Zobacz pełną wersję : jaki wzmak? do mojego skromnego zestawiku?
Hej,
jak w temacie. Mam Alpine CDE 9846, zakupilem zestaw na przod Helix Blue 62 i mam pytanie jaki wzmacniacz potrzebuje do tego kompleciku? Nie planuje suba, tuby itd, to co jest jest ostateczne co planuje. Oczywiscie beda wygluszone drzwi przednie, a tweeterki z zestawiku beda w trojkatach od lusterek, natomiast co do sprzetu to juz finito.
Radyjko ma 1 wejscie RCA dwukanalowe i rozumiem ze przez nie podlacze wzmaka a do wzmaka podlacze zestawik przedni. Tylne glosniki mam seryjne i je podlacze po prostu pod radyjko.
Pytanie brzmi jaki wzmacniacz 2 kanalowy (bo taki mi styknie o ile dobrze rozumuje) wystarczy do takiego zestawiku? jakis tani nowy czy uzywany? Poprosze o firme i model bym mogl szukac dla siebie...
Wydaje mi się, że te tylnie seryjne tylko będe przeszkadzały przedniemu systemowi, ale to moje zdanie. Szkoda, że nie planujesz 4 kanałówki i suba, zawsze byś mógł coś rozbudować. Co do wzmaka to nie wiem, zależy jakie masz zamiary i budżet. może jakąś używkę juniorka u-dimension?
najlepiej jak się wypowie ktoś kto bardziej się zna żeby później nie było na mnie;)
Pozdrawiam!
Heliksy mają 50W RMS to wystarczy im radio, tak ma wiele osób i są zadowoleni. Do spokojnego grania wystarczy, Jeżeli chcesz wzmacniacz to szukaj od 30 do 50 W RMS. Ja mam starą Alpine V12 4x50 W RMS 14,4V i przy głośnikach 85 W RMS jest spoko.Alpinke 2 kanałówkę na allegro można łyknąć już do 200PLN.
Jedno RCA to problem bo ono obsługuje tylne głośniki i nie masz możliwości użycia fadera - też tak mam. Musiałbyś podpiąć tylne głośniki w radiu na miejsce przednich bo inaczej wychdzi totalna kupa.
hmmm no jak napisalem wczesniej wiecej nie chce rozbudowywac, to mi wystarczy. Z archiwum wyczytalem ze podobno pod wzmakiem te Helixy dopiero ladnie graja wiec stad ten pomysl. A moze biorac pod uwage ze potrzebuje tylko to to nie odczuje roznicy grania ze wzmakiem i bez? Nie wiem, wole sie zapytac znawcow :)
jezeli chodzi o amziary to che kupic wzmaka ktory nie bedzie nadwyrost a zapewni mi dobre granie przodu, takie by moc poczuc roznice ze wzmakiem niz jakby go nie bylo bez... dlatego wystarczy mi 2 kanalowka...
jezeli chodzi o RCA to nie wiedzialem ze domyslnie jest to na tylne glosniki, faktycznie podepne odwrotnie i bedzie oki. Jezeli tyl bedzie mi psul efekt to odlacze seryjne glosniki... Albo jakos zrobie by stale mi cicho plumkaly a glosnosc bym regulowal na przodzie, o ile sie tak da, jak nie to odlacze.
Wiec dobrze znalazlem, warto wzmaka do mojego zestawu czy odpuscic?
Wiec dobrze znalazlem, warto wzmaka do mojego zestawu czy odpuscic?
miałem te Helixy pod radiem i następnie pod wzmacniaczem.tak jak wyżej szukaj Alpiny 2 kanałowej a tylne głośniki sobie odpuść.
Warto bo gwarantuje to czystość dźwieku przy większej głośności - łopatologicznie mówiąc. Bez wzmaka będzie nieźle ale cicho.
hmmm oki a cos takiego jak ALPINE 3540 2X75W da rade ? wystarczy mi ? nie spali mi to glosnikow jezeli wzmak ma 75 RMS a glosnik 50 RMS mocy?
Ci co sie znają mówią że nie spali.
Poczytaj tu:
http://forum.tuning.info.pl/viewforum.php?f=17
http://www.audiocar.pl/forum/forum.html
ok, dzieki za linki na pewno poczytam :) pytanko czy taki wzmak jak podalem wyzej mi wystarczy? prawde mowiac nie chce miec nic lepszego niz do mojego zestawiku, chyba taka Alpinka 2 kanalowa bedzie oki? Bo nie widze powodu by kupowac cos nadwyrost jak na pewno nie wykorzystam... Akurat takie modele uzywane sa na allegro w fajnych cenach wec bym na taki polowal, wystarczy mi taki wzmak?
Wystarczy, a głośniki zawsze można wymienić na mocniejsze.
Jak chcesz wydać 300 PLN to dołóż i za 379 masz PowerBass ES-6C Evolution
( http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,179&kid=179&pid=945 ), przynajmniej o jedną klasę wyżej i wzmacniacz 4x75 jak znalazł. Sam je założyłem i jestem :) . Naprawdę warto.
to jak mi wystarczy to zostane przy ALPINE 3540 2X75W bo tego troche jest na allegro i po taniosci mozna wyrwac :) dzieki za info