Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chcę otworzyć drzwi ;)

Zygfrydiusz
21-03-07, 19:06
Mój problem jest następujący: w zasadzie odkąd kupiłem swojego Civ'a to drzwi prawy tył nie otwierały się z zewnątrz. W sumie stwierdziłem, ze moge z tym zyć jakoś przez jakiś czas i skupiłem się na zrobieniu innych rzeczy przy nim. Problem się pojawił, gdy ktoś przez przypadek lub bawił się tym po prostu ( tutaj spojrzenie w strone mojego brata :P ) zmienił pozycję tej pierdółki zabezpieczającej przed przypadkowym otwarciem drzwi przez dzieci od wewnątrz.
Chciałbym te drzwi teraz jakoś otworzyć ;).
Próbowałem się do tego zabrać jakoś, więc stwierdziłem, ze jak dostane się do mechanizmów to coś wtedy wskóram. Niestety zatrzymałem się na etapie... zdejmowania tapicerki z drzwi... odkręciłem klamkę, jakieś dwie inne śrubki i dalej nie wiem jak ją ściągnąć. Zadnych śrubek czy podobnych więcej nie widze tam nigdzie. Jak do cholery to zdjąć ??

No i przy okazji. Trochę poszukałem wcześniej i pare tematów znalazłem, ale czy da się jakoś bezinwazyjnie dostać do klamki zewnętrznej ? Podejrzewam, ze nie chce się otworzyć przez to, ze poluzował się ten śmieszny drucik tutaj zaznaczony jako 2.

http://img147.imageshack.us/img147/3201/klamkanq9.jpg

Dalsze hipotezy bede wysnuwał jak tym razem się myliłem :P.

Z góry dzięki za pomoc ;).

jjurgiel
21-03-07, 19:44
tapicerkę zdejmiesz dopiero jak otworzysz drzwi po prostu trzeba pociągnąć dolną część która jest mocowana na wciskane zatrzaski a górna część tapicerki ma rant który wchodzi na krawędź blachy przy szybie. wydaje mi się że bez otwarcia drzwi się nie da tego zdjąć :/

qba1983
21-03-07, 19:52
hmm... chaba masz duzy problem... !!
robilem troche przy swoich drzwiach, wiec postaram sie pomuc.

po pierwsze, chyba faktycznie musisz zdjac tapicerke, a zeby to zrobic:
normalnie to otkrecalo sie sruby z tego uchwytu i z klamki no i oczywiscie zdjecie korbki i "zazwyczaj" otwiera sie drzwi i wklada palce miedzy tapicerke a blache na dolne tapicerki i ciagnie (troche na chama :d ) z wiadomych wzgledow u ciebie otworzenie drzwi nie wchodzi w gre. mysle ze chyba jedynym sposobem jest zdjecie tej uszczeli od szyby,
ona jest przyczepiona do tapicerki takimi zagnnanymi drucikami. Latwo nie bedize, ale musial bys odgiac, a tak naprawde oderwac ta listwe(moze uda sie bez zniszczen) i dobiero zaczac odchylac tapicerke i jakos dostac sie do klamki zewnetrznej. i pociagnac za drucik, pytanie tylko czy go w ogole masz... bo z jakich powodow wczesniej nie mogles otwierac auta z zewnatrz :/
narazie sprobuj zdjac tapicerke lub lekop ja odczylic, moze zdejmij tapicerke z drzwi po drogiej stronie, bedziesz wiedzial gdzie czego szukac. ja tak bym robil.
powodzenia :piwo2:

reXio
21-03-07, 20:33
ja bym wolal chyba wyrwac klamke zewnetrzna niz ruszac listwe - koszt listwy to 200 jak nic w ASO a klamka to 60 zl tez w ASO.

qba1983
21-03-07, 20:37
no tak ale... klamki nie wyrwies tak sobie...
akurat wiem bo to robilem :d przy wyminaie drzwi po dzwonie nie moglem wykrecic sroby z klamki, a ona jest przykrecona do bloachy(dosc slabej) wyrywanie klamki powoduje uszkodzenie drzwi, a to juz nie 60zl ani 200.
po za tym , mowie niech kolega zdejmi tapicerke z drogiej strony i zobaczy jak to wyglada i w ktorym to dokladnie miejscu jest.
mi sie wydaje ze da sie to zrobic tak ze te druciki sie tylko wygn a i da sie wyjac ta listwe bez pekniecia(tym bardzej ze jest dosc elastyczna) bal bym sie bardziej rys lub "zagniotow" spowodowanych podwarzaniem.

Cairo
23-03-07, 19:19
wydaje mi się, że zdjęcie tapicerki przy zamkniętych drzwiach graniczy z cudem, ja bym usunął klamkę zewntęrzną, tylko nie wyrywał na siłe bo można pokrzywić lub urwać blaszki do któryh przykręcona jest klamka (w ostateczności jakby się urwały to można spawnąć, więc koszt napewno mniejszy niż 200PLN), mimo wszytko żeby tego uniknąć radze rozwiercić klamkę i ja wyciągnąć i dalej kombinowąc z tymi cięgnami, jak się nie uda, to jedź do speca od zamków, przy już zdemontowanej klamce max co powinien Cię skasować to 50pln. A klamkę używaną kupisz za 30pln, nawet mam jedną, ale do drzwi od kierowcy niestety.

qba1983
23-03-07, 19:26
hmm... a nie wzielismy jeszcze jednego po uwage...
moze by tak pociac ta tapicerke w pizu.. i kupic na jakims szrocie ladna, chyba nie sa drogie, przyklad:
http://www.allegro.pl/item174998794_honda_civic_tapicerka_drzwi_boczki.h tml
wiem ze to przod ale to cena orientacyjna.
proponuje najpierw znalesc odpowiadajacy boczek(stan i cena) moze to jest rozwiazanie... :/

albo tu od kolegi z klubu, caly komplet w skorze za 500zl :piwo:
http://www.allegro.pl/item176508350_wnetrze_polskorzane_civic_vti_5d_95_ 00_kpl.html

Zygfrydiusz
23-03-07, 19:33
hmm... a nie wzielismy jeszcze jednego po uwage...
moze by tak pociac ta tapicerke w pizu.. i kupic na jakims szrocie ladna, chyba nie sa drogie, przyklad:
http://www.allegro.pl/item174998794_honda_civic_tapicerka_drzwi_boczki.h tml
wiem ze to przod ale to cena orientacyjna.
proponuje najpierw znalesc odpowiadajacy boczek(stan i cena) moze to jest rozwiazanie... :/

albo tu od kolegi z klubu, caly komplet w skorze za 500zl :piwo:
http://www.allegro.pl/item176508350_wnetrze_polskorzane_civic_vti_5d_95_ 00_kpl.html
będę to rozwazał jako ostateczność choć źródło części bym miał bo znajomy kumpla rozbił ostatnio swojego Civica i teraz sprzedaje go na części. Jednakze metody typowo destrukcyjne zostawiam jako plan awaryjny jakby wszystko inne nie wyszło :P ... więc pewno obejdzie się :P

Cairo
23-03-07, 19:38
jeżeli nie otworzysz tych drzwi poprzez otwór po zdjęciu klamki wew to ja nie wierze w inne powodzenie "niedestrukcyjne" :)

Gruszka
23-03-07, 19:42
Ja tez bym zniszczyl boczek a klamke zostawil w spokoju... Choc i tak jak juz otworzysz te nieszczesne drzwi, to bedziesz musial ja odkrecic i sprawdzic pionowe ciegno (moze wystarczy podkrecic na regulatorze) a moze i zamek :)

A nie da rady jakims mocnym izolowanym drucikiem dostac sie do tego przycisku "childproof" i go przestawic? :/

Kurde smieszna sytuacja i wcale nie tak latwo bedzie te drzwi otworzyc niczego nie psujac ;)

TDP
23-03-07, 21:16
nie wiem jak jest z tyłem ... ale powinno być tak, że jak odkręcisz śrubkę trzymającą klamkę wewnętrzną - przesuwasz ją w prawo lub lewo ... i ona wychodzi ... wtedy będziesz już mieć jakieś pole do manewru ;-)

powodzenia ... !!

yacq
25-03-07, 20:29
a może spróbować tak: odkręcić drzwi z zawiasów po czym odchylić je tak aby przestawić zabezpieczenie, przykręcić ponownie i standardowo otworzyć.

qba1983
25-03-07, 21:45
a może spróbować tak: odkręcić drzwi z zawiasów po czym odchylić je tak aby przestawić zabezpieczenie, przykręcić ponownie i standardowo otworzyć.
moze i to nie glupi pomysl tyle ze moze sie to skonczyc sie rozwaleniem zamka... bo zeby dostac sie do tego zabespieczenia to trzeba bylo sporo odchylic, a z tym chyba bedzie problem(tymbardziej ze to zabespieczenie jest zaraz kolo zamka.

yacq
26-03-07, 09:49
moze i to nie glupi pomysl tyle ze moze sie to skonczyc sie rozwaleniem zamka... bo zeby dostac sie do tego zabespieczenia to trzeba bylo sporo odchylic, a z tym chyba bedzie problem(tymbardziej ze to zabespieczenie jest zaraz kolo zamka.

Jak nie będzie ciągnął na chama tylko z wyczuciem odchyli to prawdopodobnie nic sie nie stanie. Najwyżej się okaże, że nic z tego.
Inną sprawą jest czy da się przesunąć to zabezpieczenie przy zamkniętym zamku. ??

glinthor
26-03-07, 11:15
Trzeba zdjąć korbe od szyb, klamkę wewnetrzną i odciągnąc tapicerkę (jest na kołkach, zacznij od prawego dolnego rogu). Po wyjęciu wszystkich zatrzasków trzymających tapicerkę zsuwasz ją ostroznie i środek drzwi stoi dla Ciebie otworem. No jeszcz etylko folia zabezpieczająca. Proponuję zapezpieczyc sie w nową i jakiś klej/silikon/pastę który "zawsze" posiada własciwości klejące.

Proponuję zajrzec do manuala tam jest wszystko krok po kroku. Ja dobierałem się do przednich drzwi i nie maiałem z tym problemu. Tak przy okzaji kto zna przyczyne nie otwierania się zamka po urzyciu pilota. Wyłączam alarm, otwiera mi wszystkie drzwi z wyjatkiem przednich. Obfite spryskanie WD-40 nie pomogło przynajmniej nie na długo?

qba1983
26-03-07, 16:07
Trzeba zdjąć korbe od szyb, klamkę wewnetrzną i odciągnąc tapicerkę (jest na kołkach, zacznij od prawego dolnego rogu). Po wyjęciu wszystkich zatrzasków trzymających tapicerkę zsuwasz ją ostroznie i środek drzwi stoi dla Ciebie otworem. No jeszcz etylko folia zabezpieczająca. Proponuję zapezpieczyc sie w nową i jakiś klej/silikon/pastę który "zawsze" posiada własciwości klejące.
no to juz o tym mowilismy..., mowisz ze nie miales problemu, pytanie tylko czy robiles to przy zamknietych drzwiacz czy otwartych ?? :aloha:

glinthor
26-03-07, 20:50
NIestety otwartych, po oderwaniu tapicerki trzeba nią trochę pomanewrować. Jesli w ajkikolwiek sposob da sie oderwac zatrzaski przy zamknietych drzwiach to trzeba uwazac bo pod szyba tapicerka zachodzi rantem za rame drzwi i calosc trzeba podniesc do gory.
A moze sprobowac wymontowac kanapę, może uda się odslonić dzri na tyle ze da radę.

qba1983
26-03-07, 22:28
no ja ci powiem ze probowalem sie tam dostac(z podniesiona kanapa) i wydajke mi sie ze nei da sie wyjac tego boczka bez otworzenia drzwi, wiec tez tak pomyslalem.... ze mowisz o otwartych drzwiach :d

ja bym kupil nowy boczek i rozwalil ten co jest(chyba najtaniej , te 50 zl za ten boczek to nie majatek)

ale gospodarz postu cos sie nie odzywa :d moze jak cos wymysli to napisze jak sobie poradzil z problemem ;)

Zygfrydiusz
26-03-07, 23:32
Bo gospodarz czyta i rozwaza każdą możliwość... Myślałem np. o zdjęciu drzwi tak jak to proponował yacq, lecz zbyt się obawiam, ze coś spsuję z centralnym... Chyba tak jak mówisz qba1983, metoda destrukcyjna to jedyna opcja... w weekend może zbiorę czołowych majsterkowiczów ze znajomych i zrobimy burzę mózgów :P Poszukam jeszcze w okolicy jakiegoś specjalisty od Hond, zobaczymy co powie... no i dopiero skorzystam z Twojej destrukcyjnej metody :P...

Cairo
27-03-07, 07:20
ja bym się napewno tyle nie zastanawiał tylko boczek albo klmakę bym targał. 30 czy 50 pln to nie majątek a przy kombinowaniu jeszcze coś innego zepsujesz.

Gruszka
27-03-07, 09:38
Zygfrydiusz, jeszcze mi przyszlo do glowy, zebys podjechal do specow od awaryjnego otwierania zamkow. Mysle, ze nie takie przypadki otwierali i pewnie tez 50pln to kosztuje :)

Ewentualnie pozniej destrukcja boczka :box:

:)

glinthor
27-03-07, 09:48
Nie wiem czy sie da ale może by po odkeceniu tylnego nadkola dalo by sie dostac do srob od zatrzasku. Wtedy moze otworzyl bys drzwi razem z zamkiem. Tylko nowe sruby potrzebne.

Zygfrydiusz
27-03-07, 17:28
Zygfrydiusz, jeszcze mi przyszlo do glowy, zebys podjechal do specow od awaryjnego otwierania zamkow. Mysle, ze nie takie przypadki otwierali i pewnie tez 50pln to kosztuje :)
zebym jeszcze wiedział gdzie takie spece u nas są :P

co do boczka: pojezdziłem dziś trochę po okolicznych sklepach z częściami,m autoszrotach i podobnych... kurczesz nigdzie nie idzie tego dostać, no i jeszcze jakiś koleś w jednym z tych sklepów mi pojechał, ze gdyby to bylo BMW to nie miałbym takich problemów ( lol ) :djablek:

a póki co jestem umówiony z jednym mechanikiem na czwartek, mówił ze będzie miał czas i spojrzy co da rade zrobić z tym...

Matatiti
27-03-07, 19:33
Ja mam ten sam problem... Tylko nie wiem co jest jego przyczyną. Odkąd kupiłem samochód drzwi nie otwierały się ani z wewnątrz, ani z zewnątrz...
Doszedłem już do etapu zdjęcia boczka, dostałem się do białego przełącznika zabezpieczającego szkraby przed wypadaniem z samochodu, cykałem nim w dół i w górę... i NIC. Włożyłem rękę po łokieć starając się cokolwiek przekręcić przy zamku i nic nie chciało nawet drgnąć :(
Myślę, że problem leży w siłowniku zamka i nie jest to kwestia blokady dla dzieci...

P.S. Boczek schodzi bez problemu, zdejmowanie go rozpocząłem od wyjęcia uszczelki przy trójkatnej szybie. Wsadziłem palce w szczelinę po uszczelce i lekko unosząc boczek do góry, odsłoniłem połowę drzwi. Została mi do zdjęcia tylko korbka od szyby. Z zakładaniem jest trochę więcej roboty, ale da się to zrobić.

jjurgiel
27-03-07, 19:45
o a Matatiti wziął i zrobił jednak da się zdjąć z zamkniętych bez demolki :brawo2:

Zygfrydiusz
27-03-07, 21:07
Myślę, że problem leży w siłowniku zamka i nie jest to kwestia blokady dla dzieci...
u mnie raczej nie, bo wtedy z żadnej strony sie nie otwierałyby, a się otwierały od wewnątrz :P...

Matatiti
27-03-07, 21:52
...więc jeśli to tylko kwestia tego zabezpieczenia to nie masz się co martwić.
Zacznij od śrubek przy klamce i uchwycie. Klamki nie musisz chyba nawet zdejmować. Następnie delikatnie wyjmij uszczelke przy szybie trójkątnej tak by jej za bardzo nie pogiąć-jest aluminiowa. Wsuń paluszki w szczelinę po uszczelce i ciągnij boczek w górę i potem do siebie. Trochę pokombinujesz ale dasz radę. Boczek powinien odchylić się na jakieś dobre 40cm. Nie wyrywaj go z uchwytów po lewej stronie-niech gałka od szyby i cycek od zamka zostaną na miejscu-będziesz miał dostęp do szczeliny między drzwiami a nadkolem tuż nad siedzeniem. Poświeć latarką a ujrzysz w tej szczelinie biały przełącznik blokady. Próbuj cienkim śrubokrętem lub drutem z oczkiem przesunąć go w górę lub dół. Mam nadzieję że to Ci pomoże. Pozdrawiam.
P.S>może ktoś wie jak mam otworzyć moje drzwi kiedy to nie chodzi o tą blokadę? Może macie jakieś rysunki budowy zamka? Czy działa tam jakiś elektromagnes?

Zygfrydiusz
27-03-07, 22:21
Dzięki spróbuje tak zrobić jutro jak znajdę chwilę czasu :)

mirasek
28-03-07, 10:55
Nie wiem czy to coś pomoże ale miałem podobny problem z tymi samymi drzwiami. Najpierw nie chciały się zamknąć wogóle, po kilku próbach zamknęły sie ale nie dało sie już ich otworzyć z żadnej strony. Po paru dniach gdy już byłem gotów porąbać boczek zwyczajnie sie otworzyły... Potem sytuacja powtórzyła się raz jeszcze. Dodam ze było to zimą i podobno w Hondach made in UK takie cyrki sie dzieją gdy jest zimno ale żeby teraz? Jeśli to nie kwestia zabezpieczenia to warto podawić sie zestawem rygielek - klamka w różnych konfiguracjach, czasami pomaga.

Zygfrydiusz
28-03-07, 15:14
Matatiti, Dzięki wielkie :D. Udało mi się je otworzyć :). Męczyłem się z tym 30 min, ale się udało :P. Teraz tylko przyszedłem obiad zjeść i wracam poskładać to, zeby nie wyglądało tak jak wygląda teraz ;p...