PDA

Zobacz pełną wersję : jaki wzmak? do mojego skromnego zestawiku?

mclimak
17-03-07, 12:30
Hej,
jak w temacie. Mam Alpine CDE 9846, zakupilem zestaw na przod Helix Blue 62 i mam pytanie jaki wzmacniacz potrzebuje do tego kompleciku? Nie planuje suba, tuby itd, to co jest jest ostateczne co planuje. Oczywiscie beda wygluszone drzwi przednie, a tweeterki z zestawiku beda w trojkatach od lusterek, natomiast co do sprzetu to juz finito.
Radyjko ma 1 wejscie RCA dwukanalowe i rozumiem ze przez nie podlacze wzmaka a do wzmaka podlacze zestawik przedni. Tylne glosniki mam seryjne i je podlacze po prostu pod radyjko.
Pytanie brzmi jaki wzmacniacz 2 kanalowy (bo taki mi styknie o ile dobrze rozumuje) wystarczy do takiego zestawiku? jakis tani nowy czy uzywany? Poprosze o firme i model bym mogl szukac dla siebie...

KreniO
17-03-07, 13:59
Wydaje mi się, że te tylnie seryjne tylko będe przeszkadzały przedniemu systemowi, ale to moje zdanie. Szkoda, że nie planujesz 4 kanałówki i suba, zawsze byś mógł coś rozbudować. Co do wzmaka to nie wiem, zależy jakie masz zamiary i budżet. może jakąś używkę juniorka u-dimension?
najlepiej jak się wypowie ktoś kto bardziej się zna żeby później nie było na mnie;)
Pozdrawiam!

Waldek
17-03-07, 15:42
Heliksy mają 50W RMS to wystarczy im radio, tak ma wiele osób i są zadowoleni. Do spokojnego grania wystarczy, Jeżeli chcesz wzmacniacz to szukaj od 30 do 50 W RMS. Ja mam starą Alpine V12 4x50 W RMS 14,4V i przy głośnikach 85 W RMS jest spoko.Alpinke 2 kanałówkę na allegro można łyknąć już do 200PLN.
Jedno RCA to problem bo ono obsługuje tylne głośniki i nie masz możliwości użycia fadera - też tak mam. Musiałbyś podpiąć tylne głośniki w radiu na miejsce przednich bo inaczej wychdzi totalna kupa.

mclimak
17-03-07, 16:45
hmmm no jak napisalem wczesniej wiecej nie chce rozbudowywac, to mi wystarczy. Z archiwum wyczytalem ze podobno pod wzmakiem te Helixy dopiero ladnie graja wiec stad ten pomysl. A moze biorac pod uwage ze potrzebuje tylko to to nie odczuje roznicy grania ze wzmakiem i bez? Nie wiem, wole sie zapytac znawcow :)
jezeli chodzi o amziary to che kupic wzmaka ktory nie bedzie nadwyrost a zapewni mi dobre granie przodu, takie by moc poczuc roznice ze wzmakiem niz jakby go nie bylo bez... dlatego wystarczy mi 2 kanalowka...
jezeli chodzi o RCA to nie wiedzialem ze domyslnie jest to na tylne glosniki, faktycznie podepne odwrotnie i bedzie oki. Jezeli tyl bedzie mi psul efekt to odlacze seryjne glosniki... Albo jakos zrobie by stale mi cicho plumkaly a glosnosc bym regulowal na przodzie, o ile sie tak da, jak nie to odlacze.
Wiec dobrze znalazlem, warto wzmaka do mojego zestawu czy odpuscic?

eVok
17-03-07, 18:29
Wiec dobrze znalazlem, warto wzmaka do mojego zestawu czy odpuscic?
miałem te Helixy pod radiem i następnie pod wzmacniaczem.tak jak wyżej szukaj Alpiny 2 kanałowej a tylne głośniki sobie odpuść.

Waldek
17-03-07, 22:45
Warto bo gwarantuje to czystość dźwieku przy większej głośności - łopatologicznie mówiąc. Bez wzmaka będzie nieźle ale cicho.

mclimak
18-03-07, 00:07
hmmm oki a cos takiego jak ALPINE 3540 2X75W da rade ? wystarczy mi ? nie spali mi to glosnikow jezeli wzmak ma 75 RMS a glosnik 50 RMS mocy?

Waldek
18-03-07, 00:29
Ci co sie znają mówią że nie spali.
Poczytaj tu:
http://forum.tuning.info.pl/viewforum.php?f=17
http://www.audiocar.pl/forum/forum.html

mclimak
18-03-07, 18:19
ok, dzieki za linki na pewno poczytam :) pytanko czy taki wzmak jak podalem wyzej mi wystarczy? prawde mowiac nie chce miec nic lepszego niz do mojego zestawiku, chyba taka Alpinka 2 kanalowa bedzie oki? Bo nie widze powodu by kupowac cos nadwyrost jak na pewno nie wykorzystam... Akurat takie modele uzywane sa na allegro w fajnych cenach wec bym na taki polowal, wystarczy mi taki wzmak?

Waldek
19-03-07, 14:40
Wystarczy, a głośniki zawsze można wymienić na mocniejsze.
Jak chcesz wydać 300 PLN to dołóż i za 379 masz PowerBass ES-6C Evolution
( http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,179&kid=179&pid=945 ), przynajmniej o jedną klasę wyżej i wzmacniacz 4x75 jak znalazł. Sam je założyłem i jestem :) . Naprawdę warto.

mclimak
19-03-07, 23:11
to jak mi wystarczy to zostane przy ALPINE 3540 2X75W bo tego troche jest na allegro i po taniosci mozna wyrwac :) dzieki za info