Zobacz pełną wersję : stuki w tylnym zawieszeniu CIVIC-a 4D '99
Prośba o poradę co może być przyczyną nieregularnych odgłosów niemetalicznego stukania w tylnym zawieszeniu mojego CIVIC-a 4D '99. Słychać je wyraźnie wewnątrz auta. Pojawia się ono przy najeżdżaniu wolno np. na krawężnik albo przy kołysaniu lub ruszeniu albo zahamowaniu przy jeździe w korku. Wszystkie elementy na oko wyglądają ok, wymieniałem duże "cukierki" w wahaczach wzdłużnych i małe na końcówkach amortyzatorów. Stuki te były tylko z lewej, teraz już nawet trochę z prawej. Mechanik sugeruje że to może być uszkodzenie amortyzatora. Może ktoś z Was miał do czynienia z takim przypadkiem. Z góry dziękuję za pomoc.
a wymieniles te tuleje i cukierki na orginaly czy zamienniki ??
Amory raczej nie, mam nowe a tez cos u mnie stuka... W zasadzie tylko przy ruszaniu lub hamowaniu. W czasie jazdy nie zauwazylem :/
moze wydech wam sie troche obruszal
Dzięki za odpowiedź. Mechanik wymienił cukierki na zamienniki, było trochę zabawy bo z lewej był za duży i trzeba było go sporo zeszlifować i na dodatek jajowaty otwór w wahaczu, faktem jest że stuki pojawiły się po wymianie, ale oglądał robotę po kilku tygodniach i stwierdził że cukierki i wszystko inne jest ok, inny stwierdził że stuki są jakby plastikowe, od tapicerki lub tylnej półki, według mnie dochodzą z zawieszenia, zastanawiam się czy nie wymienić amortyzatorów bo są już na około 50%, wiecie jaki to mniej więcej koszt?
[ Dodano: Nie 25 Mar, 2007 ]
nie sądzę żeby wydech bo mam go z prawej a stuki z lewej
buda mojego CIVIC-a jest podobna do budy Twojego Rikoo
właściwie buda jest taka sama i kolor także, made in Japan
noto ja obstawiam ze cukierki a to dlatego ze jak bys poszukal na forum i poczytal to bys wiedzial ze cukierki sie kupuje tylko orygialy
dzięki Rikoo, lubię mojego CIVIC-a więc powalczę z tym, pozdrawiam, Maciek
Dzięki za odpowiedź. Mechanik wymienił cukierki na zamienniki, było trochę zabawy bo z lewej był za duży i trzeba było go sporo zeszlifować i na dodatek jajowaty otwór w wahaczu
To moze być powodem. Raz w jedna a raz w drugą się przegina i stuka.
faktem jest że stuki pojawiły się po wymianie, ale oglądał robotę po kilku tygodniach i stwierdził że cukierki i wszystko inne jest ok,
A oczekujesz ze powie Ci ze spieprzył sprawe?
nie sądzę żeby wydech bo mam go z prawej a stuki z lewej
Czasem tylko pozornie. Dzwięk się niesie i może się okazać ze źródło jest nie z prawej tylnej a z lewej przedniej strony auta.
Przede wszystkim wymontuj półkę, koło zapasowe, wszystkie graty z bagażnika, wykładzine bagażnika i wszystko co pod nią i wtedy się przejedź. Jak dalej bedzie to samo to wsadz kolego do bagażnika i wio. Metoda weliminacji jest najlepsza. Wymieniesz amory, okaze się ze nic nie dało i się tylko wkurzysz.
dzięki, jestem już umówiony z mechanikiem, jak znajdziemy przyczynę to się odezwę, pozdrawiam
na pewno się odezwę, pozdro
[ Dodano: Sro 28 Mar, 2007 ]
wracając do tematu (apropos półki), nie bardzo bym wiedział jak ją wymontować bo to sedan
na pewno się odezwę, pozdro
[ Dodano: Sro 28 Mar, 2007 ]
wracając do tematu (apropos półki), nie bardzo bym wiedział jak ją wymontować bo to sedan
nie, ok, półka w 5d - pomyliło mi się :d
Witam wszystkich. Wczoraj w mojej Honi wymieniono łączniki stabilizatora z przodu, które stukały, a jeśli chodzi i tył to osłuchaliśmy go dokładnie jeżdżąc a potem bujając w garażu i wychodzi na to, że stuki z tyłu dochodzą jednak z amorka, poza tym przy okazji została dokręcona ostatnia śruba, która mocuje mały element - łącznik wachacza wzdłużnego (15cm element) do podwozia (ta śruba, którą reguluje się zbieżność), akurat została przyłapana na tym, że była troszkę poluzowana (korozja podwozia) i STUKI PRAWIE ZANIKŁY, pewnie jak wymienię tylne amorki to mam nadzieję że znikną całkowicie. Moje wnioski są takie, że wszelkie stuki należy najpierw próbować zlikwidować, sprawdzając i dokręcając wszystkie śrubki i szukając luzów.
Pozdro
Maciek