Zobacz pełną wersję : 240>282
chciałem uzyskać cennej informacji poprzez "szukaj" ale jak zawsze dużo nie znalazłem :)
chodzi o sprawe ze swapem tarcz przednich, posiadam tarcze z przodu 240 (civic z 97 z silnikiem d14a4 był..) no i pytanie czy same zaciski ze sworzniami (od pralki h22) wysrtarczą ? czy trzeba jeszcze może jakieś elementy zawiechy zamieniać ? :(
na moja wiedze to pod obecna zwrotnice nie zalozysz wiekszego zacisku, wiec musisz zmienic na zwrotnice i piaste od vti. Ja prawdopodobnie jutro od rana bede to robil, to przy okazji porównam i moze foty pogladowe strzele. Dzisiaj rozebralem zestaw od 262mm, poczyscilem i przesmarowalem, a jutro zakladam, a potem czekam na zamowione juz nowy zestawik :-)
kurcze... no właśnie, tego się bałem... :/
furious też dopiero co założyłyś tarcze od vti. :)
To nie musi byc zwrotnica z VTI, Civic D16Z6 z ABSem mial tez tarcze 262mm i tym samym te same (wieksze) zwrotnice, w 6genie tez pewnie auta ktore mialy ABS maja wieksze tarcze i takie zwrotnice - sprawdz to chociazby w katalogu ATE w necie.
Tylko co z tego co wiem, nie ma tarcz 282mm na 4 sruby wiec trzeba jakies inne przerabiać.
Jeśli sie dobrze orientuje, to coupe z silnikami D16Y8 miały 262mm i część mocniejszych hach po 98 roku. Do przodu potrzeba zwrotnice, tarcze, klocki, jarzma, zaciski. A do tyłu wahacze, tarcze, klocki, piasty z łożyskami, linki oraz czujniki ABSu (jeśli masz ABSa).
czyli jednak zwrotnica będzie potrzebna..
nie ma tarcz 282mm na 4 sruby wiec trzeba jakies inne przerabiać.
mg zr :) posiada takie :aloha:
mg zr
dokladnie
To nie musi byc zwrotnica z VTI
ja poprostu uproscilem. Chodzi o to ze dopiero na zwrotnice od 262 zalozysz taki zacisk, badz wiekszy (wlasnie takie 282). Wiadomo ze takie cos ma takze kazde coupe D15Z6 w 5gen, a nawet 1.4 po liftingu w 6gen itd
codzi jedynie o zasade
czyli reasumując, przy swapie z 240 na 282 potrzebujemy:
zaciski z 282, jarzma z 282 i zwrotnice z civica który posiadała 262 ??
tak !!
no i przydalby sie jeszcze jakis klocek i tarcza ;)
czyli do całości dokładamy klocek z pralki i tarcze z MG zr (4x100 282) :)
to no CLOSE ten temat, bo już każdy chyba wiec co mu trzeba jak coś :)
Wiec LOCK i dodaje go do FAQ