PDA

Zobacz pełną wersję : "uboga mieszanka" d16v1

woloszanski
20-06-11, 19:00
Witam.
w Hondiczce mam gaz od ponad roku a od miesiaca co pare dni zapala mi sie check engine. Jade do znajomego, sprawdza mi i uboga mieszanka. kasuje bład ustawia wszystko i jest gitara. Za 3 dni znowu sie zapala. jade znowu ustawia wszysko i za pare dni znowu. Wczesniej zapalała sie ale sama gasła i obroty wracaly do normy. Ale teraz jak sie zapali to jak jade to trzyma obroty cos koło 1700 a jak sie zatrzymam to spadaja do 600. Kontrolka sama nieraz gasnie ale obroty nadal dziwne trzyma. Jak kleme odłaczylem to blad sie nie kasuje.Gaz tankuje w jednym miejscu i jest dobry spalanie 8-10l w zaleznosci od jazdy. mial ktos taki przypadek?? i co by z tym zrobic?a moze emulator ktos zakladał ten co jest na forum? z gory dzieki

janekldz
20-06-11, 20:07
Ja mialem cos podobnego zaraz po zalozeniu instalacji gazowej. Check mi sie zapalal i czasem gasl sam a czasem musialem go sam skasowac wyjmujac bezpiecznik. W tym czasie silnik chodzil bardzo dobrze. Bylem ze 3 razy u gazowników podpinali sie pod wtyczke diagnostyczna zeby odczytac kod bledu i sie okazalo za sonda za katem odczytuje zly sklad spalin... kombinowali ze skladem mieszanki na gazie kopiowali ja poraz kolejny co nic nie dalo wiec majstrowali cos ze skladem mieszanki recznie i sie udalo. Od tamtej pory nie mam żadnych problemow.

woloszanski
21-06-11, 05:28
no i wczoraj mi zgasła na wieczor ale nadal trzyma powyzej 1700 obrotow jak jade i wrzucam na luz, ale za to jak sie zatrzymam to po chwili spadaj na ok 900 tak jak powinno byc. Ja na poczatku nie mialem wogole problemu z gazem. A i zapomnialem dodac ze mam zwiekszona dawke zeby zapobic wywalaniu sie bledu ale widze że to nie pomoglo. Dzisiaj pojade i bedziemy znowu kombinowac. Tak mysle nad emulatorem czy by to nie załatwilo sprawy(bo juz mnie drazni to jezdzenie i ustawianie) ale widze ze nikt nie zakladal go do tego silnika bo jest zapodany temat na forum ale nikt nie pisze ze to zrobil.

LemonR
21-06-11, 07:09
Jazda na ubogiej mieszance powoduje wypalanie się gniazd zaworowych więc nie pozwól sobie wcisnąć jakiegoś emulatora tylko doprowadź instalację do porządku. Nie piszesz nic jaką masz instalację więc trudno coś doradzić. Poza tym wątek lepiej by pasował do działu LPG tam zagląda więcej posiadaczy gazu.

mycek
21-06-11, 11:10
dokladnie, napisz co to za instalacja. mysle ze sekwencja. teraz pytanie czy taka za 2500 ktora nie ogarnia d16v1 czy taka powyzej 3 tys + lubryfikacja ktora sobie radzi i nie ma problemow z "odcinka" powyzej 4 tys itp.

woloszanski
21-06-11, 12:18
spojrzałem i jest to sekwencja STAG - 4 + lubryfikacja.

pagg
21-06-11, 12:35
Witam.
w Hondiczce mam gaz od ponad roku a od miesiaca co pare dni zapala mi sie check engine. Jade do znajomego, sprawdza mi i uboga mieszanka. kasuje bład ustawia wszystko i jest gitara. Za 3 dni znowu sie zapala. jade znowu ustawia wszysko i za pare dni znowu. Wczesniej zapalała sie ale sama gasła i obroty wracaly do normy. Ale teraz jak sie zapali to jak jade to trzyma obroty cos koło 1700 a jak sie zatrzymam to spadaja do 600. Kontrolka sama nieraz gasnie ale obroty nadal dziwne trzyma. Jak kleme odłaczylem to blad sie nie kasuje.Gaz tankuje w jednym miejscu i jest dobry spalanie 8-10l w zaleznosci od jazdy. mial ktos taki przypadek?? i co by z tym zrobic?a moze emulator ktos zakladał ten co jest na forum? z gory dzieki

Mam idetyczny przypadek tez STAG 4 tylko bez lubryfikacji, co skasowane błedy zostaną i ustawiona instalacja przejade 50-100km i znowu check, co do obrotow tez mam tak samo tylko na benzynie dzieje się to samo i dlatego oddałem auto do warsztatu na czyszczenie silnika krokowego zoabczymy czy to coś pomoże... ale i tak myślę żę wywalający bład jest spowodowany instalacja lpg a nie krokowcem chyba że jedno wpływa na drugie dlatego najpierw chyba warto ogranąć obroty na benzynie a pożniej zrobić porzadek z lpg bo tak to nie wiadomo za co się zabrać...

rafal
21-06-11, 12:36
Pisałeś, że byłeś u gazowników i zczytywali jedynie błędy... Próbowałeś regulacji całej instalacji gazowej? Jak chodzi na benzynie?

Furious
21-06-11, 12:42
Nie wiemy jaki blad zglasza komputer kontrolką CheckEngine.
Zakladam ze instalacja LPG wymaga regulacji.

woloszanski
21-06-11, 12:58
krokowca czyscilem i to nic nie pomoglo. Jesli sie zapali check to czy benzyna czy lpg tak samo sie zachowuje. Raz zrobilem tak ze przelaczylem na benzyne i jedziłem i po 30 km wszystko wrocilo do normy. ale teraz mimo ze jezdze na benie to nie pomaga. Jesli chodzi o regulacje calej instalacji to zawsze wyglada to tak że sprawdza mi i kasujemy bledy a potem ustawia gaz i za powiedzmy 3 dni przyjezdzam spowrotem i znowu reguluje gaz i zawsze bylo git.

LemonR
21-06-11, 13:10
Po skasowaniu czek zapala się dlatego dopiero po 3 dniach ponieważ błąd musi się powtórzyć kilkukrotnie aby ECU uznał to za usterkę co w rzeczywistości oznacza, że ubogi skład występuje cały czas. czyli regulacja jest g... warta.
Jakie masz wtryskiwacze?
1. sprawdź czy nie masz nieszczelności w układzie dolotowym - filtr, obudowa filtra, węże
2. odłącz na trochę lubryfikację (zakręć lub odłącz wężyk ale trzeba go zaślepić)

cvc d15
21-06-11, 14:03
U mnie też potrafi wywalić ten błąd. Jeździłem przez kilka dni z laptopem, zdarzało się ze na parę sekund mieszanka była zbyt uboga (w niskim zakresie obrotów) później wszystko wracało do normy. Prawdopodobnie ecu wyłapuje nawet krótko trwającą (i powtórzoną w pewnym odstępie czasu) odchyłkę. Postaram się jeszcze to sprawdzić na jakiejś wzorcowej sondzie, może tu jest problem.

pagg
21-06-11, 14:26
skoro na benzynie teraz jest to samo to moze warto zrobic najpierw porzadek na benzynie a pozniej reguylowac gaz bo tak to chyba bez sensu robota jest

mycek
21-06-11, 15:27
1. benzyna musi dzialac poprawnie bo inaczej o poprawnej pracy lpg mozesz zapomniec
2. zczytaj kod bledu!!!!!!!!!! inaczej mozesz sobie wrozyc i pol silnika wymienic.
3. przykladowe objawy do tego co mowisz: czujnik polozenia walu korbowego, zapieczona linka gazu i wiele innych

reasumujac. kod bledu bo inaczej guzik zrobisz

LemonR
21-06-11, 18:07
Przecież napisał w pierwszym poście, że czek wywala ubogą mieszankę.

mycek
22-06-11, 10:20
no tak. ale napisal tez ze na benzynie rowniez nie dziala. wiec najpierw musi naprawic benzyne bo jezeli benzyna sie wali to o poprawnej pracy sekwencji moze jedynie pomazyc i zmiany dawki gazu nic mu nie da.

pagg
22-06-11, 10:34
może świece do wymiany?

mycek
22-06-11, 14:31
ja bym zaczal od swiec i filtra powietrza :) bo to sa najtansze rzeczy

woloszanski
25-06-11, 06:23
no i sie przyczyna znalazla! byłem u kolegi i jego ojciec ma warsztat. opowiedzialem mu co sie dzieje. Podłaczył go pod komputer skasowal bład, przejechałem sie pare kilometrow i znowu Check. Pojechalem do niego spowrotem. powiedział mi zebym go zostawił. Poszedlem z kolega na zakupy i zdarzyłem kupic piwko i telefon ze zrobiony. i co sie okzalo?? do filtra powietrza idzie czujnik i .... wtyczka zle łaczyla bo cos z kablami bylo. Przejechalem juz z 300 km i elegancko trzyma obroty na benie i gazie. tak sie zastanawiam dla czego jak byłem u gazownika to tego błedu mu nie pokazywło (tylko uboga mieszanka) gorszy sprzet czy jak bo kolegi ojcu zaraz wyszczegolniło ze jest cos z czujnikiem filtra powietrza. a najlepsze ze szczelnosc filtra sprawdzalem ale nie pomyslalem o czujniku. mam nadzieje ze to koniec tego problemu ale to czas pokaze:D

pagg
25-06-11, 11:27
o jaki to czujnik chodzi? ten co wchodzi do obudowy filtra powietrza z prawej strony?

woloszanski
25-06-11, 11:39
chyba tak ale sie dokladnie nie pytalem bo byłem przekonany ze o ten wlasnie czujnik chodzi.

LemonR
25-06-11, 19:26
Ten, który wchodzi do obudowy filtra to czujnik temperatury zasysanego powietrza.