Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Montaż przednich elektrycznych szyb - kilka pytań.

loyek5
02-07-11, 14:32
Witajcie.
Chcę sobie wreszcie sprawić elektryczne szyby z przodu. Mam już cały swap potrzebny do tego, ale okazuje się, że kostki w słupkach i drzwiach różnią się. Kostka od wersji z el.szybami jest łączona w drzwiach na piny, natomiast ja mam taka "przelotową". Problem polega na tym że musiałbym przerabiać całą wiązkę główną za bezpiecznikami tak by móc podpiąć tę na piny. Czy ktoś przerabiał podobny temat? Powiem jeszcze, że mam el lusterka i centralkę, więc część wiązki już jest poprowadzona ale niestety różni się konektorami.

Mam pewien pomysł jak te wszystkie rzeźby ominąć ale nie wiem czy dobrze to wymyśliłem.

Posiadam podłokietnik ze wszystkimi przełącznikami. Chcę skorzystać ze schematu: http://imageshack.us/photo/my-images/212/14cg9.jpg/
i wyprowadzić 2 przewody z bezpieczników do podłokietnika.. Tam wykorzystać 2 przełączniki odpowiadające szybom tylnym i z nich pociągnąć po 2 przewody do podnośników w drzwiach a masę złapać gdzieś koło ręcznego.

Jeśli to są jakieś bzdury, to mnie nakierujcie bo nie chciałbym spalić pół auta. :)

Mam też sterownik, tylko nie potrafię stwierdzić czy jest on konieczny w moim pomyśle. (chodzi o sterowanie przeciążeniami co by silników nie spalić - czy za to odpowiada sterownik?, oraz automatyczne domknięcie szyby kierowcy, co jest dla mnie zbędne).

Za odpowiedzi z góry dzięki! Wszelkie sugestie mile widziane.

Lucas.FK2
02-07-11, 16:10
Podłączam sie do tematu. Również chce zrobić przednią elektrykę szyb.

loyek5
05-07-11, 13:42
Ehhh. Szkoda, że nikt się nie orientuje. Będę robić metodą prób i błędów w takim razie.