Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : płyn hamulcowy

mutaba
24-03-07, 15:08
szukał nie znalazłem = więc pytam -
... musze uzupełnić płyn hamulcowy (niski stan) ale niewiem jaki płyn lał poprzedni właściciel w zwiazku z tym czy jest mozliwość mieszania płynów hamulowych poprzez dolewanie - czy muszę go wymienić na nowy ?
jest mozliwość sprawdzenia jaki jest płyn hamulcowy zalany aktualnie ?
jesli nie to jaki wg. was jest najlepszy do hond ?
ile kosztuje wymiana w serwisie ze starego na nowy ?

qba1983
24-03-07, 18:55
pewnie zles szukales bo gdzies to jest...

jesli chodzi o plyny hamulcowe to sa one mieszalne, kup organike DOT4 jak chcesz dobrze i tanio, jak chcesz zeby bylo super dobrze to kup jakis DOT5.1(nie DOT5 !! )
plyn nalezy wymieniac co 2 lata, a ze nie jest drogi to chyba mozesz pozolic sobie na wymiane calosci...
na twoim miejscu zastanowil bym sie dlaczego ubylo plynu...moze jakis wyciek... :/
a przypomne jeszcze, ze jesli masz ABS to powinienes uwazac zeby w zbiorniczku nie zabraklo plynu, jesli zassie powietrze to zapowietrzy pompe ABS i wtedy uklad musi byc odpowietrzany za pomoca specjalnej pompy w ASO.
jesli chodzi o koszty to nie wiem , sam robilem, wielka filozofia to nie jest. na forum sa info jak wymieniac plyn wiec poszukaj(jak by cie to interesowalo ;) )

mutaba
24-03-07, 19:05
[quote="qba1983"]pewnie zles szukales bo gdzies to jest...

jesli chodzi o plyny hamulcowe to sa one mieszalne, kup organike DOT4 jak chcesz dobrze i tanio, jak chcesz zeby bylo super dobrze to kup jakis DOT5.1(nie DOT5 !! )

... a czym sie różni jeden od drugiego ?
jak bym decydował sie na całkowitą wymianę to jaki najlepiej?

nie mam abs-u a płynu ubyło wg. mnie ze względu na normalną eksploatację ... :hinczyk:

qba1983
24-03-07, 19:11
roznia sie temperatura wrzenia (dot 4 to max 305'C, a dot5.1 dochodzi do 500'C)

płynu ubyło wg. mnie ze względu na normalną eksploatację ... :hinczyk:

w normalnej eksploatacji, czyli w cigu 2lat nie powinno ubyc plynu...
on nie paruje, a wrecz przyjmuje wode(wiec moze zwiekszac swa obietosc)

mutaba
24-03-07, 19:22

w normalnej eksploatacji, czyli w cigu 2lat nie powinno ubyc plynu...
on nie paruje, a wrecz przyjmuje wode(wiec moze zwiekszac swa obietosc)

a jest jakaś metoda żeby sprawdzić że ten płyn który teraz mam zalany będzie ok w przypadku dolania dot5.1 czy dot 4 ?

Gruszka
24-03-07, 19:24
Mutaba, Kuba dobrze Ci radzi, zmien sobie lepiej caly plyn na DOT3 lub DOT4. Inne "wyczynowe" nie beda Ci potrzebne, to nie auto do sportu, nie ta wydajnosc ukladu a przede wszystkim przewody hamulcowe sie do takich nie nadaja.

Pzdr. :)

qba1983
24-03-07, 19:43
Tomek mi jaz sie kiedys plyn zagotowal...kupujac dot5.1 wiedzialem ze nie wykorzystam jego mozliwosci, ale mam swiadomosc ze plyn ma dosc duzy zapas na zagotownaie sie :)

Gruszka
24-03-07, 19:45
Za szybko jezdzisz !! :ban:

;)
:D :D :D

qba1983
24-03-07, 20:54
Za szybko jezdzisz !!
moze troche :speszony:

grafix
23-04-07, 14:15

to tyko wartosci teoretyczne ...

w praktyce jesli nie masz lepszego plyny (np. racing) to zagotujesz go po 2,3 heblach ...

qba1983
23-04-07, 15:24
niewiem jaki jest moj plyn, kupilem w zastec-u(wiec pewnie zeczywiscie jakis racing - version) i nie zdarzylo mi sie go jeszce zagotowac(mimo szczerych checi :djablek: ;) )

Cairo
25-04-07, 06:18

to tyko wartosci teoretyczne ...

w praktyce jesli nie masz lepszego plyny (np. racing) to zagotujesz go po 2,3 heblach ...
Dokładnie, moim zdaniem warto zianwestować 40pln w lepszy płyn. Na zwykłym docie 4 dwa hamowania z ponad 150 (czasem nawet tyle nie trzeba) i o trzecim możemy zapomnieć.

Gruszka, czy w VTi są inne przewody?

TENCIO
27-04-07, 17:00
[quote=mutaba]... a czym sie różni jeden od drugiego ?

z tymi wartosciami temperatury to dosc przesadziles. daj mi przyklad plynu dot4 ktory ma punkt wrzenia 305'c????, dot 5.1 nie osiaga tego punktu!zazwyczaj jest to 260-280'c w przypadku dot 5.1.plyny sportowe takie jak motul rbf 660 ma punkrt wrzenia 325'c i ten plyn jak ktos sie postara bardzo tez zagotuje, ale jest to juz duzo trudniejsze niz zwykly 5.1! druga sprawa, ze plyn hamulcowy powinno sie zmieniac co roku, lub co 40.000-50.000km. pamietajcie ze dane dotyczace punktu wrzenia sa podawane dla nowego plynu i w trakcie eksploatacji punkt wrzenia ulega obnizeniu. proponuje rowniez koledze sprawdzic szczelnosc ulkadu hamulcowego bo ubytki w nim to nie jest normalna rzecz i raczej niebezpieczna!!!!!

qba1983
27-04-07, 20:59
dot4 ktory ma punkt wrzenia 305'c????
ebc ma taki w sprzedazy i ma wlasnie 307'C( w testach wychodzi 305'c)

TENCIO
28-04-07, 03:31
ok, zwracam honor co do dot4, natomiast obstaje dalej przy interwale wymiany plynu.

Maxim555
28-04-07, 16:20
Płynu ubywa w miarę jak ścierają się klocki hamulcowe i tarcze. Zwiększa się objętość układu hamulcowego, bo tłoczki sa wypychane z zacisków. po założeniu nowych elementów płyn w zbiorniczku podnosi się do góry, więc może kończą Ci sie klocki albo tarcze or to i to. Piszecie że dot 4 łatwo zagotować, dwa hamowania ze 150 - to jest niemożliwe. Wine ponoszą raczej klocki i efekt fadingu czyli tworzenie się poduszki gazowej na styku klocka z tarczą - dlatego w sporcie, a teraz już nawet w seryjnych samochodach stosuje się nacinane a dodatkowo nawiercane tarcze.

qba1983
28-04-07, 21:20
natomiast obstaje dalej przy interwale wymiany plynu
niby wszedzie mowia ze co 2 lata, ale jak ktos zmieni po roku to na pewno nie zaszkodzi(ja tez zmieniam wczesniej-zazwyczaj co wymiane klockow ;) szybko sie koncza :d )

bizif
11-05-07, 00:50
Witam.

Tym razem ja mam pytanie odnośnie układu hamulcowego. Ani w manualu ani tutaj na forum nie udało mi się znaleźć informacji o pojemości układu hamulcowego. Jakiej ilości płynu hamulcowego potrzeba aby go wymienić w całym układzie?

Posiadam model z silnikiem 1,4

Dzieki

Damiano
11-05-07, 10:39
Litr spokojnie wystarczy na wymianę w układzie hamulcowym i sprzęgła ;) Mi jeszcze trochę zostało na ew. dolewkę.

Pozdrawiam :aloha:

Cairo
11-05-07, 11:05
Na sam układk hamulcowy wchodzi poniżej 0,5l.

bizif
11-05-07, 23:08
Dzieki za informacje.

Teraz nie pozostaje nic innego jak kupić i wymienić :)