Zobacz pełną wersję : Problem z zaciskiem
Witam. Jestem szczesliwym posiadaczem hondy civic 2000 r mb3 D15Z8:) Niestety ostatnio pojawil sie problem z tylnim lewym zaciskiem a mianowicie pekla jakas sprezynka i klocek sciera sie strasznie nierownomiernie i do tego piszczy prawie caly czas. Od mechanika dowiedzialem sie ze trzeba skolowac drugi dlatego tez potrzebuje nowego zacisku. Tarcze sa średnicy 262 mm i dlatego tez chcialbym zapytac ile jest rodzajow tych zaciskow? Czy kazdy bedzie pasowal? Szukalem w swoim miescie owej czesci lecz jest nie do dostania . Moze ktos z forumowiczow ma takowy zacisk na sprzedaz?
W 6gen występują dwa systemy hamulcowe: lucas i akebono. Ty masz na 99% lucas, powinien pasować zacisk z każdej angielki za wyjątkiem VTi (chyba :) )
Tez mi sie tak wydaje:) w jakich granicach moze kosztowac ten zacisk?
Ma ktoś moze taki zacisk na sprzedanie?
A mechanik ci już rozebrał ten zacisk, czy nie chce mu się go regenerować i kazał kupić nowy ? Zestaw naprawczy jest śmiesznie tani, mi też nie odbijał tłoczek, ale zestaw naprawczy i nowy tłoczek załatwił sprawę a mechanik za cała operację wziął 50zl więc nawet nie chciało mi się z tym grzebać, a jeszcze jedno pytanie na pewno to jakaś tam sprężynka czy może wystarczy wyczyścić tylko prowadnice klocków ?
Zestaw naprawczy zawiera jedynie gumki a tloczek trzeba kupic oddzielnie . Mechanik mowil ze czyscil go i ze polamaly sie jakies sprezynki i trzeba caly nowy zacisk kupic bo nie da rady zalatwic pojedynczych czesci w sklepie. Jest to zaufany czlowiek wiec najprawdopodobniej jest tak jak mowi. Jaka moze byc orientacyjna cena zacisku do mojej Hanki? Znalazlem jeden zacisk ale gosciu chce 200 zl wiec to chyba lekkie przegiecie. Czyzby te zaciski byly tak malo spotykane?
Są tłoczki w zestawach naprawczych. 2 stówy to faktycznie przegięcie, ale ile to kosztować może to Ci nie powiem :P
ja myślę ze 200zł za sprawny używany zacisk to rozsądna cena, ponieważ nowy LUCAS wacha sie w granicach 1500zł taki mi powiedział koles w autocrafcie jak sam osobiscie mialem z zaciskiem klopoty ale w koncu tak jak inni podpowiadaja rozwiązałem problem zestawem naprawczym.
hmmm... a myslicie ze mi zestaw naprawczy pomoze? Jesli mechanik mowi o jakichs sprezynkach to chyba sa one tam. Pytalem sie w intercarsie i autolandzie to krzykneli mi za zacisk 450 zl . Czyzby byl to jakis zamiennik?
hmmm... a myslicie ze mi zestaw naprawczy pomoze? Jesli mechanik mowi o jakichs sprezynkach to chyba sa one tam. Pytalem sie w intercarsie i autolandzie to krzykneli mi za zacisk 450 zl . Czyzby byl to jakis zamiennik?
w IC był chyba zacisk po regeneracji bez tłoczka czy środka, nie wiem tylko jak ten mechanik stwierdził te popękane sprężynki bez rozebrania zacisku, a jak go szlifował tzn są wżery i dlatego się blokuje, zestaw naprawczy pewnie ogarnie się 40-70zl więc warto spróbować .
Zestaw naprawczy na tył kosztuje 50zł i zawiera wszystkie gumki oraz tłoczek, żadnych sprężynek.
Używany zacisk na allegro kosztuje plus minus 100zł.
Wpierw proponuje podsunąć Twojemu mechanikowi tą fotorelację:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?78943-Fotorelacja-regeneracja-tylnych-zacisk%F3w-hamulcowych&p=1018057
Zestaw naprawczy na tył kosztuje 50zł i zawiera wszystkie gumki oraz tłoczek, żadnych sprężynek.
Używany zacisk na allegro kosztuje plus minus 100zł.
Wpierw proponuje podsunąć Twojemu mechanikowi tą fotorelację:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?78943-Fotorelacja-regeneracja-tylnych-zacisk%F3w-hamulcowych&p=1018057
Dokładnie, to jest biblia regeneracji tylnych zacisków. Sam robiłem tył wg tej fotorelacji i na prawdę poszło jak po maśle :) polecam
czyli co polecacie nie kupowac nowego zacisku tylko zrobic tak jak pisaliscie? hmmm... trudny wybor:D
czyli co polecacie nie kupowac nowego zacisku tylko zrobic tak jak pisaliscie? hmmm... trudny wybor
No jasne. Wsadzić nowy zacisk to każdy głupi potrafi. Pogadaj z tym Twoim mechanikiem i niech Ci jasno określi z czym ma problem. Myślę, że gruntowna regeneracja taka jaką zrobił teg na pewno pomoże:)
Kontaktowalem sie z tym moim mechanikiem i poszla ktoras z tych sprezynek od tloczka ... nie umiem okreslic ktora to ale na zdjeciu tej fotorelacji widac dwie takie grubsze i wieksze:) teraz jest problem skad wziasc takie sprezynki? Przeciez od dlugopisu nie wyciagne:D
Bedą pasowały?
http://imageshack.us/photo/my-images/697/p2404101452.jpg/
:D
Bedą pasowały?
http://imageshack.us/photo/my-images...404101452.jpg/
Będą ale nie na tył - to są przednie heble:)
Ale czy Twój mechanik tylko na podstawie nierówno zużytego klocka stwierdził, że jest pęknięta ta sprężynka? Czy rozebrał zacisk? Zapytaj go o to, bo trochę nie chce mi się wierzyć w tę teorię.
Nie ... rozbieral zacisk i tloczek wyjmowal. Cos tam pomodzil i troszke pochodzilo ale mowil ze i tak trzeba nowy zacisk. Cos tam popodkladal pod ta sprezynke czy cos ... Nie wiem nie pamietam juz i nie chce klamac ale rozbieral na pewno
Nie ... rozbieral zacisk i tloczek wyjmowal. Cos tam pomodzil i troszke pochodzilo ale mowil ze i tak trzeba nowy zacisk. Cos tam popodkladal pod ta sprezynke czy cos ... Nie wiem nie pamietam juz i nie chce klamac ale rozbieral na pewno
Ok. No to musisz w takim razie kupić używkę i poprzekładać z niego co potrzeba:)
tylko wlasnie jest problem gdzie go dostac? szukam juz od 2 tygodni i nic:(
na szrotach juz szukalem ... bez skutku... znowu na allegro troche strach kupowac... roznie to bywa... musze poszukac jeszcze na forum bo ostatnio tylko tak na szybko przejzalem.....
Troche odgrzebalem temat.... Czy pasuja zaciski do mojej hondy od rovera 400 ?Jak tak to z ktorym silnikiem ? Slyszalem rozne opinie wiec sam chce sie zapytac ... Skonczyly mi sie juz wszystkie formy poszukiwan... objezdzilem wszystkie szroty w mojej okolicy i czepiam sie ostatniej deski ratunku:(
Z allegro kupuj bez strachu. Ja do siebie kupiłem zacisk na lewy tył i wszystko było w porządku. A tam zawsze tego pełno.
Pełno? To pokaz mi chociaz kilka ... Ja jakos nie moge znalesc...wszystkie sa na tarcze 240 mm:(
Kurde czy moglby mi ktos pomoc , zaoferowac taki zacisk? Szukalem juz naprawde wszedzie... przeszukalem forum, obdzwonilem kilkanascie numerow z allegro i nikt nie ma takiego zacisku... Jestem tak zdesperowany ze chyba kupie nowy jesli nie znajde używki w ciagu tygodnia .... Gdyby ktos widzial gdzies taki zacisk jak do mojej hani to prosze o kontakt... z góry dzieki:)
Aż nie chce mi się wierzyć żebyś zacisku nie znalazł ;/ Dawałeś ogłoszenie tutaj na forum w dziale giełda? U Ralfa pytałeś? http://www.czesciuralfa.pl/
Ogłoszenie dawałem a u Ralfa nie pytalem lecz zaraz to zrobie. Nie wiedzialem o tym sklepie:D
no niestety u Ralfa tez nie maja :( macie namiary jeszcze na jakis sklep/ szrot?