Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głosniki ??? Civic 7gen. 5 drzwi hatchback

bandogge1980
27-06-11, 23:01
Witam jestem tu nowy i prosze o wyrozumiałosc. Uzyłem funkcji szukaj ale nic ciekawego nie znalazem badz po prostu nie bardzo szukac potrafię..

Od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem Civica 7gen. Moja nowa miłosc ma jednak jedną wadę: seryjne audio nadaje sie tylko do słuchania znanej propagandowej rozgłosni z Torunia, a Ja jeszcze jestem na to za młody (do emerytury jakies 35 latek) wiec postanowiem zmienic seryjne audio na cos lepszego.

Problem numer jeden: mimo przeczytania manuala nie mogę zdjąc podłokietnika z tapicerki drzwi moze ktos juz sie z tym borykał przede mną ??

Problem numer dwa ten najwazniejszy. Nie chce byc uziemiony z autem na kilka dni wiec postanowiłem najpierw zamowic głosniki a potem wszystko montowac.

Moje pytanie brzmi: jaki rozmiar głosników wchodzi w tylne drzwi??? 130? 160?

W przód na bank wchodza 160mm na dystansach ( opcja szukaj ;) jednak do tylnych nie mam jak dojzec ani nic interesującego nie znalazłem.

Dziekuję z góry za odpowiedz.

owsikk
29-06-11, 23:13
Nie postarałeś się kolego :P

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?100019-Civic-VII-5d-boczki-dzwi-jak-zdjac

Swoją drogą, gdyby ktoś podpowiedział jakie głośniki najlepiej włożyć na przód do 7 gen 5D to chętnie bym poczytał.

Jet-Set
06-07-11, 11:15
Problem numer dwa ten najwazniejszy. Nie chce byc uziemiony z autem na kilka dni wiec postanowiłem najpierw zamowic głosniki a potem wszystko montowac.

Moje pytanie brzmi: jaki rozmiar głosników wchodzi w tylne drzwi??? 130? 160?

W przód na bank wchodza 160mm na dystansach ( opcja szukaj ;) jednak do tylnych nie mam jak dojzec ani nic interesującego nie znalazłem.

Też jestem ciekaw jakie głośniki można założyć w tylnie drzwi. Ja w swoim nie mam głośników (najbiedniejsza wersja sprzedawana na nasz kraj), ale kabelki chyba mam pociągnięte.

Robertos23
06-07-11, 12:06
Panowie z głośnikami z tyłu dajcie sobie spokój. Z przodu zróbcie sobie scenę muzyczną zestawem odseparowanym 165mm na dystansie z mdfu, wygłuszcie porządnie drzwi i do tego wzmacniacz 2 kanały i będzie git, a jak Wam będzie mało to 4 kanały wzmak i subwoffer do bagażnika. I pamiętacie, że żadne fabryczne radio nie pociągnie w 100% głośników tak jak trzeba, bo radia mają max. 30W RMS na kanał, a przeciętny głośnik od 50W RMS w górę.
Z zestawów odseparowanych polecam:
tanio - Helix Dark Blue, Powerbass S-6C

http://allegro.pl/helix-blue-b62c-nowy-lepszy-model-w-wa-od-ss-i1660413354.html
http://allegro.pl/powerbass-s-6c-zestaw-odseparowany-kurier-gratis-i1683950666.html

drożej - uDimension Element 6, Powerbass L-60C, Powerbass ES-6C - ale to rarytas tylko w używce dostępny
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6-kurier-gratis-comp6-i1676188318.html
http://allegro.pl/powerbass-l-60c-promocja-gratis-od-cac-malbork-i1677893122.html
http://allegro.pl/powerbass-es-6cv-2-evolution-jedyne-na-allegro-i1705234551.html

owsikk
06-07-11, 18:06
OK, wreszcie jakaś konkretna odpowiedź.

A powiedz czym wyciszyć drzwi? Jakieś maty, gąbki, pianki czy jeszcze inne cuda?

Robertos23
06-07-11, 20:55
Co najmniej mata bitumiczna z castoramy itp. marketów budowlanych firmy bodajże Soudal i miekkię maty app. Drożej to maty Stp, Dynamat. Pełno tego na allegro. Pianka do paneli się przyda pod tapicerkę drzwi, pasuje też podkleić matą mocowania cięgien i innych dupereli, które mogą wpadać w rezonans.

owsikk
06-07-11, 21:27
Masz może fotki jak to powinno być zrobione? W których miejscach i jak dużo drzwi pokryć matami, w których miejscach gąbka. Wcześniej już myślałem żeby wytłumić drzwi to może powoli zgromadziłbym sobie niezbędne materiały. Czym więcej informacji podeślesz tym lepiej :)

Robertos23
06-07-11, 23:35
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?82090-nag%B3o%B6nienie&highlight=car+audio

owsikk
06-07-11, 23:49
Dzięki!

kurt_hectic
07-07-11, 21:07
Tez nosilem sie z takimi zamiarami ale....seryjne glosniki okazaly sie po prostu zarabiste ;]

Fl0w
07-07-11, 22:19
wbrew niektorym pogladam, seryjne glosniki nie sa az takie zle... napewno lepsze niz jakies tanie "krzaki" ja w moim poprzednim samochodzie(corsa B) bylem zachwycony jakoscia moca, teraz w hani tez nie narzekam(w corsie lepsze) lecz predzej czy pozniej je wymienie na jakiegos jbl lub pionnera, ale podstawa to do dobrych glosnikow dobry odtwarzacz... dlatego zanim wymienicie glosniki zastanowcie sie czy jakosc odtwarzacza bedzie z nimi proporcjonalna, ja w tym wypadku jestem za tym, ze pierw odtwarzacz pozniej glosniki...

marcin_T
07-07-11, 23:04
no i jeszcze po drodze wzmacniacz proponuje... bo co wam da jak kupicie super glosniki jak wasze nowe radio ich nie napedzi :) jesli juz modyfikowac to warto pomyslec o zestawie kompletnym :)

a glosniki fabryczne jak dla mnie slabiutkie :( magnes wielkosci 5 zlotowej monety... :)
powodzenia w modowaniu audio :)

Robertos23
08-07-11, 08:12
Konstrukcja fabrycznych głośników mnie rozbawiła, ale jakoś to grało, ale jak założysz zestaw odseparowany, które polecałem wyżej (pod samo radio polecam Helix lub Udimension Element) i wygłuszysz w miarę drzwi to zagra to o niebo lepiej. Głośniki pionieer sobie odpuść. Radyjka to polecam od najlepszych Alpine z serii CDA, Clarion, JVC, Kenwood.

owsikk
08-07-11, 21:57
Jeśli chodzi o mnie to mam radio SONY z poprzedniego samochodu i wzmacniacz Blaupunkta 2100, do tego wrzucę na przód głośniki odseparowena Helix, wygłuszę i wtedy dopiero będzie grało.

Nagłośnienie będzie dobrym dopełnieniem nowego silnika K20A3 w moim brum brumie :)

Robertos23
09-07-11, 12:43
Dobrze wygłusz drzwi szczególnie w okolicach głośników i zamontuj solidnie głośniki na panelu z mdf i nawet pod samym radiem dobrze zagra.

lajsta
23-07-13, 10:47
Trochę odkopałem ten wątek ale w zasadzie nim się kierowałem w wyborze. Zakupiłem byłem uDimension Element 6. Powiem tylko tyle: NIEBO a ZIEMIA, i to na fabrycznym odtwarzaczu, bez mat wygłuszających (na razie nic nie wibruje i nie drży więc nie będę zakładał choć zamówiłem a jeszcze nie dotarły). Nowe radio tez już w drodze więc zobaczymy co będzie dalej ale jestem dobrej myśli. Żałuję tylko, że wcześniej się nie zdecydowałem.

Robertos23
23-07-13, 18:44
wygłusz nawet matą dekarską soudal, a poczujesz lepszy bas i jeszcze lepsze brzmienie

lajsta
23-07-13, 21:57
Mówisz? Własnie dzisiaj maty dotarły. Jak sadzisz, wystarczy okleić wewnętrzną stronę zewnętrznego poszycia drzwi, czy po zerwaniu folii okleić również powierzchnię pod panelem tapicerskim? Panel tapicerski jest wyłożony dośc grubą owatą, filcem czy czymś takim (jakieś 2cm).

iljash
24-07-13, 13:51
Obie strony , wewnetrzna i zewnetrzna. Robisz to miedzy innymi w celu:
- zablokowania rezonansu blach ( graja glosniki a nie blachy od drgan )
- stworzenia jak to mozliwe w miare szczelnej skrzyni dla glosnika ( cos na wzor skrzyni do subwoofera ) a wszystko po to aby glosnik mial tzw kicka - czyli wykop wiadomo o co chodzi.
- zyskania efektu zamykania drzwi jak w limuzynie a nie w Hondzie, czyli slyszysz jak takie ja to nazywam gluche "tompniecie" a nie trzask cieniutkich blach.

Do tego mozna sie pokusic o zabezpieczenie kabli , wiazek , wszelkich innych luzno latajacych rzeczy, aby tez w srodku nie graly i nie uderzaly etc. Wiadomo nie ma sie co nad tym tak spusz... w sensie rozczulac jesli mowimy o podstawowym graniu, ale rozebrac drzwi raz i zrobic to z sensem a potem zapomniec na dlugie lata.

Polecam jeszcze od siebie jak masz rozebrane drzwi , dokladnie wyczyscic w srodku prowadnice szyb, przez wszystkie lata tam sie gromadzi sporo kurzu, syfu i roznych dziwnych rzeczy. Wyczyscic je a potem dobrze nasmarowac, ja zawsze do tego stosuje ( jak nie pomylilem nic ) smaru silikonowo-teflnowego. Musi to byc smar ktory nie wyschnie , a przede wszystkim nie bedzie reagowal z uszczelkami w prowadnicy szyby. W ten sposob bedziesz spokojny o szybe ( jej prace np w zimie ) a gluszac drzwi nie bedziesz musial kiedys ich rozbierac, aby ewentualnie dostac sie do tego oto mechanizmu. bo co sie podzialo w srodku .

lajsta
25-07-13, 11:30
No i wszystko jasne :) Dzięki

...Robisz to miedzy innymi w celu:
- zablokowania rezonansu blach ( graja glosniki a nie blachy od drgan )
- stworzenia jak to mozliwe w miare szczelnej skrzyni dla glosnika ( cos na wzor skrzyni do subwoofera ) a wszystko po to aby glosnik mial tzw kicka - czyli wykop wiadomo o co chodzi.
- zyskania efektu zamykania drzwi jak w limuzynie a nie w Hondzie, czyli slyszysz jak takie ja to nazywam gluche "tompniecie" a nie trzask cieniutkich blach.

Wszystko jasne i rzeczowe, DZIĘKI za "fachinfo". Poczekam jednak na razie z tym oklejaniem gdyż, że u mnie nie występuje "trzaśnięcie" blach a właśnie głuche "tompniecie" i jak na razie nic mi nie rezonuje - może dlatego, że nigdy (od nowości) nie rozbierałem tapicerek drzwi bo nie było takiej potrzeby a i auto nie miało "przygód" blacharskich. Sprzęt gra zarąbiście w porównaniu z dotychczasowym więc zaczekam aż rezonans ewentualnie "rozluźni" elementy drzwi ;) (może do tego czasu będę sprzedawał samochód i nie będzie trzeba. W każdym razie jeszcze raz Dziękuje za odpowiedź.

iljash
25-07-13, 12:10
Wygluszenie sporo daje naprawde nawet przy podstawowym sprzecie jak radio + glosniki. Naprawde duzo daje, ja jestem tez z tej kategorii osob ktora mowi zeby wydatki na ca podzielic po rowno na wygluszenie i sprzet :)

lajsta
26-07-13, 15:09
No dooobra, przekonałeś mnie ;) Będę jednak musiał znaleźć troche wolnego czasu no i chyba dokupić trochę tej http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-akustyczna-do-wykonczen-3mm-i3399554808.html maty bo mam w sumie 1,5m2 a to zdaje się za mało na dwoje drzwi. Na razie częścią tego co mam podkleję sobie szczękę bo różnica w odsłuchu jaki daje Clarion FZ502E z uDimension EL Comp 6 w porównaniu z fabrycznym zestawem powoduje jej opad :p A propos - ile tej maty mniej więcej wychodzi na oklejenie jednych drzwi?

iljash
26-07-13, 22:22
To co podales to mata wyciszajaca ( nie wiem skad sie w nazwie wzielo slowo "wygluszajaca" )

To co podeslales to zwykla jakas pianka akustyczna ktora ma cos tam wyciszac. ( nie wiem czy nawet w tym temacie nie rozpisywalem sie o roznicy pomiedzy wyciszaniem a wygluszaniem )

Jak ma byc tanim kosztem i jakos dzialac to cos takiego:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=maty+bitumiczne

drozsze :
http://allegro.pl/maty-tlumiace-gms-03-ultra3-extra-tlumienie-i3410961015.html

ogolnia cala zasada dzialania takich mat to poprostu dodanie masy do blach i likwidacja dragn/ rezonansu. Najlepiej sie wlasnie w tym celu sprawdzaja maty butylowe z warstwa amelinium lub asfaltowe z warstwa aluminium.

Z tych lepszych to wlasnie GMS , STP , Dynamat (drogie ) Stinger ( tez drogie ) , ale tak jak mowie , mysle ze dla Twojego zastosowania nie ma sensu, kup maty bitumiczne, przyloz sie do wygluszania, poczytaj jak sie za to zabrac i powinno byc ok :)

marwol
27-07-13, 08:39
Tą pianką to można boczek od środka oblecieć. Blachę czymś bardziej "sztywnym".

Tapatalk