Zobacz pełną wersję : Strumienica
Czytałem FAQ, ale nie mogłem znaleźć wzmianki o tym... Mam takie pytanko, czy można zainstalować strumienicę jeśli mam autko przerobione na gaz? Rozumiem, że dla jakiegokolwiek efektu muszę wstawić ją zamiast katalizatora. Gazik mam z podłączeniem do sondy lambda, która chyba też ma podłaczenie przy katalizatorze, a więc czy zmaina ciśnienia nie spowoduje jakiś krzaków? Samo przeprogramowanie komputera pomoże w tym wypadu?
Druga sprawa, całkiem blaha - gdzie można kupić czujniki to drzwi do modelu VIgen 5D, bo już tylko 2 sprawne mi zostały :) Ma ktoś może tą stronę instrukcji, na której jest opisana ich wymiana?
Z góry dzięki !!! :)
Ma ktoś może tą stronę instrukcji, na której jest opisana ich wymiana?
tutaj cos poszukaj http://www.honda.co.uk/owner/CivicManual/index.html
dzierzans, extra autko
dzieki twoja hania tez konkretna :D
Czytałem FAQ, ale nie mogłem znaleźć wzmianki o tym... Mam takie pytanko, czy można zainstalować strumienicę jeśli mam autko przerobione na gaz? Rozumiem, że dla jakiegokolwiek efektu muszę wstawić ją zamiast katalizatora.
Ja mam u siebie zamontowana strumienice luskowa zamiast katalizatora. Mam rowniez instalacje gazowa i wszystko chodzi bez zadnych problemow. Nie wiem czy byly jakies problemy przy zakladaniu gazu lub strumienicy, bo takie auto juz kupilem.
a ja bym nie pakowal sie w ta strumiennice bo i tak nic nie da. zostaw lepiej tak jak jest albo wymien katra na nowy bo ten jest juz pewnei troche przytkany.
Nie zakladaj tego gowna.
Strumienica nie bedzie dzialac poprawnie w silniku, ktory ma duzy zakres predkosci obrotowych. Ja wiem, ze na Allegro pisza, ze dodaje milion trzysta procent mocy i momentu, ale niestety that's bullshit.
Powiem szczerze, ze chciałem wsadzić strumienicę z oszczędności ;) Muszę wymienić tłumik środkowy a to koszt około 250zł. Strumienicę można mieć już od 100zł :P Wiem, że wiejsko, ale póki co fajnie by mi buczało chociaż :P Po wakacjach dopiero napływ gotówki (I hope so..)
Nie rob fuszerki, blagam Cie :-)
Strumienica zatyka wydech, to nie jest zdrowe dla silnika.
a ja mam strumienice i nie narzekam,i 108KM z 1,4 w promotorze wyszło,ciekawe z kąd napewno nie z samego dolotu z pcv jaki mam załozony,jak wymienie jeszcze ostatni na przelotowy jakis to trzeba bedzie zmiezyc na hamo i sie wyjasni :wink:
no i napewno nie ze strumiennicy te twoje konie. poprostu masz super zarabiaszcza wersje i tylko sie cieszyc,
Ja sie zgadzam jak najbardziej z elmerem. Nie zakladaj tego. Bywaly podobno przypadki ze spaliny moga sie cofac do silnika. A konsekwencje to jak sie mozna domyslac nie beda pozytywne...ale napewno kosztowne
a to byl taki fajny topik http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3574
Uja ja :) Dobrze, że po mnie tak nie pojechaliscie jak po pitt'cie ;) OK ok , zapominam o strumienicy raz na zawszę :D
Dzięki za porady :!:
izzy_rajder
08-05-05, 18:01
izzy_rajder, extra autko
kie? ale osohozi?
juz wyjasnie za autora. ten podpis o ktory pyta kazdy w kazdym poscie to podpis interaktywny, kazdy kto jest zalogowany to widzi pod postami leeo ten napisa gdzie wklejony jest jego nik + extra autko. kumasz ??
nie ma co sie zastanawiac, strumienica na wydechu taka dobra daje z 3-5% mocy wiecej, wiec zakladajcie wszyscy i nie pytajcie kurfa wiecej o strumienice
Rozumiem, że generalnie strumienice to szajs, ale równie pewne jest to, że katalizator i tłumiki dławią "nieco" silnik. Czy zatem nie można byłoby skonstruować odpowiedniego falownika, który by stawiał mniejszy opór, a przy okazji nie pozwalał na cofanie się spalin? coś jak rezoatory falowe w kolektorach dolotowych niektórych aut.. Ktoś w tym się orientuje? Może próbował coś kombinować.. he..? Jestem bardzo ciekaw wyników takich experymentów..
Pozdrowienia
Ps. Leeo..? O co chodzi w twoim podpisie, bo jakoś nie jażę.. :?: :idea:
chichol, extra autko
chichol, takie rzezy już są dostępne: w MG.
leeo wes napizs sprostowanie albo zlikwiduj to bo w kazdym temacie kazdy o to pyta. chlopaki spac po nocach nie moga. no jak to cichol o co chodzi, leeo widzial cie na miejscie i uwaza ze masz extra autko ;)
leeo wes napizs sprostowanie albo zlikwiduj to bo w kazdym temacie kazdy o to pyta. chlopaki spac po nocach nie moga. no jak to cichol o co chodzi, leeo widzial cie na miejscie i uwaza ze masz extra autko ;)
Chyba jakiś wyjątkowo niekumaty jestem.. :D , albo mnie myli z jakimś innym chichol-em.. bo ja z Olsztyn City jestem i w Białymstoku od jakiegoś roku niebyłem. Pomijając już drobny szczegół, że mój cif od miesiąca "na kołkach" stoi.. :mrgreen:
chyba, że to jakiś skrypt wyświtlający każdemu text z jego nick-iem..
havok - sorry za banalne pytanie, ale co to jest: MG ?
@chichol: firma MG Motorsport, zajmująca się wytwarzaniem i montowaniem wydechów. Chwilowo coś grzebią na serwerze, bo bym Cię od razu na to zdjęcie rezonatora podesłał.
A w stałym kontakcie z nimi jest paru forumowiczów, ostatnio Rikoo robił u nich wydech...
chyba, że to jakiś skrypt wyświtlający każdemu text z jego nick-iem..
brawo !!!!!
Hehe, zrobiłem małe sprostowanie :D Mam nadzieję, że teraz będą mogli spokojnie spać :P A co do tej strumienicy, to jedni tak a drudzy tak :P Heh, ja odpuszczam jednak, bo ta strumienica dobrej firmy to kosztuję ok 600zł (SuperSprint) + robocizna... 8)
dobrej firmy to kosztuję ok 600zł (SuperSprint)
kiedy w polsce pojawi sie wkoncu opinia ze SS jest dobry ale nie do Hondy - ludzie litosci
Sorki przemir, jestem amator ;) Teraz już zapamiętane :D
kiedy w polsce pojawi sie wkoncu opinia ze SS jest dobry ale nie do Hondy - ludzie litosci
uprzedziles mnie, tez chcialem napisac ze chora kasa a efekt mizerny., kup naprawde nowego kata i bedzie dobrze.
Leeo....sportowy kat (tzn.taki o wiekszej przepustowosci)dedykowany to koszt 300 zeta...ale nie wiem czy cos ci da :?
ps.a ten Twoj podpis to mnie rozwalił...tak kombinowalem ,gdzie moją rakietę namierzyłes...buhaha :lol:
uprzedziles mnie, tez chcialem napisac ze chora kasa a efekt mizerny., kup naprawde nowego kata i bedzie dobrze.
A ja się nie zgodzę, czytałem artykuł gdzie zakładali SS (kompletny od kolektora po końcowy tłumik) do cifa 160PS i po zamontowaniu wyszło na hamowni 178PS :) Wiem wiem sam się dziwiłem ale było to wiarygodne żródło. Napisane było tam też że Remus i inne tego typu nastawiają się bardziej na brzmienie niż na podniesienie osiągów, a SS odwrotnie.
wiesz testy w gazetach to inna para kaloszy. ja bardziej obcykany jestem w brazny car audio niz tuningu mechanicznego i wiem ze tak jest na postawie testow glosnikow np. w gazecie car- hi-fi, kto sponsoiruje ten wygrywa. oczywiscie nie chce mierzyc wszstkich jedna miara ale mysle ze ss wcale nie jest warty swoich pieniedzy i o to mi chodzilo w mojej wypowiedzi. pozdro
Ja będę montował kolektor SS i sport kata (Lindo Gobex), więc zobaczę, jak to będzie z tymi przyrostami...
Tylko na razie szukam kogoś, kto by mi to zamontował (razem z poprawieniem rur w wydechu na 2 cale ze zwykłej rdzewki).
wiec montujcie dalej a ja nadal bede trzepal 14,5 starym cifem a wy nie :lol: jedni rozumieja inni nie -
a test - super z remusem wygral woow z walkerem pewnei tez by wygral woow kupcie sobie po golfie i bedzie z glowy nie bede musial czytac tych wypocin
wszystkie hondy z czolowki w Polsce i w wyscigach gorskich, kjsach i na 1/4 maja SS i dlatego sa takie szybkie - pomyslal ktos o tym ?? kolektor jest kurews o wazny a SS do hondy to pomylka stulecia - zwlaszcza te do serii B
ranu robie sie jak itr :x
wiec montujcie dalej a ja nadal bede trzepal 14,5 starym cifem a wy nie :lol: jedni rozumieja inni nie
Ja nie muszę startować na ćwiartkę, żeby podnieść swoje mniemanie o sobie i swoim aucie. W decyzji o kupnie tego SS umocniła mnie jego cena, która była bardzo okazyjna. Jak zalatwisz mi za te pieniądze coś tańszego, co będzie dawać lepsze osiągi, to publicznie się pokajam. Info o cenie na PW, jeśli podejmujesz się tego.
kolektor jest kurews o wazny a SS do hondy to pomylka stulecia - zwlaszcza te do serii B
No, ja mam do serii D. W aucie z identyczną budą i identycznymi silnikiem wydech SS dał 15 koni i to by mnie satysfakcjonowało. Poza tym to moja sprawa, gdzie topię swoją kasę ;).
ranu robie sie jak itr :x
Tylko trochę ;).
to ile dajesz? bo nie wiem czy mam kupowac rurki na zlomie czy w sklepie - sam Ci zespawam bedzie lepiej
to po co zakaldasz kolektor jak nie liczy sie dla ciebie zaden wynik poza cyferka ktora bedziesz pokazywal panienka na ulicy? te ktorym to pokazesz i tak sa latwe - ilosc cyferek tu w niczym nie pomoze ani nie przeszkodzi!! wiesz co dogadam sie z kazdym kto ma hamownie i zrobie Ci myk - dopompuje Ci powietrza do kola albo sposzcze jeszcze nie wiem to bedzie decyzja chwili - wstawiasz auto na hamownie i masz 200 koni co ty na to ? placisz mi 3tys zl - stary pomysl - nikt nie da Ci tyle koni na papierku co ja za taka kase - to jak podejmujesz sie tego ?
co wy z tymi katami,ja wierze ze cos daje bo dlaczego montuja inne do np.aut wrc tzw.sportowe,nazywaja sie tylko tak i sa zakładane(bo muszą byc wymogi emisji spalin walka o srodowisko)a o wiele łatwiej przepuszczają spaliny najlepiej jak by ich wogóle nie było ale sie nie da,musi byc.
no ale to są silniki doładowane to troszke zmienia sytuacje ale nie do konca ;)
moim zdaniem,krotko:
Uwalnia troche mocy :razz:
ps.bez komentarza prosze :D