Zobacz pełną wersję : Jaki olej polecacie?
Tak jak w temacie chcialbym sie zapytac jaki olej silnikowy polecacie? Obecnie jezdze na valvoline 10w 40 i na 10 000 km bierze niecale 800 ml. Wczesniej jezdzilem na valvoline 10 w 60 ale brał dwa razy tyle. Jeszcze wczesniej jezdzilem na castrolu magantec 10w 40 i tam to juz byla tragedia ... jakies 2,5 l na 10 000. Zastanawiam sie czy pozostac przy valvoline czy moze zmienic na motul 10w 40 ? Moja honda mb3 D15Z8 przebieg 184 000 km. A jakie filtry polecacie?
Miłej lektury
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?12623-Jaki-olej&highlight=olej
;]
tam jest tak wiele tych opinii ze po przeczytaniu ich i tak jest metlik w glowie. Chialbym zobaczyc opinie lub porownanie dwoch olei ktore mnie interesuja a mianowice valvo i motul czego tam nie znalazlem. Czy ktos moze mi pokazac ktory jest lepszy i ktory warto kupic?
imho valvoline jest lepszy
Najlepszy jest LIQUI MOLY
A tam się nie znacie rzepakowy z biedronki jest najlepszy
I kazdy nowy topic o oleju konczy sie podobnie :cool:
Bo trzeba szukać jednego konkretnego :D
vnv_nation
13-06-11, 00:49
Jak ci silnik olej bierze to sie na remont albo swapa szykuj a nie kombinuj bez sensu jaki olej wlac zeby mniej bralo..
Olej mi bierze jak na vtec'u jezdze....
Ciekawe na jakim VTEC'u ? z8 to zwykły VTEC-E. Tu nie ma typowego VTEC'a
Jak ci silnik olej bierze to sie na remont albo swapa szykuj a nie kombinuj bez sensu jaki olej wlac zeby mniej bralo..
Trafione w samo sedno.
Jednak jeżeli chcesz spróbować coś z olejem silnikowym to polecam wyżej już wymieniony LIQUI MOLY z MoS2 (dodatek dwusiarczku molibdenu). Sam używam i mogę polecić. Z zauważonych zmian to poprawiona kultura pracy silnika (równiej i ciszej), oraz to, że silnik szybciej się nagrzewa do temperatury roboczej. No i ubywa go też mniej.
Ale musisz pamiętać, że żaden olej nie wymieni ci uszczelek, uszczelniaczy zaworów i pierścieni w silniku :D
Byc moze ale jesli castrola bierze 2,5 na 10000 a valvo 800 ml to chyba wiadomo ktory lepszy. Zostane chyba narazie przy valvo
Byc moze ale jesli castrola bierze 2,5 na 10000 a valvo 800 ml to chyba wiadomo ktory lepszy. Zostane chyba narazie przy valvo
Takiego porównania to ja jeszcze nie widziałem. Radzę wlać smoły, zapewne będzie najlepsza. Na 10k km nic nie weźmie :cool:
A mineralnego będzie brał jeszcze mniej... i co, jest jeszcze lepszy?
Ważne jest jak skutecznie chroni silnik, a nie ile go ubywa.
vnv_nation
13-06-11, 14:34
Kto ci takich bzdur naopowiadal? Bo az sie czytac nie da..
Daniello205
13-06-11, 15:18
Ja powiem tak, testowałem już wiele olejów i wiem że każdy ma swoje zalety i wady, z tych które bym polecił to Motul i Valvoline szczerze odradzam Castrola. Godne polecenia są Shell Helix oraz Lotos. na koniec powiem tylko tyle co zawsze mówię w temacie olejów: Ile olejów tyle opinii
***Marco***
13-06-11, 17:37
castrol to nie olej ;) co maja dobre w castrolu to jedynie marketing ;)
Ja polecam valvoline maxlife u mnie spalanie oleju spada o połowę ,a remont warto zrobić żeby nie psuć opinii o Hondach, kopcąc na niebiesko.
Obecnie jeżdżę ma Valovoline. Ale wcześniej jeździłem na Motulu, Mobilu, Castrolu, Shellu. Wnioski są takie że nie ma wniosków, ale zostanę przy valvoline, bo jakoś tak mi ta firma do gustu przypadła.
Kto ci takich bzdur naopowiadal? Bo az sie czytac nie da.. a widziales co zostaje po castrolu? pelno nagaru ... po valvo tego nie ma
Ja bym ten topic zamknal w ****oo :)
noctyfer napisal to chyba najlepiej jak mozna i niech to posluzy za puente ;)