Zobacz pełną wersję : Zmiana płynu w układzie chlodzenia
Deszczyk0000
02-07-11, 10:10
mam parę pytań co do tego :)
płyn w chlodnicy jest stary i uwazam ze nie spełnia juz swojej roli.
a wiec- ile tego płynu tam wchodzi?
warto jakiś uszczelniacz dokupić ?
jak spuścic płyn, tak aby bylo wygodnie? :P
sprawdzałeś właściwości płynu miernikiem gęstości? jeżeli jest ok to po co zmieniać.
martin1988
02-07-11, 11:22
Ad.1 Silnik B18C4 - 5L
Inne silniki:
A/T: 4,4L
M/t: 4,5L
Ad.2 Jeśli nie ma wycieków myślę, że nie ma sensu ;)
Ad.3 Najlepiej na kanale.
Pozdrawiam.
demonobiker
02-07-11, 11:35
odkręcasz korek spustowy na chłodnicy na dole taki mały czarny i zaczyna wyciekać, ewentualnie wąż który jest przykręcony do chłodnicy na dole.z przodu na bloku silnika tak mniej więcej za kolektorem wydechowym jest duża nakrętka bodajże na klucz 19, odkręcasz i spuszczasz resztę płynu z silnika. w sumie kanały nie potrzebujesz da się to ogarnąć bez niego.
odkręcasz korek spustowy na chłodnicy na dole taki mały czarny i zaczyna wyciekać, ewentualnie wąż który jest przykręcony do chłodnicy na dole.z przodu na bloku silnika tak mniej więcej za kolektorem wydechowym jest duża nakrętka bodajże na klucz 19, odkręcasz i spuszczasz resztę płynu z silnika. w sumie kanały nie potrzebujesz da się to ogarnąć bez niego.
Dałbyś fotkę tej drugiej nakrętki, bo nie mogę jej zlokalizować.
Przed spuszczaniem odkręć korek na chłodnicy, bo ci nic nie zleci :p
Masz taką gdzieś na dole silnika pod kolektorem ssącym. Jest dość "niska, płaska".
Deszczyk0000
02-07-11, 19:08
sprawdzałeś właściwości płynu miernikiem gęstości? jeżeli jest ok to po co zmieniać.
nie sprawdzałem, ale płyn mieszany z wodą z kranu itd..
btw. czy to normalne ze co jakiś czas trzeba dolewać płynu ? nie mam nigdzie wycieków, przyanjmniej nie zauwazylem, a płynu ubywa(w dośc szybkim tempie)! wie ktoś moze dlaczego?
demonobiker
02-07-11, 21:06
nie! to nie normalne albo wyciek albo go spala.
http://imageshack.us/photo/my-images/833/beztytuubvv.jpg/
na obrazku masz miejsce tej śruby spoustowej niby pisze że to tylko przy B18C4 ale ja mam D14A2 i jest w tym samym miejscu.po prawej stronie widać dwie nakrętki od kolektora(tak dla lepszego zobrazowania tematu)