Zobacz pełną wersję : Nadmierne spalanie !! co o tym sadzicie ?.
Witam ma honde civic 3D VI generacji i mam taki problem, bo jezdzac na trasie spala mi okolo 9,10,11 L w tych granicach w miescie jest to samo okolo 10 pali... a wcale nie jezdze tak ostro zazwyczaj sam jade wiec nie ma zadnego obciążenia. Co może byc powodem takiego wysokiego spalania ? silnik 1,4 90 KM taki maly silnik nie powienien tak dużo palic ??
Powód jest zapewne taki sam jak u wszystkich, którzy mieli taki problem i dostali już rozwiązanie na forum. Wystarczy poszukać...
Dobra podpowiedz :). Jak bys mial jakies tematy to podeslij link ... nie sledze forum caly czas i nie jestem jakos biernym forumowiczem.
Jemu zapewne chodzilo o uzycie szukajki bo tematow tego typu bylo naprawde sporo sporo. Moim pierwszym strzalem bylaby lambda ...
A to dwa doslownie z brzegu dotyczace tego silnika tematy o spalaniu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?60779-Wysokie-spalanie&highlight=wysokie+spalanie
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?30459-Spalanie&highlight=wysokie+spalanie
sonda lambda wyzioneła ducha moim zdaniem
Ja mam sedana w 6 genie i mojemu ojcu gdy jechał na trasie z Poznania do Łodzi spaliła mu 5,5 litra czyli niewiele tak samo na trasie Poznań - Międzyzdroje Ja głownie jeżdzę niecałe 3 km do pracy i 13 do dziewczyny wiec niemożna tego zaliczyć do trasy
vnv_nation
12-07-11, 07:06
spala mi okolo 9,10,11 L w tych granicach
Na poczatek proponowalbym zaczac od dokladnego pomiaru spalania, bo z tego co widze to tankujesz za 20zl i patrzysz na wskazowke. Zalej do pelna, przejedz 300 km i znow do pelna, wtedy bedziesz mial miarodajny wynik spalania. A jesli bedziesz chcial jeszcze dokladniej, to zrob taki pomiar 3 razy i oblicz srednia.
Patrzenie na wskaźnik nic nie daje :P U mnie wskazówka leżała 100km, rezerwa paliła się od 80, a w baku jeszcze 5l było :rolleyes: Trzeba zalać do pełna, wyjeździć, zalać i policzyć ;)
Wymiana sondy lambda chyba cię nie ominie
nie musi patrzec na wskazowke tylko na portfel
pali Ci się "check engine"?
ja bym jednak zaczal od tego "jak mierzysz spalanie?", bo dziwny jest brak roznicy miedzy trasa, a miastem... no i faktycznie czy pali sie (i czy zarowka jest sprawna) "check engine" :)