Zobacz pełną wersję : dziwny szum, wycie.. skrzynia?
Więc tak... wciskam sprzęgło na postoju cisza... puszczam, wycie jak maluch na pierwszym biegu. gdy auto się toczy to nie ma znaczenia czy mam 1,2 , luz, czy wciśnięte sprzęgło... dopóki auto się nie zatrzyma wyje. Macie jakieś propozycje?
skolopendra
20-06-11, 19:58
łożyska skrzyni i kół
naprawiać skrzynię czy czas na nowa używkę?
czemu nie odpowiesz sobie sam na to pytanie? :)
hmm bo mało wiem o mojej skzyni z y8... warto naprawiać, czy może lepiej wrzucić z d13?
łożysko kupujesz razem ze sprzęgłem ;] nic w skrzyni nie grzebiesz, ono jest na samym początku wałka, musisz tylko ściągnąć skrzynie
hmm po tym co napisałem Van_dal twierdzisz że to to łożysko? jaki koszt mniej więcej? Biegi wchodzą ok, czasem wsteczny nie chce, ale podobno tak to w hondach jest:)
Padło Ci po prostu łożysko oporowe w sprzęgle. W każdej Hondzie, którą znam szumi, u mnie też i trzeba z tym jakoś żyć, ewentualnie jak Ci to przeszkadza to wymień je, ale trzeba zrzucać skrzynię, żeby dostać się do tarczy sprzęgła.
pomyliło mu się, to chodzi o łożyska w skrzyni nie to na wałku
hmm ale to czymś grozi, czy si rozsypie w czasie jazdy? Te wycie jest uciążliwe i zagłusza tłumik:)
sprawdź jeszcze ile masz oleju w skrzyni ;] ja stawiam na łożysko oporowe ;] u mnie było to samo ;] więc coś może o tym wiem :)
koszt hmmm NSK za 100 zł kupisz ;]
a robocizna ;] współczuje, byćmoże musisz sanki sciągać
chłopaki przeczytajcie jeszcze raz
Więc tak... wciskam sprzęgło na postoju cisza... puszczam, wycie jak maluch na pierwszym biegu. gdy auto się toczy to nie ma znaczenia czy mam 1,2 , luz, czy wciśnięte sprzęgło... dopóki auto się nie zatrzyma wyje. Macie jakieś propozycje?
sprawdź jeszcze ile masz oleju w skrzyni ;] ja stawiam na łożysko oporowe ;] u mnie było to samo ;] więc coś może o tym wiem
koszt hmmm NSK za 100 zł kupisz ;]
a robocizna ;] współczuje, byćmoże musisz sanki sciągać
Do czego sanki ściągać? lol
Do zdjęcia skrzyni sanek się nie ściąga. Do wyciągnięcia silnika także sanek się nie rusza...
byćmoże
nie napisał jaki ma silnik ;] może to być nawet B18C4 ;]
Wysrane jest łożysko w skrzyni, a nie łożysko oporowe.
U mnie jest to samo po zmianie skrzyni na d13, sprzęgło ma 20k przejechane - exedy
Po wciśnięciu sprzęgła pracuje łożysko oporowe, kiedy mamy nie wciśnięte sprzęgło pracuje skrzynia, więc wnioski łatwo wyciągnąć.
to samo mi mechas powiedział.... warto robić łożyska w skrzyni, czy kupić lepiej jakąś od d13?
skolopendra
26-06-11, 14:48
warto robić łożyska w skrzyni
nie
Witam!!
Podepnę się do tematu. Mianowicie u mnie problem ze skrzynią jest następujący. Kiedy jadę na 4 lub 5 biegu od 60km do 80km i np zmniejszam troszkę gaz zaczyna coś świszczeć w skrzyni dzieje się to właśnie na tych dwóch biega i na tym zakresie prędkości. Czy ktoś wie co to może być?
Czy nie miał ktoś już podobnego przypadku??
a podczas mocnego przyspieszania nie wyje skrzynia ?
U mnie wyje od 1,5 roku ale jeszcze jeździ :P
Nie przy przyśpieszaniu nic się nie dzieje jedynie jak pisałem wcześniej wyje gdy ujmuje trochę gazu i silnik sobie lekko ciągnie. Dzisiaj sprawdzałem olej w skrzyni, czyściutki jest tylko ok 1cm poniżej śruby.