Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Regulacja wzmacniacza

mlesiak
26-03-07, 14:47
Witam,

Czy jest jakis zloty srodek na odpowiednie wyregulowanie wzmacniacza?

Dodam ze z radia puscilem 2 rca. Jeden jako przedni zestaw i jeden skrzynka. Aktualnie mam podlaczony tylko przod - skrzynka sie robi :).
2 kanaly - przednie - ustawilem na wzmaku jako full zeby nie ucinalo pasma.

Zastanawiam sie jak wyregulowac wzmacniacz aby uzyskac max. % sprawnosci / jakosci.

Czy robic to "na ucho"? Moze sa jakies metody? Jak ustawic potencjometr od poziomu sygnalu wejsciowego?

eVok
26-03-07, 17:14
środa,spot na Bemowie,się zobaczy i pokręci ;)

ppm702
27-03-07, 20:15
jest i jak poszukasz to już o tym pisałem ;) A Jacek dobrze gada, tylko weź wkrętaczki ze sobą ;)

mlesiak
28-03-07, 09:29
jeszcze sie wstydze :)
Mam troche rozgrzebany ten caly bałagan...
podjade nastepnym razem - na nowy koleczkach :)

BARTAS998
05-04-07, 13:15
Witam!
Chciałbym wyregulować zwmacniacz.Ma on podbicie basów 0db, 6db i 12db, potem filtr górno i dolnoprzepustowy, osobną regulacje czestotliwosci (nie wiem czego) no i pokrętło GAIN.

Do wzmaka jest podłączony subwoofer.
Jest włączony filtr dolno przepustowy, podbicie 12db (ma być?) czestotliwosc na 45 (czyli skrecone całkowicie na minimum.) no i regulacja GAIN (to robie na słuch)

Pytania:
1.Co z podbiciem basów?
2.Co mam zrobić z tymi częstotliwościami?

Bonless
05-04-07, 17:33
Częstotliwość odciecia na fitrze dolno przepustowym zależy od rozmiaru głośnika
Przyjmuje się:
Subwoofer 380mm < 80 Hz
300mm < 90 Hz
250mm < 120 Hz
200mm < 150 Hz

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 2007 ]
Jeśli chodzi o podbicie to już kwestia gustu ale trzeba pamiętać że podbicie może powodować zniekształcenia. Musisz znaleźć kompromis między glośnością a jakością, który będzie Cie satysfakcjonował.

BARTAS998
05-04-07, 19:18
Aaaaa już teraz wiem o co chodzi. Dla mnie sub nie musi mocnop walić, ma być jakość.
Jeszcze jedno pytanie: mam radio ALPINE 9843 i ono ma sterowanie na suba.Jest tam skala od 0-15. Mam na 10.Czy powinienem skrecic na maxa radio, a podkrecic na wzmacniaczu?Tylko jest taki problem, że jak mam na 0 to sub nie gra, a jak mam na 2 to GAIN jest ustawiony na maxa i troche to jest za cicho, bo można więcej wycisnąć głośności przy dobrej jakości.