PDA

Zobacz pełną wersję : Przekladka z d15b2 na d15b7, co i jak - PILNE

KtosCalkiemInny
23-06-11, 18:28
Hej,

Od razu mowie, ze korzystalem z szukajki, ale nie odnalazlem jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania :)
Wiec mamy Vgena z silnikiem d15b2, ktory w sobote wylatuje, bo kopci ;P
Kupilem kompletny silnik d15b7, wraz z nim wyjalem z auta-dawcy komputer P06, kompletna wiazke z komory silnika i z kabiny - przy czym ta ostatnia musialem rozciac na dwie czesci, inaczej nie dalo rady wyjac. Na silniku B7 mam aparat zaplonowy i ogolem wszystko, wiec ten problem odpada.
Samo wlozenie silnika to nie jest problem.
Co potem - czy moge rozdzielic wiazke i uzyc jedynie tej, ktora ma wtyczki do kompa? Jak to zrobic, skoro niektore kable sie lacza ze soba w dalszej czesci wiazki kabinowej?
Czy dobrze zrobilem biorac pompe paliwa od dawcy?:)
Co z MapSensorem i tym zbiorniczkiem do ktorego byl przykrecony?
Prosze o mozliwie pilne odp, bo w sobote bede dzialal :)
Dzieki!

Saiti
23-06-11, 18:57
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?927-Mini-Me!-D15B2-gt-D15B7

a następnym razem szukaj, nie boli, a nie wkurza innych.

KtosCalkiemInny
23-06-11, 19:32
Skad ja wiedzialem, ze Ty mi 1 odpowiesz;)
Brak odpowiedzi w tym temacie, co zrobic z wiazka, jak to rozdzielic?

Saiti
23-06-11, 20:02
A czemu chcesz rozdzielać? Przekładasz w sumie całą.

KtosCalkiemInny
23-06-11, 20:08
Od razu Ci powiem: mam WSZYSTKIE kable z wnetrza wlacznie z wtyczkami itp. Niestety wiazka pod deska, w miejscu gdzie szla pod nagrzewnica jest rozcieta nozem na pol. Samo polaczenie z powrotem kabli to nie problem ;) A pytanie, czy moge cala ta wiazke wziac, oddzielic od niej czesci idace z silnika do kompa, bedzie to hasalo? :)

Saiti
23-06-11, 22:47
W pewien sposób tak, ale nie na wprost, bo i tak czeka Cię sporo lutowania w takim razie. Wybierz sobie drogę wg Ciebie łatwiejszą.

radar333
23-06-11, 22:52
A czemu całej kabinowej nie brałeś? Nie chciało się odkręcać deski? Teraz to jak polutujesz to może wch*j rzeczy nie działać i pewnie dasz do elektryka a on "pokradnie" prądu i będziesz miał pajęczynę w instalacji i skasuje cię więcej niż byś dał za kompletną wiązkę pewnie...

Saiti
23-06-11, 23:03
To inna sprawa, ale już wyciął.

KtosCalkiemInny
24-06-11, 09:56
A czemu całej kabinowej nie brałeś? Nie chciało się odkręcać deski? Teraz to jak polutujesz to może wch*j rzeczy nie działać i pewnie dasz do elektryka a on "pokradnie" prądu i będziesz miał pajęczynę w instalacji i skasuje cię więcej niż byś dał za kompletną wiązkę pewnie...

Mam CALA wiazke, tyle, ze rozcieta posrodku - wiec spokojnie to polutuje. Rozcieta, bo w aucie dawcy byla tak polozona, ze nie daloby sie jej wyjac bez rozwalania kolumny kierowniczej, w ktorej ukrecily sie sruby.
Wczoraj w domu juz wiekszosc polutowalem, porozdzielalem.. I zauwazylem pewien dziwny kabel - z jednej strony zakonczony plaska pomaranczowa wtyczka, a z drugiej wtyczka kanadyjska do gniazdka pradowego - ktos wie co to?:)

zakit
24-06-11, 22:25
Nie wiem po co ciąć wiązkę, ani nagrzewnica ani kolumna nie ma nic do wiązki. a pompa od B7 jest taka sama jak w B2

KtosCalkiemInny
24-06-11, 22:40
Akurat w tym dawcy miala, bo byla pociagnieta za kolumna i nagrzewnica, dodatkowo w czyms w rodzaju plastikowego tunelu. A pompe wzialem na wszelki wypadek :)

sebush
24-06-11, 23:06
ja dzisiaj wlasnie wkladalem wiazke do swojego eg4 od b7 i nie zdejmowalem kolumny, jak sie chce to sie da :)

KtosCalkiemInny
24-06-11, 23:18
ja dzisiaj wlasnie wkladalem wiazke do swojego eg4 od b7 i nie zdejmowalem kolumny, jak sie chce to sie da :)

Ale zapewne miales ja cala w reku, a jeszcze raz powiem - w dawcy byla poprowadzona w plastikowym tunelu, nie dalo sie jej wyjac inaczej niz rozcinajac, bo ciac kolumny nie bede ;/

piroman
25-06-11, 09:39
w dawcy byla poprowadzona w plastikowym tunelu, nie dalo sie jej wyjac inaczej niz rozcinajac
zawsze jest tak poprowadzona, wyciąga się razem z tym plastikiem i nie trzeba nic ciąć:rolleyes:

sebush
25-06-11, 10:16
ewentulanie mozna rozpiac plastik, bo jest z dwoch czesci ;)