Zobacz pełną wersję : D16B2 na które znaki rozrząd
Witam. Jakiś czas temu robiłem przekładke silnika. Później okazało się że walnięta była uszczelka pdo głowicą no i musiałem to rozebrać wszystko. Od samego początku nurtował mnie właśnie temat rozrządu. Problem polega na tym że ni cholery nie zgrywa to się na żadne znaki. Jeśli ustawie na dole na pompie oleju na kreskach to na górze mija się o pół kreski, jeśli na górze ustawię na linie głowicy to wtedy na dole o troche więcej niż pół ząbka się mija. Który znak jest wazniejszy czy na dole na kreskę czy na górze na linię głowicy? Zaznaczam że wszystko robione wg manuala. Podpowiedzcie coś.
każdy jest tak samo ważny. To jest rozrząd, niestety. Wcześniej Ci się to zgrywało? Pasek masz nowy?
pasek jest nowy, niestety wcześniej też się nie zgrywało, w sumie w D14A8 jaki miałem wczesniej ( a to są bliźniacze silniki) też się nie zgrywało ale różnica była mniejsza. Jedyne co mi się zgrywa teraz to jak ustawiłem na dole na kresce to na górze zgrywał mi się znak ten na godzinie 7 na kole rozrządu. Bądź tu mądry i pisz wiersze. Wszędzie w książkach pokazują ze to idealnie ma się zgrać ale no za ch.a nie chce...
Kółko rozrządu na pewno jest od tego silnika? Fajnie jak byś zrobił zdjęcie. Nawet małe odchylenia w rozrządzie powodują niepoprawną pracę silnik i co za tym idzie, wzrasta jego obciążenie podczas pracy, co nie wiąże się z niczym przyjemnym ;)
U mnie w D13B2 jak przekładałem głowice z D14A1 ( z wałkiem ) to i na nowej i na starej głowicy znaki nie zgrywały się idealnie. Kółko jest od tego silnika. Odchylenie było pół zęba na kole wałka rozrządu. Co nie zmienia faktu, że auto śmigało i śmiga nadal :)
Kółko rozrządu na pewno jest od tego silnika? Fajnie jak byś zrobił zdjęcie. Nawet małe odchylenia w rozrządzie powodują niepoprawną pracę silnik i co za tym idzie, wzrasta jego obciążenie podczas pracy, co nie wiąże się z niczym przyjemnym ;)
czy na 100% to Ci nie odpowiem bo niestety kupiłem używany silnik więc nie mam pewności a numerów oem na nim nie ma żeby to sprawdzić...
To że może się nie zgrać znak ze sobą to jestem w stanie przyjąć bo podobno pół zęba jest w granicy tolerancji ale bardziej rozchodzi się o to czy ustawić na kreskę koło rozrządu czy wał korbowy?
ponawiam zapytanie dotyczące w/w tematu...