PDA

Zobacz pełną wersję : płyn hamulcowy

mutaba
24-03-07, 15:09
szukał nie znalazłem = więc pytam -
... kupiłem auto rok temu i teraz musze uzupełnić płyn hamulcowy (niski stan) ale niewiem jaki płyn lał poprzedni właściciel w zwiazku z tym czy jest mozliwość mieszania płynów hamulowych poprzez dolewanie - czy muszę go wymienić na nowy ?
jest mozliwość sprawdzenia jaki jest płyn hamulcowy zalany aktualnie ?
jesli nie to jaki wg. was jest najlepszy do hond ?
ile kosztuje wymiana w serwisie ze starego na nowy ?

skolopendra
24-03-07, 15:16
myślę ze możesz spokojnie dolać dot 4

mutaba
24-03-07, 18:45
myślę ze możesz spokojnie dolać dot 4

... a robiłeś już taki zabieg :/ bo z tego co wiem to np. p.chłodniczego nie mieszamy i niewiem jak jest w przypadku hamulcowego ? :hinczyk:

qba1983
24-03-07, 19:01
po jaka cholere piszesz posty w dziale 3d i 5d :bicie:
w jedny miejscu spokojnie wystarcza..... to forum to chyba nie hurtownia ;)

Lcfr
24-03-07, 20:37
Śmiało możesz zalać dot 4. Taki płyn nie zrobi nic złego w układzie. Dopiero zalanie jakiś "racingowych" wynalazków może spowodowaćm, że rozszczelnią się niektóre uszczelki. Osobiście wymieniałem płyn w starych autach( dla których chyba nawet dot3 byłby rarytasem) na dot 4 i nie było żadnych ubocznych skutków.

The Player
06-06-10, 13:50
Panowie, mam teraz płyn hamulcowy Elf Elfmatic G3 i jest jego trochę mało po odpowietrzeniu, teraz pytanie czy mogę dolać Motula DOT 5.1 i wszystko będzie ok?

!markos
06-06-10, 14:25
nie ma czegos takiego jak plyn hamulcowy elfmatic g3. ciezko powiedziec, czy mozesz dolac motula do czegos, co nie istnieje.

The Player
06-06-10, 14:29
Właśnie też patrzyłem wcześniej i to jest jakiś olej do przekładni, może mój mechanik się "walnął" w zeznaniach. W każdym bądź razie jeśli oba płyny się nie "żrą" i kolor się zgadza to można mieszać?

luki11122
06-06-10, 14:33
jak juz sam nie wiesz co tam masz do wymien na dot-4 majątku on nie kosztuje:)

szastal
06-06-10, 14:43
Tak czytam właśnie i się dziwie że się tak ludzie szczypią z tym płynem, powinno się zmieniać co 2 lata cały i wtedy nie ma problemu z zapieczonymi tłoczkami itp, koszt naprawdę nie wielki, nawet jeśli się samemu nie zmieni to mechanik chyba z 30zł za to weźmie.

The Player
06-06-10, 14:55
Pytam się bo był robiony swap hamulców i przy odpowietrzaniu chyba coś tam wyciekło i teraz przy przyspieszaniu/skręcaniu pali się kontrolka. Zakupiłem już 1l Motula DOT 5.1, a nie chcę jechać do mechanika, żeby znowu zdejmował koła, odpowietrzał itp. chyba, że to będzie konieczne.

!markos
06-06-10, 14:56
W każdym bądź razie jeśli oba płyny się nie "żrą" i kolor się zgadza to można mieszać?elf nie ma w ofercie zadnego plynu hamulcowego dot 5.1, wiec zeby wszystko bylo cudnie, w teorii, powinienes dolac dokladnie taki sam plyn jak miales. w praktyce mozesz uzupelnic motulem 5.1.

ja bym jednak wymienil calosc na jeden, taki sam plyn. obojetnie jaki, byle nie dot 5.

The Player
06-06-10, 15:12
Dobra to chyba tak zrobię, żeby nie było później jakiś kwiatków. Dzięki za pomoc.

elviss09
07-06-10, 20:08
ja jak mam dolewac plyn do juz bedacego najpierw nalewam nowego do nakretki pozniej tego z auta w strzykawke i mieszam jak nic sie nie dzieje to mozna zamieszac

!markos
07-06-10, 20:44
lol. a co mialoby sie dziac? :D

teg
08-06-10, 01:41
Spienić się ? :D Wybuchnąć? :D