PDA

Zobacz pełną wersję : jak zmienić grill w civicu ?

martawroc
09-06-11, 11:49
hejka
słuchajcie to sprawa honorowa ;p jakis czas temu zakupiłam sobie gril do Hondy ten taki czarny z siatką (type r ) i korzystająć z okazji ze do szkoly juz nie trzeba chodzic:p pomyslałam ze dzis go zmienie. Wydawalo sie to proste i zaczełam od tych górnych naczepów . Potem sie okazało ze trzeba jeszcze po bokach na górze tej atrapy odkrecic 2 zderzaka. Potem odchyliłam atrape a tam znowu 2 srubki przykęcają ją do zderzaka.Wiec tez odkręciłam.
Odchylam dalej i na dole atrapy są kolejne przykręcone do zderzaka 4 srubki ale łepki mają skierowane do dołu,czyli zeby je odkręcic trzeba sciagnąć zderzak...Juz sie zdenerwowałam ale walcze dalej. Odkręciłam z jednej strony przy nadkolu srubke i zderzak wisi z jednej strony. Ide to samo zrobic po drugiej stronie i dupa,coś trzeszczy przy kręceniu i nie da sie jej odkręcic. Tak jaby kręciła sie w miejscu...
Co teraz? Dobrze wogołe sie wziełam za tą zmiane czy niepotrzebnie kombinuje ze zderzakiem? Albo jak odkręcić tą zasraną srube co nie chce sie dać podejsc?
Psikałam nawet wd40 ale nic nie pomogło. Wkur...wkurzyłam sie na maxa bo chce sama to zrobic:(
help

pablo_020
09-06-11, 11:53
są kolejne przykręcone do zderzaka 4 srubki ale łepki mają skierowane do dołu,czyli zeby je odkręcic trzeba sciagnąć zderzak..
Niestety tak, trzeba ściągnąć zderzak

Ide to samo zrobic po drugiej stronie i dupa,coś trzeszczy przy kręceniu i nie da sie jej odkręcic. Tak jaby kręciła sie w miejscu...
Może trzeba użyć dwóch kluczy 10, jak nie jest seryjnie skręcony (może być sruba i nakrętka)
Jak to odkręcisz to jeszcze zderzak jest przykrecony od dołu samochodu też dwoma śrubami 10 :)

martawroc
09-06-11, 12:33
masakra.... wlasnie uzywam klucza 10 tzn nakrętki czy tam nasadki 10 i krece i nic;/

rafal86
09-06-11, 19:15
w manualu masz rysunek jak zdjąć zderzak ale tak jak pablo_020mówi na dole są jeszcze 2 kolejne śrubki.
A co do tej z którą nie mozesz sobie dać rady to w ostatecznosci mozesz rozwiercić ją i na jej miejsce uzyć nowej przy składaniu

kris-cf
09-06-11, 21:15
Nie trzeba sciągać zderzaka(przynajmniej ja nie musiałem) zeby odkrecic te 4 wkrety co trzymają gril od dołu,wystarczy wepchać łape przez wloty w zderzaku,namacac paluchem śrubki i je odkręcić,robiłem tak wielokrotnie bez żadnego problemu.

SajmonLP
09-06-11, 21:49
wymianiałem u siebie bez zdejmowania zderzaka kiedys w ej9, ale to zapewne wprawa;]

martawroc
10-06-11, 14:56
ja tam po omacku nie moge tafic:p ale oki dzieki za rady spróbuje cos podziałać

a powiedzcie mi jeszcze czy zeby sciagnąc lampy to musze zderzak zdejmowac? bo jak ogane gril to bym chciała sobie je na czarny mat pomalowac ;p

SajmonLP
10-06-11, 18:13
musisz zdjac zderzak ponieważ pod spodem są mocowania lamp

martawroc
10-06-11, 18:27
ok thx czyli tak czy siak musze zdejmowac ;/

Włóczykij
23-02-12, 18:17
nvm...