Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprężarka klimy z D serii do B serii

arczi1982
16-06-11, 16:15
Witam

Kombinował ktoś może z montażem sprężarki klimatyzacji dedykowanej do silników D serii do silnika z B serii ?

Cała sprawa dotyczy Civic 5 gen HB, mam instalacje klimy, która kupiłem do D serii ale w miedzy czasie zagościła pod maska B seria i się zastanawiam czy dałoby rade poprzez dorobienie jakiejś flanszy zamontować i odpalić klime bez konieczności kupowania kompresora dla B serii i przeróbki przewodu/ów od sprężarki bo słyszałem, że przynajmniej jeden nie pasuje, który wychodzi ze sprężarki. W B serii łape pod klime mam.

Z tego co zdążyłem się przyjrzeć przymierzając wstępnie kompresor z D serii który mam do łapy silnika to z 4 srub którymi przykręca się kompresor do łapy pasują dwie.
Pasują otwory na dwie śruby które są bliżej pasków klinowych, dwie które są bliżej kolektora wydechowego nie podejdą do otworów w łapie. Wygląda też na to że koło pasowe z kompresora jest w dobrym położeniu w stosunku do koła pasowego silnika jeśli kompresor przykręciłem na dwie śruby pod które pasują otwory (te spasowanie kół pasowych muszę jeszcze sprawdzić na 100 %)
Myślałem o takim rozwiązaniu aby wykonać jakąś flansze z dosc grubej stali która pozwoli mi przykręcic tylne sruby kompresora, a pod śruby (miedzy kompresor a łape) które pasują podłożyć podkładki o takiej grubości jak flansza dzieki czemu kompresor nie będzie przekrzywiony tylko "odsunięty od łapy silnika na równą odległość.

Może ktoś już coś takiego próbował i mógłby jakieś rady przekazać.

Wiem, że prościej by było kupić kompresor do B serii ale w moim przypadku to troche inna sprawa bo niestety klima jest na stary gaz, a chciałbym ja uruchomić, ciężko jest znaleźć kompresor z B serii na taki gaz właśnie (jeden znalazłem za 300 zł), potem jeszcze kombinowanie z przewodami i kto wie co jeszcze wyniknie.

wwljohn
16-06-11, 16:45
Ehh..ja ostatatnio przerabiałem temat. Po 1 u tygryska kompresor do B serii + łapa 180zł. Jak masz łapę to ze 100..120 kompresor(niestety do r134a). Za tyle samo sprzedasz swój (ja tak zrobiłem,ale miałem do r134a)). Do tego koło pasowe na silniku ma inną średnicę jak i sprzęgło w B serii jest inne(średnica). Jedyne co pasuje to sama rolka napinacza. Potrzebujesz przewód który idzie od górnego lewego rogu chłodnicy klimy. Taki dostaniesz u ralfa za 60zł. Tygrysek nie miał.
Ogólnie..niestety nie przerobisz ze względu na inne średnice kół.

lopi83
16-06-11, 21:04
a jak wyglada sprawa z lapa od delsol/crv? bo do bloku B serii pasuje i sprezarka od D serii tez pasuje tylko nie wiem czy do budy podejdzie tam jak poduszka ta z przodu...