Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Osłona stożka home made

orzech85
26-06-11, 22:49
Jakie macie sposoby na dobre odizolowanie stożka od gorącego powietrza pod maską?

Interesują mnie materiały z jakich najlepiej jest wykonać taką obudową, kształt, umocowanie itp. Fotki waszych rozwiązań mile widziane.

Saiti
26-06-11, 22:51
Zabrzmiało to, jakbyś napisał pierwszego posta na forum.

Osłona stożka jak osłona stożka. Jakieś tworzywo sztuczne, które nie przewodzi ciepła (laminaty, PCV itp). Rurę obwiń czymś również (nawet i pocięty koc gasniczy). Najwiecej ciepła emituje kolektor wydechowy, więc warto go również obwinąć.

rafal86
27-06-11, 08:34
wczoraj na zlocie widziałem motyw z osłoną stożka wykonaną z ... czajnika:D oczywiscie jako tymczasowy pomysł, podobno sie sprawdza

orzech85
27-06-11, 10:59
Zabrzmiało to, jakbyś napisał pierwszego posta na forum.

Zabrzmiało to jak byś Ty miał na swoim koncie 10tys postów.

Osłona stożka jak osłona stożka.
Niezwykle pomocna była ta Twoja odpowiedź.

Rurę obwiń czymś również (nawet i pocięty koc gasniczy).
Nie pytałem o owijanie rury.

Najwiecej ciepła emituje kolektor wydechowy, więc warto go również obwinąć.
... o kolektor tez nie pytałem.

Rafał, Twój pomysł ciekawy ale faktycznie prowizoryczny :)

pablo_020
27-06-11, 11:54
Jakie macie sposoby na dobre odizolowanie stożka od gorącego powietrza pod maską?

Rurę obwiń czymś również (nawet i pocięty koc gasniczy).

Najwiecej ciepła emituje kolektor wydechowy, więc warto go również obwinąć.

To są jak najbardziej odpowiedzi na twoje pytanie :)

billiejoe
27-06-11, 11:59
wczoraj na zlocie widziałem motyw z osłoną stożka wykonaną z ... czajnika:D oczywiscie jako tymczasowy pomysł, podobno sie sprawdza
To z czego jest ten czajnik że nie grzeje się co za tym idzie nie przewodzi ciepła :confused: ;)

Zaldier
27-06-11, 12:12
Marcin, może dobrym rozwiązaniem będzie zakup osłonki od jero11? Estetycznie wykonana, wziąłbyś wersję bez otworu i we własnym zakresie wyciął otwór pod swój stożek?

Tutaj możesz zerknąć na ofertę Kamila:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?112909-Carbon-amp-laminat-r%F3%BFne-elementy-do-Civic-CRX-Prelude-Accord.

A jeśli chodzi o odizolowanie przypływów ciepła ze strony silnika, to nie można by wyłożyć osłonę od strony wewnętrznej czymś w rodzaju folii aluminiowej?

Saiti
27-06-11, 12:21
Jeśli moje odpowiedzi nie były przydatne, to zostają dwie opcje: zalej betonem komorę silnika lub wyjmij stożek z auta i wsadź do lodówki.

orzech85
27-06-11, 12:24
Zaldier, dzięki. Właśnie pamiętałem że ktoś miał te osłony z laminatu ale nie mogłem znaleźć ogłoszenia. To będzie chyba najbardziej estetyczne rozwiązanie i tak jak napisałeś można nawet od wewnątrz wyłożyć laminat czymś w rodzaju karimaty z powłoką "aluminiową".

Można by w sumie było pobawić pleksi i spróbować samemu zrobić taką osłonę ale chyba nie ma to już sensu.

Saiti
27-06-11, 12:26
Warto tą osłonę "pociągnąć do dołu", to dodatkowo pociągnie jescze chłodnego powietrza

kuba_guzik110
27-06-11, 15:50
po co kombinowac jak u mnie mozna ja kupić za małą kase :)

rafal86
27-06-11, 16:44
panowie a ten air box to jakie spełnia zadanie:rolleyes:? Takie same jak osłona?

Saiti
27-06-11, 16:49
po co kombinowac jak u mnie mozna ja kupić za małą kase

REKLAMA!! BANA MU!! :D

Wydaje mi się, panie Guzik, że Twoja osłonka byłaby ciekawsza, gdybyś pociągnął ją trochę jeszcze w dół. Jednocześnie jeszcze mocniej to odgrodzi, a w dodatku ukierunkuje na zimne powietrze. Znajomy tak to przerobił i wydaje mu się, że jest różnica :) Ale osłonka sama w sobie jest jak najbardziej godna polecenia i sprawuje się idealnie, choć można z niej wycisnąć jeszcze z 10% :)

tomiek
27-06-11, 16:53
Ja mam swoją osłonę zakupiona od jero11. Dodatkowo odizolowałem stozek oklejając wewnętrzne ścianki zwykła turystyczną karimatą powleczoną folia alu (folia na zewnątrz). System ten lekko wycisza ryk stożka i izoluje od silnika.

rafal86
28-06-11, 18:03
a co lepiej sie sprawdzi: osłona czy air box? Czy na jedno wyjdzie...

malinkie
28-06-11, 21:29
Z air boxa możesz sobie zrobić coś ala CAI, ja sobie to wszystko ładnie połączyłem zrobiłem air duct i jak daję gazu to czuć jak zasysa powietrze przez otwór halogenu, osłona odgrodzi Ci tylko gorące powietrze.