Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z Hondą Civic,silnik nie chce zapalić.

henek155
21-03-07, 22:55
Witam mam poważny problem z Hondą Civic.Nie chce zapalić.Jak zapali(rzadko)to pochodzi kilka sekund i zgaśnie.A tak to jak kręce rozrusznikiem to nic,czasem jakby chciała a niemogła się uciągnąć.Nawet nie wiem co to za model i silnik i nie wiem jak to sprawdzić.Proszę o porady,z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam henek155

[ Dodano: Pią 23 Mar, 2007 ]
Naprawde nikt nie wie nic o silnikach? :/

novak
26-03-07, 00:53
Jest coś takiego jak VIN i z niego możesz rozszyfrować wszystkie info odnośnie samochodu , gdzieś na forum jest temat jak to zrobić z wszystkimi opisami.

A co do tego że nie chce zapalić to może wina przekaźnika co się często pojawia w Hondach , ale może być też wiele innych przyczyn , tylko musisz to troche konkretniej opisać.

Pozdrawiam

henek155
27-03-07, 01:22
D14A1-oznaczenie silnika.1.4 16v 90KM,Jaki przekażnik?
Czasem coś jej odbije i zapali na 2-3 minuty na wszystkie gary,ale to rzadkość,przeważnie wogóle nie chce odpalić,czasem tak jakby na 2 łapała.Dzięki novak napisz mi jeszcze o tym przekażniku.Rok Hondy to 91.

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2007 ]
Dodam że paliwo i iskra jest.

novak
27-03-07, 18:18
Jak jest problem z przekaźnikiem <takie czarne pudełko po lewej stronie tapicerki od kierowcy , pod pojemnikiem na monety> to jak już zapali to jedzie przynajmniej ja tak miałem. Ale teraz dopiero looknąłem że ty masz dwa gaźniki , to nię będziesz miał kompa sterującego co jest oczywiste , to nie możesz wykonać samodiagnostyki , chyba że się myle?? A to by troche pomogło. Skoro masz iskre i paliwo , to wykluczyć trzeba przewody , świece itd , choć ja bym na początek to sprawdził.

henek155
28-03-07, 11:56
Z tym że ta honda to składak,i podobno ma silnik nowszy,ale kto to wie.Ten silnik ma aparat zapłonowy,może ten aparat się jakoś ustawia?Bo ja go już wyciągałem.A pod deską po stronie pasażera chyba jest komputer,bo jak prazekręce zapłon to zaświeci się na chwilke czerwona dioda i zgaśnie ,jak wyłączam zapłon to też się na chwilke zaświeci.Sprawdze jeszcze raz iskre i paliwo.Jeśli ci coś przyjdzie do głowy to napisz.Dzięki za pomoc.
Pozdro henek155

novak
28-03-07, 16:32
Komputer ma być pod nogami pasażera ,a po stronie kierowcy jest przekaźnik za pojemnikiem na monety. A błędy w 4 genie odczytujesz z diody na komputerze , ilość mrugnięć <zaświeceń> to numer błędu , jest cały temat o tym , albo na stronie www.civic4g.pl o ile się nie myle tez jest spis błędów i jak je badać. Tyle narazie mi przychodzi do głowy , ale dziś mam zje...y dzień , to może jutro coś wymyśle :) . Pozdro

agent_lol
28-03-07, 23:55
pompa paliwa siada ?

henek155
29-03-07, 18:39
tam był przekaźnik od awaryjnych i jeszcze taki mały,ale niby to jest dobre.Podobno to silnik v-teca o pojemności 1,5 litra.Jest na wileopunktowym wtrysku.Komputer znajduje się tam gdzie pisałeś ,ale zaświeci się tylko raz przy włączaniu zapłonu ta czerwona dioda.
A co z tym aparatem zapłonowym??Ustawia się go jakoś??

novak
30-03-07, 12:29
Teoretycznie jak masz kompa to nie ustawia się zapłonu. Nie pamiętam jak jest w Hani , ale np w Octavii kumpel miał duże problemy z silnikiem to wymienił czujnik Halla i teraz jest dobrze. A ten czujnik chyba jest w aparacie zapłonowym , musiałbyś jeszcze troche pogrzebać w necie gdzie on się znajduje. A sprawdzałeś kopułke i palec i przewody ?? Coś nie wesoło wygląda ten problem :/

krumas
15-01-09, 21:46
witam ja mam taka hanie z d14a1 i mialem podobny problem. po dlugich poszukiwaniach okazalo sie ze podstawki pod gaznikami sa popekane i lapia powietrze. wymienilem podstawki i jest ok a i jeszcze swiece do tego