Zobacz pełną wersję : Skrzynia S80 zrzytajaca 3 i 4
junior20066
23-06-11, 22:38
Witajcie mam pewien problem od 3 dni zgrzyta mi 3 i 4 bieg przy szybkiej zmianie biegów .Co to moze byc ? Synchronizatory ? Od czego zaczac poszukiwania ? Olej od skrzynia ma stan minimalny moze to byc powodem ?
Olej raczej nie będzie tutaj powodem, ale jak zalejesz i sprawdzisz to na pewno nie stracisz. Może synchro się starło - na to wskazuje objaw. Albo nie wciskasz sprzęgła do końca.
junior20066
23-06-11, 23:15
hmm sprzegło raczej do konca wciskam ale jeszcze lukne przy okazji .A jak cos to gdzie dostane te synchro z przesuwkami i uszczelniacze?
np jarusnet, dzida. Synchro-huby, bo pewnie to nazywasz przesuwkami są wykonane z mocniejszego materiału, więc mniej dostają po dupie.
raczej jak naraz sie pojawily objawy 3 i 4 to raczej przesowka niz synchro, a tak na marginesie, nie wiem czemu ale wlasnie 3 i 4 sa najbardziej wrazliwe na niska ilosc oleju w skrzyni
junior20066
24-06-11, 15:58
olej mam dzis sprawdzałem ,sprzegło wciskam do konca wiec to raczej juz pora wymienic synchro i przesuwki odrazu za jednym zamachem bo jak wymienie same przesowki pojezdze z poł roku i bedzie trzeba zaraz wymieniac synchro to bez sensu podwójna robota .Zrobie całosc zaleje mtf i bedzie git.A powiedzcie mi czy sa jakies problemy przy wymianie tego ? Zwykły mechanik nie majacy hondy w reku ogarnie to bez problemu ? Podejrzewam ze to nic trudnego ? Wywalasz stare wkładasz nowe zalewasz MTF i heja?
To nie takie proste. Ale do zrobienia :) Jak już otworzysz skrzynię to ważne, abyś gratów nie pomieszał. Bo elementów trochę jest. Ale wprawny ktoś da radę :) Warto dać mechanikowi schematy z manuala ;)
junior20066
24-06-11, 16:21
o masz to sie moj mechanik zakreci pewnie ;/ pokaz mi ten schemat
zawiez skrzynie malakowi ogarnie Ci to ! Pako robil u niego hybryde :)
trochę odgrzeję kotleta...
trójka nie wchodzi mi jak kręcę wysoko.. 6tys wchodzi ale jest zgrzyt a jak idzie do końca na obrotach to nie wchodzi... przy normalnej jeżdzie nawet nie zgrzyta... synchro może byc? czy nie koniecznie? bo w sumie sprzęgło ma końcówe i chodzi mi na pedale strasznie ciężko :/ olej nie wiem jak tam bo to nowy zakup i nie sprawdzałem jeszcze
mowa o skrzyni w b18c4
Yotomeczek86
13-01-12, 13:29
Synchronizator
a mi zgrzyta 1,2,3,4,5 przy szybkiej zmianie to tez synchro? jaki koszt naprawy
W takim wypadku to moze byc raczej sprzeglo i jego koniec
Sent from my GT-I5510 using Tapatalk
nie , nie sprzeglo ok jest. Przy normalnej jezdzie jest git,jak dokrecam do konca i chce szybko zmenic bieg to jest zgrzyt u poprzedniego wlasciciela to samo bylo wiec sprzeglo odpada..
nie , nie sprzeglo ok jest. Przy normalnej jezdzie jest git,jak dokrecam do konca i chce szybko zmenic bieg to jest zgrzyt u poprzedniego wlasciciela to samo bylo wiec sprzeglo odpada..
Masz pewność, że sprzęgło daje radę? Że docisk jest ok?
Dziwne by było, żeby wszystkie synchra się wysrały.
hmm na s9b nic mi absolutnie nie zgrzytalo, chociaz przez chwile jakis czas temu mi zgrzytala 3 ale po zmianie oleju problem minal wiec moze zaczac od zalania swiezego mtf'a?
hmm na s9b nic mi absolutnie nie zgrzytalo, chociaz przez chwile jakis czas temu mi zgrzytala 3 ale po zmianie oleju problem minal wiec moze zaczac od zalania swiezego mtf'a?
Możesz zaryzykować choć nie sądzę aby coś to dało skoro wszystko nie gra i już się zębatki przytarły :)
ew. koszt naprawy synchra to ile mniej wiecej?
witam
może trochę nie w temacie, ale czy jest jakaś możliwość żeby sprawdzić poziom-ilość oleju w skrzyni ?? mowa o s9b