Zobacz pełną wersję : Jaka średnica przelotu zamiast katalizatora w EG3
gen_jaruzelski
24-03-07, 17:47
czesc.
dojrzałem chyba do wycięcia katalizatora i teraz mam pytanie, używając "szukaj" jestem bogatszy o te wiedze, że o d*** rozbić jakieś tanie strumienice, proponujecie zwykłą rurkę przelotową.
I teraz jaką powinna mięc średnice i z czego ma być wykonana, no i czy ktoś ma doświadczenia z przeglądem po takiej modyfikacji.
przegląd = kłopoty, ale możliwe do przejścia po odpowiednim umotywowaniu diagnosty
średnica równa wydechowi - najlepiej zmierz
materiał: stal, najlepiej aluminizowana, albo nierdzewka
gen_jaruzelski
24-03-07, 18:28
przegląd = kłopoty, ale możliwe do przejścia po odpowiednim umotywowaniu diagnosty
no właśnie, diagnosta też od czasu do czasu musi przeczyścić se dolot :d
hehehe
A jak wygląda przegląd, gdy auto jest na gazie?
Przekroczy wtedy też normy bez kata?
Tak jak napisał PPM średnica równa wydechowi. W D15b7, D15b2 jest 38- 40 mm, w VTI 45mm. Osobiście proponuję 38-40mm bo prawdobodobnie tyle jest w EG3
gen_jaruzelski
24-03-07, 22:31
odnośnie przeglądu, nie wiem czy tak się da, ale moim zdaniem możnaby zostawić osłone katalizatora i wtedy wizualnie wsio OK..
a czy ta średnica to na pewno 38-40 mm?
Aha a czy jest ktoś na forum kto by mógł zrobić taką przelotówkę? Najlepiej okolice Krakowa, Katowic.
Po co ci przelowtówka! U mnie w Clio był kat padnięty znaczy coś w nim żęziło i mechanik wypruł mu bebechy jakimś prętem. Czyli cały środek i zostałą tylko osłona. Tera autko chodzi lepiej tylko troszkę głośniej :)
Pozdro
a troszke? cvzy dozu glosniej: ?? a moze wie ktos czy efekty sa takie same jak w przelotowce?? ;)
skolopendra
25-03-07, 14:03
a czy ta średnica to na pewno 38-40 mm?
nie jest to aż tak istotne,możesz zrobić nawet i 42 i ok będzie
przelot zamiast kata zrobi Ci prawie każdy mech od tłumików
ja polecam kupić rezonator zamiast kata,ciszej będzie i moment większy :d
a rezonator to droga sprawa??
skolopendra
25-03-07, 14:36
myślę ze pare stów
ale ma jeszcze wiele innych zalet których to nie ma rułka przelotówka :aloha:
polecam bo mam osobiście :d
ale ma jeszcze wiele innych zalet których to nie ma rułka przelotówka :aloha:
jakich?
skolopendra
25-03-07, 17:37
jakich?
a no takich ze pozwala zachować zjawiska falowe które to stwarzają sie przed katalizatorem,
a mianowicie pozwala sie dopalać resztkom paliwa jeszcze w kolektorze, co ma wpływ na chłodzenie silnika po części na spalanie stukowe. wolniejszy przepływ spalin w tym miejscu , ma znaczenie przy niskich obrotach gdyż spaliny sa tgzw wypełniaczem niskich obrotów,
:d pewno jeszcze o czymś zapomniałem ;)
tego wszystkiego rułka nie ma
gen_jaruzelski
23-04-07, 16:13
sorry, że wracam do tego, ale byłem u speca od tłumików i powiedzał, że wstawi mi nierdzewke o średnicy 50 mm, i jednocześnie dowiedziałem się, że jak jest nieznacznie większa średnica to nie ma to wpływu na osiągi, gorzej jak jest mniejsza... czy dać mu piwo za to że dobrze gada :-), czy może źle myśli... silnik mam D13B2
U mnie katalizator ma średnice 50mm i wszystko ok :aloha:
Wiadomo że gdyby dał mniejsza średnice od seryjnego to nie bardzo by to pasowało
gen_jaruzelski
23-04-07, 17:36
U mnie katalizator ma średnice 50mm i wszystko ok :aloha:
Wiadomo że gdyby dał mniejsza średnice od seryjnego to nie bardzo by to pasowało
ale katalizator ma nieco większą średnicę niż rury... a Ty masz jeszcze katalizator czy wycięty już ?
witam jak mam wyciętego kata i wstawiona rurke :) i kolektor 4-2-1 i roznica jest odczuwalna a srednica jest tak dopasowana zeby pasowala do tych łaczników ,a jesli chodzi o wzrost głosnosci to jest minimalna i cos tam brzeczy do 3500 obr ale to moze zawirowania powietrza :) pozdro
gen_jaruzelski
23-04-07, 18:45
witam jak mam wyciętego kata i wstawiona rurke :) i kolektor 4-2-1 i roznica jest odczuwalna a srednica jest tak dopasowana zeby pasowala do tych łaczników ,a jesli chodzi o wzrost głosnosci to jest minimalna i cos tam brzeczy do 3500 obr ale to moze zawirowania powietrza :) pozdro
a ten kolektor masz własnej roboty? czy może z D16Z6?
Ja mam katalizator Lindo Gobex - średnica 50mm, niedawno go wspawałem, dołożyłem jeszcze kolektor z z6 i nowa lambde i autko nie do poznania ;)
gen_jaruzelski
23-04-07, 23:27
a który masz dokładnie model? nie widze tam do civica 1.3... i nie widze też cen... :/
mam z Z6 jak dobrze pamietam :)
tez mam pytanko, własnie w tym temacie.
czy wybebeszenie kata i wstawienie samej puszki jest duzo gorszym rozwiazaniem niz wspawanie rury w jego miejsce?? zastanawia mnie to bo puszka ma duzo wieksza srednice niz te 35-40mm i spaliny przepływajace przez nia najpierw sie rozprezaja wylatujac z kolektora, a potem musza zmniejszyc swa objetosc bo znowu zaczyna sie rura wydechu.
ja mam sama puszke i zastanawiam sie czy nie podjechac do spawacza zeby mi wstawil w nia rure(wtedy puszka bedzie tylko imitacja kata)