Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzypienie (chyba nie w podwoziu).

takibartek
19-03-07, 19:47
Witam,

na nierównościach, dziurach skrzypi mi coś (to jets taki pisk bardziej) po stronie pasażera. Na tyle, na ile w czasie jazdy mogę zlokalizować ten dźwięk, to dochodzi on z okolic słupka między drzwiami pasażera a drzwiami tylnymi, podsufitki - mniej więcej te rejony. Co to może być? Zawias w drzwiach? Coś innego? Ma lub miał ktoś podobny problem?

Kolejna sprawa to trzeszczenie dobiegające z przedniej części dachu, okolic szyberdachu. Coś mi tam ciągle trzeszczy i podejrzewam mocowanie anteny pod lampką sufitową. Dobrze myślę? Zdarza się, że coś tam trzeszczy? Czy raczej szukać winowajcy w szyberdachu?

Bassmaster
19-03-07, 21:00
Pierwszy problem może (choć nie musi) dotyczyć uszczelki w drzwiach lub na słupku, co mogłoby być skutkiem źle wstawionych drzwi, przykręconych zawiasów (można to sprawdzić po szerokości szczelin na całym obwodzie).
Najprościej mówiąc trzeba by przesmarować całą uszczelkę na drzwiach i słupku np odrobiną oleju lub WD40 (odrobiną, żeby się nie pobrudzić podczas wsiadania) i sprawdzić czy podczas jazdy występuje nadal piszczenie/skrzypienie.

Co do drugiego źródła pisków/skrzypień to raczej nie antena (no chyba, że ktoś ją odkręcił i nie przykręcił z powrotem tych śrub w dachu), może więc rzeczywiście jest to źle domykający się szyberdach (ta uszczelka dookoła dachu ociera się o blachę podczas jazdy). Przydałoby się zobaczyć w jakim stanie są prowadnice dachu i czy przypadkiem coś ich nie blokuje. Przesmarować tak jak pisałem wcześniej uszczelkę i zobaczyć czy piszczenie/skrzypienie ustanie.

Najpierw trzeba zacząć od najprostszych i najmniej kosztownych rzeczy :d

maciak
12-12-07, 20:36
takibartek pozbyłeś się problemu, a jeśli tak to w jaki sposób?

mi również cos trzeszczy w okolicach słupka między drzwiami tam gdzie idzie pas bezpieczeństwa i chyba będę zmuszony to rozebrać,bo strasznie to irytujące! przy szyberku też coś trzeszczy :/

jeśli ktoś miał podobnie objawiające się problemy z dziwnymi dżwiękami i się z nimi uporał to proszę o komentarze :hinczyk:

pozdro!

takibartek
12-12-07, 20:54
Mam trochę tych świerszczy w samochodzie. Oprócz tego słupka coś mi trzeszczy w okolicy szyberdachu i światła w podsufitce. Do tego niekiedy coś z tyłu w okolicach półki (na nierównościach). Doszedłem do wniosku, że w 10-letnim aucie nie ma bata i musi skrzypieć i trzeszczeć zwłaszcza na polskich drogach. Staram się o tym nie myśleć i daję głośniej radio...

maciak
13-12-07, 18:56
:d
na pozbycie się hałasu każda metoda dobra :kirczak: