Zobacz pełną wersję : ile faktycznie pali 1.3 16 v
witam czy 1.3 jest ekonomicznym i zrywnym silnikiem?? mam tutaj problem bo mój pali 12 litrów i słaby jest na cholere a tutaj na allegro piszą ze spalanie do 7 litrów i bardzo dynamiczny silnik co jest czy cos jest nie tak z moją dziewczynką??? pomocy
75 KM to nie jest duże stado i nie będziesz pierwszy spod świateł <ja mam 90 w 4 genie i jest za mało> , ale jakoś sobie radzi z Hanią , a 12 litrów to zdecydowanie za dużo.
12 to troche duzo ale zdarza sie w zimne dni szczegolnie przy krotkich dystansach
podsumowujac na pewno nie jest ekonomiczny a te 7 litrow mozna wlozyc miedzy bajki... moze i spali malo ale nie z postojami
a jak ktos uwaza ze mu pali 7 czy 8 w miescie przy normalnym uzytkowaniu to niech zrobi pomiar tak jak trzeba
[ Dodano: Pon 26 Mar, 2007 ]
aha i od tego jest opcja SZUKAJ
prosciej wpisac spalanie w szukajke niz draznic wiekszosc forumowiczow tematem ktory pojawia sie co tydzien :zasady:
wg mnie to coś masz nie tak z motorem 12l to troche sporo mój w miescie wciąga 9l przy średnio ciezkiej nodze w ziemie. Trasa to 5,5 - 6,5l. Ja na spalanie w swoim D13B2 nie narzekam.
Wiadomo D13B2 ścigacz to nie jest ale nie jest zle jak na ~860kg masy własnej. Jak na pokładzie jest max 2 os. - 1; 2; 3 miodzio idzie 4; 5 jest juz słabiej to juz poprostu kucy brak.
A tak pozatym opcja :szukaj:
pomimo że jest to 1,3 to pali i tak wiecej niż 1,5 (wszsytko przez to cholerne ssnaie) u mnie chodzi na ssaniu starsznie długo a co za tym idzie pali wiecej...
Ale i tak ją kocham :d :d :d
860 kg to chyba nie waży ?? :speszony: chyba jedak troche ponad 900kg
d15 na gazie pali 8 w trasie ponad 10 w miescie
12 to troche duzo ale zdarza sie w zimne dni szczegolnie przy krotkich dystansach
podsumowujac na pewno nie jest ekonomiczny a te 7 litrow mozna wlozyc miedzy bajki... moze i spali malo ale nie z postojami
a jak ktos uwaza ze mu pali 7 czy 8 w miescie przy normalnym uzytkowaniu to niech zrobi pomiar tak jak trzeba
[ Dodano: Pon 26 Mar, 2007 ]
aha i od tego jest opcja SZUKAJ
prosciej wpisac spalanie w szukajke niz draznic wiekszosc forumowiczow tematem ktory pojawia sie co tydzien :zasady:
da rade zejsc d13b2 do 7litrow bez wiekszego problem, ale oczywiscie nie zima. pozdro
b15b7 tez sie da zejsc do 7 a nawet ponizej ale to nie jest jazda
no nie wiem bez zamulania tak jezdzacz do 4tys obr mi spalanie wychodzi okolo 7litrow :agent:
Mój D15B7 złopie prawie 10 literków po mniescie bez wzgledu jak jezdze... dlatego chce zmienic sonde - bo ona jest lekko walnieta i pewnie przez to złopie za duzo.
860 kg to chyba nie waży ?? :speszony: chyba jedak troche ponad 900kg
No własnie sam się zdziwiłem bo w dowodzie mam wbite 970kg,ale ostatnim czasem byłem trzy razy w ASO Hondy w Pile i na wydruku diagnostyki wyłazi ponizej 900 kg na ostatnim wydruku wyszło mi 866kg :) (EG3 D13B2) ile ważą wasze hanki V 3d ?
ile ważą wasze hanki V 3d ?
to jest temat o spalaniu wiec nie mieszaj wątków :djablek:
moje d13 w mieście paliło koło 7 może mniej, a w trasie jak leciałem do kołobrzegu wyszło mi 5,8 !!
Witam. Moja latem spaliła w trasie 6,5 litra a teraz zimą paliła 8,5 litra na 100 km( raczej po mieście nie licząc wypadów do Warszawy).
Pozdro
moja na trasie Częstochowa Kołobrzeg spaliła 5.3 (kierowała moja dziewczyna na zmianę z bratem) Spowrotem prowadziłem ja i spaliła równe 5 litrów, jechałem w nocy. Średnio spala mi 6.5 litra jak się za dużo nie ścigam. W samym mieście to myślę że więcej niż 7.5 L nie weźmie. Nie mam gazu. Jeżdzę na 95 oktanach. Ogólnie jestem zadowolony :) choć brakuje mi VTECA :(
prawie analogiczny silnik na wtryskach d14a4 pali ponizej 9 litra na krakowie co praktycznie jest cudem :)
hm wiec doszedłem do wniosku ze musze zmiejszyc dawke paliwa a co do ssania to mi np szybko z niego zchodzi dzięki za informacje pozdrawiam
marcin EZG
27-03-07, 21:32
srednio po miescie pali mi 8 - 8,5l
najmniej zszedlem po miescie do 7,2 ale *****iscie lajtowa jazda
Moj rekord w miescie to ok. 6,5l:) a w trasie o literek mniej:)
Moj rekord w miescie to ok. 6,5l:) a w trasie o literek mniej:)
to chyba caly czas na luzie z gorki ;)
Mi tez pali duzo - tak 10 - 11,5.
Dlatego chlopaki chyba jedyna opcja na mniejsze spalanie to swap :D
SpydeRR, to ze Twoja Hania pali tyle, to nie znaczy, ze innych mie ma prawa zejsc ponizej 7l w miescie... Zatankowalem samochod na full, przejechalem 100km w miescie i dotankowalem dokladnie 6,54l beny... Moze to i troszke zasluga (niedocenionych) magnetyzerow ;) a moze i nie, ale fakt faktem, tyle mi spalila :aloha: i jestem z niej dumny :d
Niedługo jeżdże civiczką (D13B2) ale jestem ze spalania strasznie zadowolony bo robie tygodniowo około 500 km z tego połowę w mieście, drugą w trasie i przy takiej średnio ciepłej wiosennej pogodzie jak teraz nie przekraczam 7 litrów (zazwyczaj około 6,8). Jak dla mnie super :d
Dlatego chlopaki chyba jedyna opcja na mniejsze spalanie to swap :D
Ja proponuje swap na D15B2 jeżeli chodzi o spalanie. Moja spala przy mojej jeździe około 6,5 litra. Moja jazda to spokojnie jak jest zimna , a później kata jak zawsze , nie że tylko do 4 tys i jazda jak emeryt :P
W 5 gen d15b2 spala więcej niż w 4g, wiadomo masa. Gdyby silnik 1.5 spalał 3-4 litry to bym się zastanowił nad swapem bo by to się opłacało, ale jeśli pali tyle samo albo więcej niż 1.3 to po co przepłacać :). A 1.3 to takie małe VTI, zaczyna jechać od 5000 rpm a kończy na 8000 rpm :aloha:
6,5l po miescie to bajki, nie wierze w to. Mam honde z silnikiem 1.3 i po miescie 10 pali, w trasie kolo 6l.
no troche bajki opowiadacie... mi na benzynei w zimie.. --> grudzień, spaliła 9 litrów ale jaka to zima była...
jak po mieście robicie 2-3 km to się nie dziwie, że 10 L wam pali. Nawet ze ssania wtedy nie schodzi. Mi średnio teraz pali 6.8, tak mi wychodzi po 3 tankowaniach do pełna: http://www.spritmonitor.de/en/detail/170345.html. Biegi zmieniam przy 3000 rpm. Wszystkie mody mam zrobione oprócz węzyka nr 3. Często się ścigam i ze świateł zawsze muszę wystartować pierwszy. Podczas wyścigów kręce do 8000 rpm na pierwszych 3 biegach. Na pełnym baku robię spokojnie 650 km. Bajek nie opowiadam. A jak komuś pali 10 L i mu to odpowiada to jego sprawa. Mnie to nie urządza. Jak widzę kilka osób ma tu normalne spalanie czyli w granicach 6.5 Litra. Reszcie radzę zdiagnozować silnik.
Popieram Cie jogal. :d W poprzednim poscie napisalem ile mi spalila. Oczywiscie na codzien nie pali mi tyle, bo nieraz trzeba gwaltowniej przyspieszyc i w ogole. Normalnie spala mi ok. 7-7,5l nieraz potrafi 8l jak mocniej sie ja przydusi. Ale tamten pomiar byl zrobiony po pol godziny jazdy. Tak jak pisalem - zatankowalem i staralem sie zaje****** operowac gazem aby spalanie bylo jak najmniejsze. I wyszlo... :) Oczywiscie dodam ze to nie byla zima. To byl ladny dzionek, ok +15 stopnii...
Nie trzeba wierzyc w bajki, ale jak ktos nie potrafi zejsc ponizej np, 8l w miescie, to cos musi miec z Hania nie tak... :agent:
This is only my opinion :aloha:
Pozdro
jak po mieście robicie 2-3 km to się nie dziwie, że 10 L wam pali. Nawet ze ssania wtedy nie schodzi. Mi średnio teraz pali 6.8, tak mi wychodzi po 3 tankowaniach do pełna
gratuluje....
Wszystkie mody mam zrobione oprócz węzyka nr 3.
Jakie wszystkie mody? Te co są opisane tu: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=4255 ? i dlaczego bez wężyka nr 3 ?
tak własnie te mody. a wężyka 3 nie zaślepiłem bo jak się to zrobi to się otwiera druga przepustnica wcześniej = większy kop + większe spalanie :)
oke, dzięki.. sam z tymi wszystkim modami sobie nie poradzę, ale będę miał to na uwadze i z kimś bardziej kompetentym postaram się to wykonac
ja ma Hanie z 92 i tez mi na 115 km spalila 11 litrów masakra mechanik powiedzial ze wiele moze byc powodów by autko zle palilo !! Hmm zla zbierznosc kół , hamulce gdy sa zacisniete na tarczach itd jak to stwierdzil hmm tu jest elektronika i nic nie nalezy robić :bicie: z niego teki mechanik ze szok !! Wiec po polecacie sprwardzic lub wymienic by bylo ok !! w D15B2 !! Aha i czy filtr powietrza i benzeny jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy moze wymienic bo szczerze z powietrza za dobrze nie wyglada !!