Zobacz pełną wersję : Honda Civic - rozpadła się przy stluczce.
KnightRider
30-06-11, 16:43
Witam,
Temat dotyczy Hondy Civic sedan z 2008r, 1.8 140 KM.
Otoz moja zona cofala tym samochodem, i udezyla w metalowy slupek plotu ( nic nadzwyczajnego rura z 2mm blachy, ok 50 mm srednicy). Predkosc minimalna - 5-7 km/h, przy delikatnym cofaniu. Slychac bylo lekki odglos, ale nie przerazilem sie tym, teoretycznie nic nie powinno sie stac. To co zobaczylem mnie po prostu przerazilo, samochod wygladal jakby udezyl w betonowy slup przy 50 km/h a nie 5 km/h. Klapa tylna wywinela sie, PAS tylni wgniotl sie w bagaznik, spojler wygial, ogolem mowiac tragedia.
Przyjzalem sie tylnemu zderzakowi i co sie okazalo - zderzak w tej Hondzie to nic innego jak wybrzuszony kawalek ABS-u i powietrze - nie ma nic w srodku, zadnej belki wzmacniajacej, amortyzatora pochlaniajacego energie, plastik, powietrze i pas tylni.
Czy wszystkie te Hondy tak maja? Nie maja zadnej belki, tylko plastik? Czy ktos mnie oszukal? Samochod nowy, kupiony w salonie.
Postaram sie zrobic zdjecia, dla zobrazowania.
Paluch_tcw
30-06-11, 16:46
Zdjęcia dużo wyjaśnią. Ale ogólnie belki i amortyzatory są z reguły montowane w samochodach z przodu. A zderzak to normalne, że ABS. Sam zderzak ma pochłaniać energię, więc nie widzę nic dziwnego w tym, że nic tam nie ma w środku.
KnightRider
30-06-11, 17:02
Aha, czyli wszystkie tak maja? Juz myslalem ze tylko w mojej o czyms zapomnieli..
Tak wyglada normalny zderzak:
http://allegro.pl/okazja-zderzak-tyl-absorbery-i-belka-bmw-e39-i1678503467.html
http://allegro.pl/zderzak-audi-a4-b5-kombi-avant-tyl-96-rok-kpl-i1648715195.html
Belka, amortyzatory, i plastikowa oslona.
Ciekaw jestem gdyby ktos najechal na tyl przy 60 km/h. Strafa zgniotu na kierowcy.
Paluch_tcw
30-06-11, 20:05
Z tyłu u nas również jest belka:
http://www3.picturepush.com/photo/a/5998286/img/Anonymous/SMG6E00R11100000000YCLD18.png
http://www2.picturepush.com/photo/a/5998325/img/Anonymous/SMG6E00J18513415012KDLD07.png
A sam zderzak tak jak pisałem jest wypukły i nie dochodzi do samej belki.
Sorry widzę, że chodzi Ci o sedana. Ale na pewno jest tam podobna konstrukcja więc belka być musi.
w mojej coupe 2007 jest belka i absorber z takiego materialu styropianopodobnego, dziwne, ze w sedanie tego nie ma Oo
kolego myślę ,że troszkę ubarwiasz swoją historię,w kwestii prędkości itp.,mam sedana i ostatnio w ciągu 3 miesięcy auto wjechało tyłem w bramę garażową,w starego golfa i ostatnio w inne auto :( i zderzak oprócz obtarcia w kilku miejscach nie ma innych uszkodzeń,pokaż fotki ze spotkania ze słupkiem,ale z opisu myślę ,ze prędkość była większa niż piszesz
może żona rozpędziła się na wstecznym,przyłożyła w coś i powiedziała..."wiesz kochanie,cofałam powoli i nagle bum słupek,nie widziałam go" :D znam to skądś:cool: pokaż zdjęcia jak wygląda tył auta
KnightRider
30-06-11, 22:48
Panowie, nie wiem jaki mialbym cel w ubarwianiu tej historii, nie pisalbym o tym przypadku na forum, gdyby nie byl dziwny. Zona tez niczego nie umniejszyla, siedzialem obok na fotelu wiec wiem dokladnie co sie stalo, w jakich warunkach i przy jakiej predkosci.
Temat powstal, glownie z pytaniem czy w zderzaku znajduje sie belka, lub cokolwiek innego absorbujacego uderzenie. W moim po prostu tego nie ma, stad te obrazenia przy tak niewielkim uderzeniu. Naciskajac na zderzak, ugina sie az do oparcia o pas tylni ( odgialem go i widac tam pusta przestrzen, nic wiecej). Jak wroce do domu to zdejme go do zdjec. Wasze komentarze mowia wszystko. Powinna byc belka a jej nie ma.
Ps. znalazlem cos takiego:
http://allegro.pl/honda-civic-09r-sedan-belka-zderzaka-tylnego-tyl-i1658984514.html
Co prawda rocznik troche inny, ale modelowo dokladnie ten sam samochod. U mnie czegos takiego nie ma. Gdyby to bylo, zaabsorbowalo by spokojnie uderzenia do 20-30 km/h, bez uszkodzen klaby czy pasa tylnego.
Jak nie ma belki a masz już "zdjęty" zderzak to kup sobie hak.
Wyjdzie taniej niż orginalna belka a na pewno skutecznie zabezpieczy cię na przyszłość.
A jak inni będą musieli teraz na ciebie uważać :)
Jak nie ma belki a masz już "zdjęty" zderzak to kup sobie hak.
Wyjdzie taniej niż orginalna belka a na pewno skutecznie zabezpieczy cię na przyszłość.
Hak to już stary i obalony mit bezpieczeństwa, można sobie narobić poważniejszych szkód, przy pozornie lekkiej stłuczce, przy której ucierpiał by jedynie zderzak.
Wrzuć zdjęcia auta, nawet z telefonu.
Moim zdaniem dyskusja jest bez celu, bez zdjęć. Wrzuć je to pogadamy dalej.
juz widze te 7km/h :) przy 7km/h to auto na jedynce jedzie na samym sprzegle i sie prawie dusi
KnightRider
03-07-11, 12:21
1. Z zewnatrz:
http://www.speedyshare.com/files/29263659/P1050074.JPG
http://www.speedyshare.com/files/29263660/P1050077.JPG
2. Wgnieciony pas tylni:
http://www.speedyshare.com/files/29263662/P1050081.JPG
3. Zderzak- brak belki!
http://www.speedyshare.com/files/29263663/P1050082.JPG
http://www.speedyshare.com/files/29263661/P1050080.JPG
Co wy na to? Czy teraz dalej macie watpliwosci ze naprawde samochod jechal bardzo powoli? Tam po prostu nic nie ma, kolanem wgniote bez problemu zderzak, tak ze dotknie bagaznika - ugina sie tak jak na zdjeciu widac - prawie 10cm! Gdyby byla belka, tak jak kolega wczesniej pisal, nie powinno sie nic stac. Samochod ma AC, wiec z odszkodowanie bedzie wyplacone, ale tego nie mozna tak zostawic. Jesli te samochody faktycznie posiadaja belke, a moj jest po prostu wadliwy, sprawa oprze sie w sadzie. W zwiazku z tym prosze o uzytkownikow forum posiadajacych ten samochod, do sprawdzenia czy maja belke, czy zderzak ugina sie tak jak u mnie.
Pozdrawiam.
Paluch_tcw
03-07-11, 13:54
Przecież belki nie ma w samym zderzaku tylko przy karoserii, więc wiadomo, że zderzak się ugnie. Ale u Ciebie brakuje tylnej belki. Poza tym na pewno nie był to prędkość 5km/h
KnightRider
03-07-11, 16:29
Pominmy temat predkosci, nie dogadamy sie. Niech bedzie tyle na ile wyglada, a jesli ktos chce sprawdzic wiarygodność mojego opisu stluczki, niech sam sprawdzi na swoim sedanie bez zderzaka.
Ponawiam pytania do posiadaczy sedanow 2008r. i okolice, czy zderzak sie ugina? Wiadomo ze troche sie ugnie, ale nie sadze ze tak jak u mnie, kolo 10 cm. Bylbym wdzieczny gdyby ktoś uwiarygodnił informacje o tym ze belki maja wszystkie.
Czy ktoś z forum brał samochód od dealera Bosal z Częstochowy?
Co z tym faktem zrobic? Dealer poczuje sie do odpowiedzialnosci?
Hubert Multana
04-07-11, 12:49
Jeśli jesteś w 100% pewny, że auto nie posiada belki a powinno to skontaktuj się z prawnikiem. Najpierw oficjalny listowy kontakt z salonem, potem rzecznik praw konsumenta, sprawa sądowa i media.
żądaj wymiany auta :) powiedz im że w przeciwnym wypadku zgłaszasz sprawę do sądu,tv itp....nic nie rozbieraj sam .jedź od razu do ASO.
Co wy na to? Czy teraz dalej macie watpliwosci ze naprawde samochod jechal bardzo powoli? Tam po prostu nic nie ma, kolanem wgniote bez problemu zderzak, tak ze dotknie bagaznika - ugina sie tak jak na zdjeciu widac - prawie 10cm! Gdyby byla belka, tak jak kolega wczesniej pisal, nie powinno sie nic stac. Samochod ma AC, wiec z odszkodowanie bedzie wyplacone, ale tego nie mozna tak zostawic. Jesli te samochody faktycznie posiadaja belke, a moj jest po prostu wadliwy, sprawa oprze sie w sadzie. W zwiazku z tym prosze o uzytkownikow forum posiadajacych ten samochod, do sprawdzenia czy maja belke, czy zderzak ugina sie tak jak u mnie.
Pozdrawiam.[/QUOTE]
Kolego, niepotrzebnie bijesz pianę z tego tematu,widziałem fotki i u mnie w civicu z 2007 r wygąda to identycznie więc,może i jak mam wybrakowane auto :confused:,napiszę Ci tak ,wg mnie prędkość ,która była przy uderzeniu była dużo wyższa niż piszesz,zapraszam Cię i spróbuj kolanem wgnieść mi zderzak na 10 cm,a mam tak samo jak Ty skonstruowane auto,poza tym zderzak to plastik ,ale u Ciebie także klapa bagażnika jest wgnieciona bardzo mocno, a to już blacha,predkość parkingowa wyklucza takie duże uszkodzenia,napiszę po raz kolejny ,moja honda uderzyła w bramę garażową(wymiana ubezpieczenie),stary golf,było wklęśnięcie ,wypchałem ręką,potem inne auto i ,tylko obtarcia lakieru i zadrapania,a wszystko to było przy predkościach parkingowych ,więc ...wg mnie Twoje uszkodzenia nie mogły powstać przy prędkościach ok 10km/h
z fotek i uszkodzeń auta, to sam plastikowy zdrerzak ucierpiał najmniej i naijak się ma do reszty uszkodzeń i Twojego pytania o brak belki z tyłu auta :confused:
a poza tym ,nic Ci nie brakuje z Tyłu auta,tak ma być
Darkseeder
05-07-11, 09:28
witam!
u mnie jest "coś" pod zderzakiem - po naciśnięciu po ok 1 cm plastik opiera się o wzmocnienie. Wersja amerykańska
Wersje hond na USA i Kanadę od zawsze miały wzmocnienia pod zderzakami, więc na to nie należy patrzeć, tam mają takie normy.
Zderzak ma za zadanie absorbować energię powstałą w czasie uderzenia poprzez chwilowe odkształcenie się, nie naruszając konstrukcji auta przy założeniu że są to prędkości kilku km/h. Kiedyś zderzaki były sztywne, metalowe i przy nawet lekkim uderzeniu gięły się lub przekazywały energię na elementy konstrukcyjne, gnąc np podłużnice, bo do nich były montowane. Więc taki plastikowy, pusty zderzak to jest przemyślany sposób na miejskie parkowanie, gdzie czasem zdarza się dotknąć auto z przodu lub tyłu.
W swoim życiu miałem dwa przypadki uderzenia centralnie tyłem właśnie w takie metalowe słupki, których nie zauważyłem w tylnym lusterku. Oba przy prędkości większej niż jazda na półsprzęgle i w obu przypadkach słupek doszedł do pasa lekko go wgniatając. Natomiast uszkodzenia Twojego auta przypominają bardziej uszkodzenia w sedanie 8gen. mojego wujka w którego wjechało inne auto, tam też nic nie było między zderzakiem a pasem.
Zanim zaczniesz wojnę z dealerem, czy hondą zastanów się z żoną, czy rzeczywiście prędkość w czasie uderzenia nie była większa.
sie czepiacie. Trzeba włączyć katalog części i odrazu widać, że w 4D też jest z tyłu belka. Każde auto musi mieć belke z przodu i tyłu
http://www.hondaoriginalparts.com/HPL/image_car_large/17SNA801/imge/B__4600.jpg
Widać, że z tyłu też jest jakiś pochłaniacz energii. Nie możliwe jest aby pod zderzakiem nic nie było - sam ABS z którego zrobiony jest zderzak nie jest w stanie pochłonąć aż tyle energii przy zwykłej stłuczce...
Pojedź kolego do salonu i niech ci to tam rozbiorą. Jak nie ma z tyłu belki czy tam innych części to sprawa do sądu przeciwko salonowi od którego kupiłeś auto. Nie od dziś znane są przypadki, że auta podczas transportu do salonu ulegają czasem uszkodzeniu a potem salon naprawia (lepiej lub gorzej)
Ordi mylisz się,dokładnie tak wygląda tył sedana bez zderzaka,a rozrysowany schemat katalogu po "złożeniu" to potwierdza,bo wiem jak to wygląda u mnie.
stwierdzenie auta podczas transportu do salonu ulegają czasem uszkodzeniu a potem salon naprawia (lepiej lub gorzej) proszę Cię :confused: bez jaj,jak to się ma do tego tematu :confused:
Patrzac na twoje pierwsze zdjecie z pkt. 3 (za zderzakiem w glebi) ewidentnie widac miejsce mocowania uchwytu belki zderzaka (wg schematu czesc nr 16 i 19). Pytanie tylko czy akurat ten egzemplarz powinien ja miec. Ja bym pytal na tzw. "jana" ASO czy ta belka to standart. Jesli powiedza, ze tak no to prosze bardzo, dlaczego tu nie ma?
dzwoniłem w tej chwili do mechanika z hondy.BELKA MA BYĆ!!MÓWI ZE SZOK!!kupiłeś auto nowe z salonu?
KnightRider
05-07-11, 23:54
Byl rzeczoznawca z ubezpieczalni, sam zauwazyl ze nie ma belki. Twierdzi ze salony samochodowe tak robia, zeby obnizyc koszty.
Gdy tylko to uslyszalem zadzwonilem do salonu gdzie byla kupowana przed trzema laty. Goscie niezle sie zdziwili, twierdza ze powinna byc ta belka, i nie prowadza polityki wyjmowania czesci dla obnizenia kosztow samochodu. Prosza zeby przyjechac, zrobia dokumentacje i wysla dalej co z tym fantem.
Zyga - zobacz element nr 15 na schemacie to jest dokladnie ta belka:
http://allegro.pl/honda-civic-09r-sedan-belka-zderzaka-tylnego-tyl-i1658984514.html
Widzisz ja gdzies na moich zdjeciach? Mocowania widac, ale nic wiecej.
...
stwierdzenie auta podczas transportu do salonu ulegają czasem uszkodzeniu a potem salon naprawia (lepiej lub gorzej) proszę Cię :confused: bez jaj,jak to się ma do tego tematu :confused:
Tak to się ma, że auto mogło zostać uszkodzone np. podczas transportu do salonu. Następnie salon aby obniżyć koszta naprawy, wymontował starą uszkodzoną belkę a 'zapomniał' zamontować nową...
Nie wiem czy wiesz kolego, ale duża część samochodów w salonie jest już z ponownie lakierowanymi elementami - uszkodzenia podczas transportu. I to jest rzecz normalna i powszechnie stosowana!
Jeśli myślisz, że wszystkie auta w salonie są super extra i tak jak fabryka zrobiła to się grubo mylisz... Nie mówię tu o naprawach typu jak auto spadło z lawety i dachowało... Ale np. ktoś zjeżdżał z lawety i puknął tylnym zderzakiem w słupek... Albo na placu manewrował aby wjechać do salonu i lekko zarysował...
Poza tym auta (np nasze civic) przyjechały bodajrze z Anglii. Tam też ktoś musiał wyjechać z fabryki, wsadzić na statek/kontener a następnie ktoś musiał to rozpakować w PL w wa-wie... Dłuuuga jest droga takiego auta zanim znajdzie się u klienta
zgadzam się z Ordim.Widziałem na własne oczy jak przyjechały nowe hondki,mechanik zjeżdżał z lawety,patrzy a drzwi w jednym aucie wgniecione na całej długości.z tego co wiem, powiedzieli o tym fakcie nowemu właścicielowi i sprzedali auto z rabatem.
duża część samochodów w salonie jest już z ponownie lakierowanymi elementami Jak duża część? Na czym opierasz takie twierdzenie???
Jasne, że uszkodzenia w transporcie mogą się zdarzać, ale każdy producent/sprzedawca dba o towar, także jest to margines. Auto fabrycznie jest zabezpieczone przed obtarciami, np na felgach znajdują specjalne plastikowe osłony. Nawet wnętrze jest wyfoliowane. Wiem, bo widziałem swoje auto, zanim było przygotowane do sprzedaży.
Poza tym, jeśli auto zostało uszkodzone faktycznie w transporcie, to za reperację odpowiada Honda Polska, a nie dealer, i to ona pokrywa koszt naprawy. Nie wierzę, aby dealer się skusił na te parę pln, tym bardziej że belka to element odpowiadający za bezpieczeństwo i jego brak przy jakimś poważniejszym wypadku może grozić poważnymi konsekwencjami.
Jeśli auto było kupione nowe, to faktycznie zagadka!
Myślę, że już wiem co się stało. Po Polsce jeździ 2 łysych ciężarówką, znajdują sedany, zdejmują zderzaki i kradną belki. Dobrze, że póżniej te zderzaki jeszcze zakładają;)
Panowie, ogarnijcie się i nie produkujcie teorii spiskowych.
Jak chcecie zobaczyć jak wygląda sedan po uderzeniu w tył przez fiata punto jadącym ok 50-60km/h to proszę
http://www.speedyshare.com/files/29314100/20100214174.jpg
Naprawa w ASO z OC sprawcy wyniosła ok 29000zł
A jeśli kolega nie miał czegoś przed naprawą to po naprawie na pewno będzie miał:D
KnightRider
06-07-11, 21:03
Dobrze policzyles zera? 29 tys? Caly samochod jest wart 38-50 tys...
Tutaj nie ma watpliwosci jaka byla predkosc, wyglada to realnie...
Niebawem wybiore sie do salonu, zobaczymy co na to wszystko powiedza.
Dobrze policzyłem. Wartość w chwili szkody (luty 2010) to było chyba 52tys. Co do naprawy w ASO to mogę doradzić, że warto sprawdzić z jakimi ubezpieczycielami dany serwis ma podpisaną umowę. W moim przypadku sprawca był ubezpieczony w Warcie, która ma umowę z Hondą Plaza. Jako że wstawiłem do Hondy Matraszek to musiałem czekać tydzień na wizytę rzeczoznawcy i w ten sposób czas naprawy wydłużył się do 5 tygodni.
Dobrze policzyłem. Wartość w chwili szkody (luty 2010) to było chyba 52tys. Co do naprawy w ASO to mogę doradzić, że warto sprawdzić z jakimi ubezpieczycielami dany serwis ma podpisaną umowę. W moim przypadku sprawca był ubezpieczony w Warcie, która ma umowę z Hondą Plaza. Jako że wstawiłem do Hondy Matraszek to musiałem czekać tydzień na wizytę rzeczoznawcy i w ten sposób czas naprawy wydłużył się do 5 tygodni.
uwierzę w tą sumę,a naprawili już auto?
naprawili, trochę się woda do bagażnika dostawała przy deszczach ale po ok 5 reklamacjach jest już ok. Teraz pewnie przez jezioro przejadę i kropelka się nie dostanie;)
Panowie wydaje się,że mamy zmowę ASO i wycinają nam belki ,a potem na złom ;););)
Kolega ,który założył temat pokazał fotki,ja sprawdziłem u siebie(zrobiłem też fotki ,ale są ciemne i słabe :() i w dwóch innych civicach,jeden taki jak mój rocznik, a drugi po lifcie i właśnie tak wygląda auto "jakby bez zderzaka".
Tyle ze mnie w temacie,a prędkość auta ze zdarzenia musiała być dużo wyższa.
I jak wyszło z tą belką? Napisz co na to wszystko ASO, bo jestem bardzo ciekaw...
Kiedyś ktoś tu(chyba) na forum opisywał, że brakowało mu jednego głośnika(auto zakupione jako nowe) więc może w tej Turcji(tam gdzie jest składany sedan) to notoryczne braki w montażu podczas składania civic`ów(tu brak głośnika , tam brak belki tylnego zderzaka). :confused:
Kiedyś ktoś tu(chyba) na forum opisywał, że brakowało mu jednego głośnika(auto zakupione jako nowe) więc może w tej Turcji(tam gdzie jest składany sedan) to notoryczne braki w montażu podczas składania civic`ów(tu brak głośnika , tam brak belki tylnego zderzaka). :confused:
pewnie tak :rolleyes: ,a potem są super obniżki na dane elementy w ASO,tylna belka po cenie złomu,głośnik prawie nówka za 4 pack,tylko po co komu skoro mają być w standardzie i tak ble ble ble ,kolego poczytaj dokładnie temat i wnioski jak z niego wynikają....:rolleyes:
Jak na razie Turcja wypada bardzo dobrze na tle Anglii, ciekawe jak Chiny, bo i tam już chyba coś składają. A co do kolegi od brakującej belki, może Ci z ASO go załatwili:D
Koledzy to ze w nowym aucie coś brakuje jes możliwe. W moim aucie przy odbiorze nie było plastikowej zaslepki tej osłabiają ej od wewnątrz czujnik deszczu. Koleś w salonie nie umiał odpowiedzieć dlaczego tego nie ma. Autko było nowiutkie jeszcze z plastikowymi ochraniaczani na felgach i folią w środku. Oczywiście poprosili bym przyjechał aż za 2 dni i mieli brakującą cześć, ale świadczy to o tym że takie sytuacje sie zdarzają. Moja teoria jest w tym przypadku taka ze ktoś potrzebował bo np. zlamał a serwis chcąc załatwić sprawę od ręki nie mając części na magazynie korzysta z takiego "zamiennika". Sprawa kolegi jest o wiele poważniejsza i prawdopodobnie moje wyjaśnienie nie jest tu na miejscu. Koniecznie jednak napisz kolego jak zachował sie serwis i jak zakończyła sie sprawa.
KnightRider
14-07-11, 00:27
Mam juz metlik w glowie. Niby na schematach jest, niby mocowania sa, na allegro jest taka czesc a u mnie jej nie ma. Rzeczoznawca mowi ze powinna byc, serwis Hondy tez, ale kolega Zyga podcina mi grunt pod nogami, nie moge nie brac jego wypowiedzi powaznie skoro twierdzi ze sprawdzal i u niego jest to samo. Mialem juz przygotowana rozmowe z serwisem, bo nie ukrywam ze sprawa mnie rozjuszyla, mam zamiar poradzic sie prawnika w tej sprawie. Ale nie chce wyjsc na durnia, jesli tej czesci faktycznie nie powinno byc, choc logicznie rzecz biorac powinna.
Jade jutro do serwisu, prosze jeszcze o potwierdzenia mojej tezy, zyga wrzuc te zdjecia, jakiekolwiek masz... Chcialbym miec twardy grunt pod nogami.
Pozdrawiam i dzieki wielkie za zainteresowanie!
POWINNA BYĆ !! wszyscy mechanicy z Aso tak twierdzą, szefowie serwisu też także daj znać co wyszło z Twoją belką, a dokładniej z jej brakiem. Powodzenia
KnightRider
14-07-11, 14:36
Wracam z seriwsu. Sedany w wersji sprzedawanej w Polsce nie maja zadnej belki, tylko plastikowy zderzak. Ufo maja, sedany w wersji na stany zjednoczone rowniez, ale te ktore oni sprzedaja nie, choc uprzednio przez telefon twierdzili ze maja. Pokazali mi schematy, jest niby belka na schematach, ale twierdza ze tylko dla wersji z USA.
Jestem wsciekly, nie przypuszczalem ze robia taka fuszere swiadomie. Dobrze ze samochod mial jeszcze AC, jak wroci z serwisu, prawdopodobnie pojdzie do sprzedazy.
Pozdrowienia i dzieki za zainteresowanie.
Oo szok. pierwszy raz widzę taką opcje : O
Potwierdzam, też u siebie nie zauważyłem aby była belka.
Już widzę wzrost sprzedaży tylnych belek na ebay'u czy allegro :) KnightRider: A nie lepiej naprawić furę, zamontować sobie tylną belkę i cieszyć się dalej autem? Chyba, że nie jesteś ogólnie zadowolony z civica...
dzis byłem w Aso.pytałem dokładnie i powiedzieli cytuję " starsze sedany miały,nowe nie mają".dziwne to wszystko :)
"starsze sedany miały,nowe nie mają".dziwne to wszystko :)
Dziwne to mało powiedziane... Po prostu ręce opadają...
KnightRider
01-08-11, 23:56
Tydzien temu odebralem samochod z serwisu, robote wykonali dobrze, wiadomo wprawne oko sie polapie, ale nie sadze ze dalo by sie to zrobic lepiej. Robote wycenili na 14 tys zl. Cale szczescie to nie moje broszka.
Wczoraj, po raz drugi w tym roku siadlo wspomaganie, na tyle ze musiala przyjechac laweta, a gwarancja wlasnie sie skonczyla. Mam serdecznie dosc tego samochodu. Samochod ma przejechane troche ponad 20 tys, a jest z nim wiecej problemow niz ze starym Volkswagenem. Silnik od wymiany do wymiany bierze 0,6-0,7 l oleju. Jest to dla mnie conajmniej dziwne, zwlaszcza ze to nie wysilona benzyna. W serwisie twierdza ze tak ma byc. Teraz jeszcze doszla ta stluczka, nie sadzilem ze ktos moze zrobic tak delikatny samochod. Pierwszy i ostatni raz kupilem nowy samochod. Pierwszy i ostatni raz Honde.
Pozdrawiam.
Oj tam oj tam
Taki Ci się model trafił. To już nie te Hondy robione w Japonii i tyle...
Honda Poland
23-12-11, 18:57
Sedany nie posiadają belki pod tylnym zderzakiem.
Współczesne auta to już nie to samo co kiedyś np.Polonez czy duzy Fiat.Czasy w motoryzacji się zmieniają, ale nie wszyscy chyba jeszcze o tym wiedzą.:D
Po 4 miesiącach się ktoś obudził i odgrzał starego kotleta który sobie spokojnie umierał, muszę mu pomóc.
Lock