Zobacz pełną wersję : wyciecie katalizatora + przegląd ?
Witam mieliście jakieś problemy z przeglądem po wycięciu katalizatora ?
skolopendra
12-06-11, 11:28
jasne ,zrobiłem przegląd dopiero na 5 stacji z rzędu
Ponoć jak ma się wbity w dowód rejestracyjny katalizator (miejsce A - dowód rejestracyjny) np Civic 1.4 KAT, to wtedy są problemy, ale kiedy nie masz KAT, to jest ok.
Ale różnie stacje do tego podchodzą...
właśnie mam wpisane kat w dowodzie, ale nie przypomina mi się żeby badali spaliny bo odpalałem silnik aby tylko podjechać do przodu.
Aha i jeszcze pytanie http://allegro.pl/tlumik-sportowy-przelotowy-mugen-fi-100-big-wawa-i1644985248.html będzie to pasować zamiast katalizatora do hani 5g 94 hb ?
Wszystko zależy od daty 1 szej rejestracji pojazdu. Jeżeli jest zarejestrowany przed 95 rokiem to tylko CO się sprawdza i ma wynosić 3,5%. Ja sobie ostatnio sprawdzałem po wycięciu kata i wyniosło 1,73% na biegu jałowym także przegląd by przeszedł:)
Zamiast kata pierwszorzędne rozwiązanie..szczególnie w jego miejsce :D zaraz za kolektorem :D ... Podjedź na stację i powiedz w czym problem, "odpowiednio" z Panem porozmawiaj i dobrze będzie.
i gdzieś jakie mniej więcej są koszty wycięcia kata i wstawienie tłumika przelotowego ? pierwszy lepszy blacharz będzie mógł się z tym uporać ?
Pierwszy lepszy tłumikarz powinien Ci to zrobić za darmo (w sensie wyciąć kata i wspawać w jego miejsce najzwyklejszy tłumik aluminiowany) jeśli zostawisz mu kata.
Jak masz zostawić kata i jeszcze płacić to żenada, bo sprzedadzą Twojego kata za ~150zł.
Problemów nie było, ale komentarze tak, zwłaszcza po pomiarze spalin...
- pan to raczej nie ma katalizatora...
- nie będziemy się przecież czarować, pan wejdzie, pan zobaczy ;)
Wszystko polubownie jakby nigdy nic :)
civicem byłem na 3 przeglądach, ani razu nie badali spalin :D nie wiem nawet czy mam katalizator bo jakoś dziwnie to wygląda bardziej jak przelot :cool:
Spaliny to raczej kwestia stacji diagnostycznej a nie roku produkcji, tAk samo jak glosny tlumik,u jednego puszcza u drugiego nie , za kata dostaniesz jakies 80-q100 zl
mi na przeglądzie w d13b2 po wycieciu kata powiedział ze sonda padła i pewnie duzo mi pali....na co ja owszem wlasnie zastanawialem sie co tak duzo żłopie paliwa:D
dobrze ze nie kazał mi wrócić po wymianie sondy ale generalnie najlpiej dac 20zl w łape i powiedziec przed badaniem co i jak. A swojego kata sprzedałem za 180zł tylko sporo sie nadzwoniłem bo większosć daje 100zł..."bo panie to mały silnik i nie wart wiecej";)
thompson17
12-06-11, 23:01
ja jak wjechałem na pełnym przelocie 2 cale to czujnik emisji zaczął wariować :D
ale puścił koleś, tylko powiedział, że coś nie tak z emisją i wyłączył miernik żeby nie piszczał :D
zależy od człowieka :)