PDA

Zobacz pełną wersję : falowanie obrotów b16a2

jacek_wu
11-06-11, 13:15
witam, problem wyglada nastepująco, auto na zimny faluje od 1500-3000 obr/min na cieplym 1000-2000 oczywiście na biegu jałowym. Co zrobione, wyczyszczony silniczek krokowy, przepustnica, jakiś zawór pod przepustnica (nie pamietam nazwy), przepustnica zakryta, samochód gaśnie czyli lewego powietrza nie łapie... w czym może być problem?

patologg
12-06-11, 12:16
Ja jak mialem tak w swoim B16 to poprawilem stożek i pomogło,jaki masz dolot??

iS-ToMciO
12-06-11, 13:27
Dolot parówa, ale ze zdjętym dolotem jest to samo .
Dodatkowo samochód trochę "dużo" pali

lozek
12-06-11, 15:09
Ile pali?

Moze sonda jest na wykończeniu i jeszcze check sie nie swieci ( ja tak mialem ) i zalewa mimo wszystko paliwem - przez to falują obroty i dużo pali.

dodatkowo może być padnięty / źle skalibrowany TPS - czujnik otwarcia przepustnicy (raczej to bym obstawiał)

wwljohn
12-06-11, 15:22
TPS - czujnik otwarcia przepustnicy (raczej to bym obstawiał)

Ja tak samo. Zazwyczaj to pada pierwsze i o dziwo ciężko go zdiagnozować.

Sonda nie robi na biegu jałowym :] i gdy silnik jest zimny. Jeśli dzieje się tak zawsze TPS

iS-ToMciO
12-06-11, 16:15
Który pin do diagnozowania TPS na ECU ?
d11/d22 ?
Jeśli tak to nie podaje żadnych wartości przy ecu .
Przy samym TPSie wartości są ok ~5 V i gnd po zewnętrznych stronach .
Lambda na ECU podaje wartości od 0,2 - 0,8 ~~ więc ok .
Poza tym sama wtyczka od TPSu dziwnie wchodzi, nie ma "pstryknięcia" przy końcu .

Obroty falują i na ciepłym i na zimnym .

"dużo" czyli kosmicznie dużo, przejechane 60-70 km na 20 litrach.
Świece całe czarne od podlania, myśleliśmy że coś ma wspólnego z tym mapa ale teraz jest mapa seria i nadal świece podlane .

Same świece też są od h22 .

/ Jak wygląda kalibracja TPSu ?

jogal
12-06-11, 16:47
TPS sprawdza się w kompie na pinach d11+ i d22-, na zamkniętej przepustnicy ma być ok 0.5V, a na w pełni otwartej ok 4.5V (sprawdzać na zapalonych kontrolkach licznika). Jak podjedziecie do mnie to Wam zdiagnozuje wszystkie czujniki oraz sprawdzę czy czasem ktoś nie założył wtrysków np z h22, a być może jeszcze jakiś wtrysk jest padnięty...