PDA

Zobacz pełną wersję : Zwariowala elektryka po swapie

KtosCalkiemInny
28-06-11, 17:40
Witam,
Przelozylem w EG4 silnik z d15b2 na d15b7. Obecnie kompletna wiazka kabinowa, wiazka silnikowa od strony pasazera i od strony kierowcy jest z d15b7. Po podlaczeniu teoretycznie dobrze wszystkiego nie dzieje sie nic, po przekreceniu kluczyka podswietlaja sie zegary. Nie reaguje na wlaczenie kierunkowskazow i swiatel. Wlaczenie wycieraczek powoduje pykanie przekaznika od kierunkow. Nie gasnie check, nie zalacza sie tez pompa paliwa. Po probie odpalenia slychac przekaznik pod maska, ale nie rusza rozrusznik ...
W czym moze byc problem?

taderek
28-06-11, 17:55
Może wiązka z automatu:) i jest odciecie;) najprościej pociagnąc nowy kabelek od stacyjki do rozrusznika;)

KtosCalkiemInny
28-06-11, 18:01
Nie nie, komputer i wiazka jest od manuala

taderek
28-06-11, 18:05
hmm to niewiem:D ja podałem przykład z zycia:D tez kupowalem od manuala a okazalo sie automat:)

KtosCalkiemInny
28-06-11, 18:12
Ja sobie sam wyciagalem,wiec wiem, ze jest z manuala, na tyle madry jeszcze jestem by lewarek automatu od lewarka od recznej odroznic;)
skoro robiles swapa, to moze zostala ci wiazka z d15b7?

piroman
28-06-11, 18:17
nie można było tego kontynuowac w poprzednim temacie??? jak ta wiazka kabinowa to jest ta która najpierw pociales na pol a potem jeszcze niewiadomo co w niej namieszales to skad my mamy wiedziec w czym jest problem:confused: ale powiem Ci w czym jest problem, problem jest w wiązce :rolleyes:

KtosCalkiemInny
28-06-11, 18:19
Wiesz, tam byl problem bardziej mechaniczny, teraz jest stricte elektryczny to nie bede robil burdelu:)
Niestety cos sie w wiazce popierdzielilo, mimo, ze jest zlaczona w calosc tak jak powinna byc, wszystkie kable kolorami,paskami i kropkami dopasowane, ladnei polaczone.. i dalej dupa;(

piroman
28-06-11, 18:27
Wiesz, tam byl problem bardziej mechaniczny, teraz jest stricte elektryczny to nie bede robil burdelu
nieprawda problem byl elektryczny, a teraz to już cos konkretnie w tej wiązce namieszales, więc pewnie najprostszym wyjściem będzie kupno nowej wiązki w jednym kawałku a nie złożonej w jedna z kilku:rolleyes:

KtosCalkiemInny
28-06-11, 18:28
Wiazka w miejscu laczenia jest 10000% OK - sprawdzalem wszystko 4 razy!
Nie wciskaj mi, ze nie umiem polutowac kabli, ktore wyjatkowo latwo odroznic.
Problem tkwi gdzies blizej skrzynki bezpiecznikow, masz jakis pomysl, czy dalej chcesz "madre mysli" wypowiadac, ew. opchnac mi "po taniosci" ( 500 zl? ) wiazke?

Yotomeczek86
29-06-11, 23:29
Uwierz mi że polutowanie wcale nie jest takie hop siup :) Mam też w tym troszkę doświadczenia i mogę Ciebie zapewnić że nie jest to takie proste jak się wydaje. Czasami jeden głupi kabelek źle przylutowany może spowodować spore zamieszanie :) Pościągaj schematy obd i pin po pinie sprawdzaj dokładnie, zobacz czy wszystko ma masę, czy kable nie są gdzieś przetarte (jak wkładałeś czy wyjmowałeś silnik mogłeś coś urwać/przetrzeć izolacje) i nie mają przebicia, czy połączenia są trwałe, kostki nie zaśniedziałe - dużo tego jest. Jak tego nie zrobisz to nie będziesz pewny co do wiązki nigdy :)

PS.Muszę w końcu coś od Ciebie odebrać...Musimy się zgadać.

KtosCalkiemInny
30-06-11, 10:18
Uwierz mi że polutowanie wcale nie jest takie hop siup :) Mam też w tym troszkę doświadczenia i mogę Ciebie zapewnić że nie jest to takie proste jak się wydaje. Czasami jeden głupi kabelek źle przylutowany może spowodować spore zamieszanie :) Pościągaj schematy obd i pin po pinie sprawdzaj dokładnie, zobacz czy wszystko ma masę, czy kable nie są gdzieś przetarte (jak wkładałeś czy wyjmowałeś silnik mogłeś coś urwać/przetrzeć izolacje) i nie mają przebicia, czy połączenia są trwałe, kostki nie zaśniedziałe - dużo tego jest. Jak tego nie zrobisz to nie będziesz pewny co do wiązki nigdy :)

PS.Muszę w końcu coś od Ciebie odebrać...Musimy się zgadać.

Wiazka jest ok, znamy przyczyne problemu obecnie - sa inne wtyczki do wiazki prowadzacej na tyl auta czyli do pompy, swiatel itp, stad te wszystkie problemy :)
Jutro jade po reszte wiazki z dawcy i autko bedzie hasac az milo :)
Tak, cos tam zamawiales u mnie, a potem cisza zapadla, nie pamietam co - ale to cos jeszcze lezy. Wiec numer masz do mnie czy tam inne PeWu, to pisz i sie zlapiemy