PDA

Zobacz pełną wersję : Swap D16 do Hondy Logo?

mario85
19-06-11, 16:01
Pytanie jak w temacie. Co trzeba by zrobić/mieć (oprócz hondy Logo i silnika D16) żeby wsadzić to pod maskę. Nic nie można znaleźć na ten temat. Jak sprawa łap/cięgien skrzyni oraz wiązki. Wie coś ktoś na ten temat?

karas
19-06-11, 20:48
w logo siedzi d seria z tego co wiem to d13 . Przy swapie pewnie tak samo jak w przypadku swapa z d13. JHM mial jazza z d15 vtec takze do nich sie skieruj.

mario85
19-06-11, 21:15
Najbardziej mnie interesuje umiejscowienie silnika w komorze oraz cięgna skrzyni (bo chyba jakis konwerter musi byc jak w K20 cos podobnego). Zadzwonię, zapytam.

Limak9
14-01-12, 22:20
I jak sprawa wygląda? Bo temat mnie mocno zainteresował.

mario85
15-01-12, 08:29
Nikt nic nie wie...

karas
15-01-12, 12:46
niestety tez próbowałem zgłębić temat. Szukałem na Honda tech i innych zagranicznych forach i nic. W zwiazku z tym ze coraz wiećej hond logo pojawia się w polsce i jest to nieduze bardzo wdzięczne autko idealne do miasta namawiam moja dziewczyne do zakupu. Myslalem co by pozniej władować do niej d15 ekono ( przy tej masie jakos by to jechalo )
Na bank da sie wstawic tam ten silnik nawet jakies fily na YT znalazlem http://www.youtube.com/watch?v=zjtezeZrt6Y Rownież jednego takiego logusa oglądałem . Silnik wyglada identycznie jak d seria w civicach także podejrzewam ze z podmianką samego słupka nie bylo by problemów przykładowe foto z jakiejs tam aukcji z allegro : http://otomoto.pl/honda-logo-klimatyzacja-95-000km-serwis-C21754331.html

mlodyxx
15-01-12, 13:26
d seria to d seria panowie nie wiem jak skrzynia ale silnik podejdzzie spokojnie na ta co jest w logo na kolektory rowniez w zaleznosci jaki silnik chcecie wlozyc wsadzic takze wiazke i kompa i cieszyc sie z mini auta z niezlym kopem ponad 100koni w tamtej budzie powinno latac sympatycznie ;d nie wiem jakie przelozenia ma skrzynia od logo ale jak nie sa jakies zabujczo krotkie to moze smialo zostac

NoName
15-01-12, 13:31
Jazz to zupełnie inna historia a w Logo chwila nie uwagi i D16 siedzi ;)

mario85
15-01-12, 23:44
gorzej pewnie z zachowaniem sie w zakrętach, zawieszenie ma bardzo "miejską" konstrukcje...

mlodyxx
15-01-12, 23:51
nie wiem jak tam zawieszenie wyglada ale mysle ze jakby jakas sportowa sprezyne i amor zalozyc i jakies alu 15 zmiescic to powinno sie juz jakos drogi trzymac , przynajmniej w civicu tak mam i sie w miare do drogi kleii tylko czy wogole do tego modelu jakas sport zawieszka wychodzila to nie mam pojecia

Budziniak
16-01-12, 02:21
może od razu B20tec :rolleyes:

mario85
16-01-12, 19:25
nie wiem jak tam zawieszenie wyglada ale mysle ze jakby jakas sportowa sprezyne i amor zalozyc i jakies alu 15 zmiescic to powinno sie juz jakos drogi trzymac , przynajmniej w civicu tak mam i sie w miare do drogi kleii tylko czy wogole do tego modelu jakas sport zawieszka wychodzila to nie mam pojecia

Sport zawieszenie? Hmmm, po pierwsze ciekawe gdzie w polsce znajdziejsz a po drugie:
http://www.hondaoriginalparts.com/hpl/images_car/17S5001/imge/B__2900.jpg
Ten zestaw jest całkiem inny niż w Civicu. To nie ta kategoria :)

Niby D-seria a wszystki łapy i ich mocowania są praktycznie inne:
http://www.hondaoriginalparts.com/hpl/images_car/17S5001/imge/B__4700.jpg

Rzucam teorią bo poza pomysłem w głowie nie doszło do realizacji tego pomysłu bo stwierdziłem że sam tego nie zrobię. Mimo że kilka swapów na D i B zrobiłem we własnym zakresie.

x-tygrysek-x
16-01-12, 19:33
a ja mysle że nie było by problemów z włożeniem innej D serii do logo

NoName
16-01-12, 20:48
Mimo że kilka swapów na D i B zrobiłem we własnym zakresie.

i masz jeszcze pytania o honde Logo swap z D na D :eek:

mario85
16-01-12, 21:57
Nie dotykałem nawet nigdy Logo więc jak wcześniej wspomniałem więc pisze wszystko teoretycznie. Szukałem informacji rok temu i niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi ile i jakie kombinacje mogą wystąpić.

Tak jak np. swap z jajka 1.3 na coś większego, niby D na D ale pojawiają się komplikacje ze zbiornikiem paliwa itp. itd.

Chodzi mi nie tyle o sam blok ale o nazwijmy to "komplikacje" :)

mario85
17-06-13, 18:58
Odkopie temat może ktoś ma jakieś ciekawe info :) Znowu sprzedałem Civica i wrócił pomysł Logo :) Możliwe że skrzynia będzie pasować do słupka Z6/Y8? Skrzynia na linkę więc żeby nie było problemów musiała by zostać. Zastanawiają mnie też cieniutkie półosie czy przeniosą większy moment na koła.