Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Linki z matami wygłuszającymy

Kubika1991
15-06-11, 15:39
Poślijcie jakieś maty z allegro które sie nadają na wygłuszenie drzwi (do 6gen chodzi) i żeby cena była w miarę:cool:
Będę wdzięczny

sebs89
15-06-11, 22:50
To nie takie proste :) bo można wygłuszyć dobrze dobrymi matami albo trochę budżetowo i wtedy np matą dekarską. Wchodzi jeszcze w grę czy chcesz troszeczkę lepiej wygłuszyć (wygłuszasz wtedy wewnętrzną stronę drzwi oraz tą na której "wisi" boczek).
Jestem na bieżąco bo kładę cała instalke audio włącznie z wygłuszeniem, prowadzeniem nowych przewodów itp. itd.
Co do mnie to wybrałem najtańszą z możliwych wersji do wygłuszenia aby przeznaczyć resztę na lepsze klocki hehe a dokładnie to wygłuszam taśmą dekarską (kiedyś tylko się tym drzwi głuszyło). Rolka 30cm x 10m wystarczy Ci na wygłuszenie pary drzwi wewnątrz i na zewnątrz http://allegro.pl/soudal-tasma-dekarska-soudaband-300mm-x-10-mb-i1657923793.html za 100zł
albo coś lepszego - specjalnie przeznaczonego do głuszenia maty GMS-04 http://allegro.pl/mata-wytlumiajaca-gms-04-z-gumy-butylowej-mlawa-i1620072679.html i tu musisz w wypadku EJ9 (bo takiego civica mam i robiłem dokładne obliczenia) kupić 4 maty i wychodzi 200zł.
A potem tylko wyższa cena no ale lepsza jakość też (większa sztywność mat i większe tłumienie) STP, silent coat, dynamat i inne.
A i pamiętaj przed wygłuszeniem zakryć otwory montażowe !!!! np. blachą 2mm i wtedy jak zrobisz nawet najtańszą wersję czyli taśma dekarska to będziesz bardzo zadowolony (ważne żeby komora czyli drzwi była szczelna) Się rozpisałem trochę w sumie nie potrzebnie bo wszystkie informacje na ten temat znajdziesz na forach o tematyce Car Audio ...

Son - Goku
18-06-11, 14:55
a ja tą taśmę dekarską odrazam.

Po zimie uszczywniła się i zablokowała mi otwieranie na pilota zamka (rygiel zahaczał)

Poza tym klej schodzi już po 1-wszej zimie.

Nie polecam.

sebs89
18-06-11, 21:40
Ja w poprzednim aucie (Corsa B) dekare woziłem w drzwiach przez 3 lata i swoje właściwości trzymała tak jak na początku ją położyłem i słowa złego bym nie powiedział. Nie wiem może trafiłem na lepszą ? (lepsze właściwości może warstwa klejąca albo bardziej staranne przygotowanie powierzchni na którą szła dekara ? nie wiem sam). Ile ludu tyle opiń. Jak kogoś stać na droższe wygłuszenie i chce być pewny, że wygłusza matą do tego przeznaczoną to wykłada 250zł na gmsa czy trochę więcej na stp i inne i się nie martwi niczym (czy mu odpadnie po zimie czy nie).

Son - Goku
18-06-11, 23:45
była czyszczona powierzchnia.

Ale fakt faktem, może zakupiłem gorszą, czy kij wie.

ppm702
19-06-11, 15:58
dekarska ma takie właściwości głuszące jak i dekarz po dobrym kielichu...

shrekinho90
22-06-11, 19:01
Ja też o dekarskiej złego słowa nie powiem, może jedynie że na wewnętrzną stronę drzwi to trochę za miękka, więc w otwory na wewn. stronie można dac jakieś płaskowniki czy coś w tym stylu.