Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło kompletne - które wybrać?

borello
18-06-11, 13:26
Witam koleżanki i koledzy. Przymierzam się do wymiany sprzęgła komplet (łożysko, tarcza, docisk), bo moje zaczęło wysoko brać. Wysłałem kilka zapytań i dostałem następujące oferty produktowo - cenowe, które byście wybrali? Uważacie, że ceny są właściwe? Z góry dzięki za wszelkie sugestie i rady.

1. LUK - 550
2. NIPPARTS - 299
3. AISIN - 620
4. NSK - 680
5. Blue Print - 860
6. Exedy - 639
7. 345 - Docisk Blueprint,tarcza Dokuji ,łozysko oporowe Dokuji

cvc d15
18-06-11, 18:33
LUK to dobra firma, poszukaj jeszcze bo można je wyrwać za 500. Montowałem je u siebie, jest dobrej jakości. Chyba, że chcesz wkrótce sprzedać auto to wkładaj najtańsze.

rafal
18-06-11, 23:51
Nipparts odpuść. Luk jest chyba seryjnie montowany? Polecam exedy. Po cenach wnioskuję, że sprzęgło do d14z6?

borello
19-06-11, 00:04
Tak D14Z6, ogólnie ze sprzęgłem ok po prostu wysoko bierze, ale jestem załamany w temacie łożysk. 15 tys km wstecz miałem to robione w ASO w ramach gwarancji teraz znowu zaczyna delikatnie trzeszczeć no i pewnie już nie przejdzie w ramach gwarancji , bo przestałem korzystać z ich usług. Możliwe, że po takim krótkim czasie doszło do zużycia łożysk?

cvc d15
19-06-11, 19:38
Teraz chodzi o łożysko koła czy o oporowe do sprzęgła?
Co do wysoko biorącego sprzęgła to sprawdź jeszcze pompkę i siłownik czy szczelne i nie zapowietrzone. Najłatwiej, spróbuj ruszyć z piątki i będziesz wiedział czy sprzęgło do wymiany.

rafal
19-06-11, 22:55
Tak D14Z6, ogólnie ze sprzęgłem ok po prostu wysoko bierze, ale jestem załamany w temacie łożysk. 15 tys km wstecz miałem to robione w ASO w ramach gwarancji teraz znowu zaczyna delikatnie trzeszczeć no i pewnie już nie przejdzie w ramach gwarancji , bo przestałem korzystać z ich usług. Możliwe, że po takim krótkim czasie doszło do zużycia łożysk?

Całkiem możliwe, że się sypie. Jeśli lekko szumi to nie ma tragedii. Jak będzie stykać to będzie gorzej. Oczywiście chodzi tutaj o łożysko wałka sprzęgłowego.

Co do sprzęgła to chyba w każdym 7 genie tak wysoko bierze... Jeśli się nie ślizga to zostaw to co masz.

borello
20-06-11, 01:36
Hmm, mogę prosić jaśniej odnośnie tego testu z 5? Jak ruszę to jest okej a jak nie to do wymiany? Czy jak ;)?

KruKs
20-06-11, 07:13
odwrotnie, jak ci auto zgasnie to jest ok a jak bedziesz probowal ruszyc i nie zgasnie tzn ze sie slizga i do wymiany

borello
22-06-11, 19:57
Cześć koledzy. Próbowałem ten test na 5. Generalnie jest tak, że coś tam próbuje ruszyć, ale finalnie gaśnie. Nie jest tak, że gaśnie momentalnie - auto jest wprowadzone w lekki ruch. Co o ty myślicie?

cvc d15
22-06-11, 22:25
czy nie ubywa ze zbiorniczka płynu? W innej hondzie miałem tak że podciekało z siłownika sprzęgła (stąd nienormalna praca sprzęgła) na dodatek ciekło po tej dźwigni co idzie do łożyska i trzeszczało jak głupie. Zajrzyj pod tą gumową osłonę przy siłowniku/obudowie skrzyni