Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne wycie podczas odpalania.

Lucius
09-06-11, 23:32
Od jakiegoś czasu mam problem z samochodem - mianowicie podczas odpalania na zimnym silniku np po nocy słychać taki dziwny dźwięk jakby przeciąg był w domu. Rzecz dzieje się tylko na zimnym silniku jak się już rozgrzeje to jest ok - nie słychać tego odgłosu. Próbowałem namierzyć odgłos pod maską i są to gdzieś okolice rozrządu ale ciężko na ucho odgadnąć. Ma ktoś pomysł co to może być? Nagrałem filmik na którym słychać to wycie. Słabo slychać więc podkręccie głośniki ;)

https://picasaweb.google.com/111801242525328331513/26Maj2011?authkey=Gv1sRgCMPO7KPAh7ukigE#5610905517 499676066

Drugi problem jest trochę inny i dzieję się tylko gdy silnik jest już rozgrzany - mianowicie gdy pojeżdżę trochę po mieście i dojeżdzam np. do świateł hamuję elegancko silnikiem gdy już schodzę do 2 biegu wrzucam jałowy i wyhamowuje hamulcem auto dostaje drastycznie niskich obrotów - tak niskich, że aż trzęsie autem. Nie gaśnie lecz obroty utrzymują się na około 200-300, dodam, że zdarza się to czasami - raz jest dobrze parę dni i nie dzieje się nic a raz potrafi się zdarzyć kilka razy na dzień. Czasami pomaga gdy depnę mu trochę na postoju i wrzucę na wyższe obroty ale myślę, że i tak nie powinno się tak dziać... Jakieś sugestie w czym może być problem?

Lucius
11-06-11, 12:55
Nikt nie ma pojęcia co to jest? :confused::(

kubson012
11-06-11, 14:08
samodiagnostyke robiles ? Sprawdz i podaje ewentualne bledy

d4niel
11-06-11, 16:29
.

Van_Dal
11-06-11, 17:05
Lucius ;] co do niskich obrotów to podaj jaki masz silnik ;] standardowo sprzwdz/ podmień kable i świece zapłonowe
potem zajmij się silnikiem krokowym

co do wycia to odepnij sprężąrke klimy jeśli masz, alternator i pompe wspomagania, ja obstawiam ze to pompa wspomagania kończy swój żywot
poodpinaj potem sprawdzaj

Lucius
11-06-11, 21:15
D14A3 odmulone. Krokowy wyczyszczony dokładnie - dalej to samo. Jak odłączyć pompę bo nie za bardzo wiem jak :rolleyes: A co do kabli to chodzi o kolejność? Jeśli tak to na 100% jest ok. Zwłaszcza, że problem występuje czasami - jak pisałem raz jest kilka dni dobrze a raz przytrafi się kilka razy na dzień. Świece mogą pracować nierówno? Tzn raz dobrze raz źle?

Klimę mam ale wydaje się być ok.. Pozostaje alternator, pompa wspomagania a może pompa wody?

Sprężarka klimy jest na wierzchu jak się stoi przed autem a to słychać gdzies w okolicy rozrządu lub ewentualnie gdzieś niżej. Klimę wykluczam z podejrzanych gdyż sprężarka jest na wierzchu i myślę, że zlokalizowałbym źródło tego dźwięku gdyby faktycznie pochodziło od klimy.

Lucius
12-06-11, 11:45
Pompa wody również odpada Pozostaje alternator albo pompa wspomagania - jak to sprawdzić który nie bangla jak należy? Tylko zdejmując paski?

wwljohn
12-06-11, 12:00
Lucius..sprawa jest prosta. Łożysko napinacza rozrządu :) . Bardzo łatwo zbyt mocno go napiąć. Jełsi jest nowy i ktoś go za mocno napnie to tak wyje. Jeśli jest stare to cóż...pora na zmiany ;)

Pompa wspomy..raczej nie. Pokręć kierownicą, jeśli będzie się nasilać, to ona..jeśli nie to olej pompę... Alternator odrazu byś usłyszał zaglądając pod maskę. Ja obstawiam łożysko napinacza na 90%.

Lucius
13-06-11, 19:15
Wspomaganie również odpada - sprawdziłem dziś i dźwięk się nie nasila za to odnosze wrażenie, że to alternator.. lub faktycznie jak piszesz łożysko napiczana rozrządu.. innymi słowy rozrząd do wymiany..

wwljohn
13-06-11, 19:39
Więc w czym problem? 2 śruby bodajrze, góra 3...już nie pamiętam ale szybka robota i luzujesz altka. Podwieś pasek żeby o nic nie zaczepiał i odpal auto..Jeśli dalej będzie wyć to na 100% napinacz. Choćja jestem prawie pewien że to on. Ma taki specyficzny szum który najgłośniej słychać w granicach między 1700 a 2200 obr...potem jest cichszy a jak dasz opór to go nie słychać...

rem1k
13-06-11, 21:14
kiepskie nagranie ale tez pierwsze co pomyslalem ,tak jak wwljohn, to ze napinacz rozrzadu. Zbadaj to