PDA

Zobacz pełną wersję : helix blue "aktualizacja str3"

grzechs
16-03-07, 20:12
przedstawie sytuacje

-ucze sie wiec $$ zbyt duzo nie posiadam :)
-warkot seryjnych głosników doprowadza mnie do furii
-mam radyjko sony cdx22 explode
-planuje wygłuszyc hanie. wiec dojdzie jeszcze z 50-60zł na maty

czy do takich warunków polecacie jakies głosniki do 100zł (165mm o ile sie nie myle) i czy w takim wypadku opłaca sie wygłuszac czy lepiej zamiast wygłuszana dołozyć do lepszych głosników..

pozdro !

E57
16-03-07, 20:23
według mnie na tym etapie nie opłaca się ani zmieniać seryjnych głośników ani oklejać drzwi matami... może mógłbyś do zbierać $ i wtedy kupić coś, co po zamontowaniu odpłaciło by się lepszym dźwiękiem niż masz teraz. Teraz to było by 100 zł wydane na marne. Szczególnie jak nie masz kasy na zbytki. Proponuję sobie narazie odpuścić :/

emg
16-03-07, 20:32
jak 100zł za sztukę a nie za komplet to coś się znajdzie

grzechs
16-03-07, 20:32
na wakacje sie pewnie jakas robote znajdzie, to wpadnie troche hajsu. a ile bym musiał "dozbierac .. bo ogolnie moje seryjne głosniki momentami jak sie zrobi głosniej volume to tak trzeszcza ze srubki same wychodza

E57
16-03-07, 21:04
Tak z 300 zł/komplet mozna pokombinowac i znajdzie sie cos przyzwoitego ;)
Za 200 zl/komplet jak widac tez cos mozna zdzialac, pewnie Emg ma jakiś pomysł :)

skolopendra
16-03-07, 21:31
czasami jest cos ciekawego na allegro :d

mEjdej
16-03-07, 22:13
...taaa, BOSCHMAN :D

KreniO
16-03-07, 23:01
http://www.allegro.pl/item176299754__powerbass_ck_6_moc_rms_max_75_150_w _.html

Tutej masz system PowerBass. Kupowałem od tego kolesia wzmaka glowa u-dimension, uzywa sprzętu tylko w domu, wszystko wygląda jak nowe. Oczywiście nie ma co ładować bez sensu sytemów które bez wzmaka nie zagrają tego co potrafią. Zależy co planujesz.

jjurgiel
17-03-07, 09:07

a ja kupiłem i pełne zaskoczenie....GRAJĄ!!! ;)
fajne są te wasze dyskusje :aloha:

grzechs
17-03-07, 09:16
no ogolnie to planujesz dac tylko glosniki na przod.. bez wzmaka ani głosnikow w polce czy cos :)

mEjdej
17-03-07, 09:28

a ja kupiłem i pełne zaskoczenie....GRAJĄ!!! ;)
fajne są te wasze dyskusje :aloha:
...to ja Cie zaskocze, mam serie u siebie i tez gra :) tylko, ze kazdy lubi inne granie. mi leb peka po 10 minutach ich sluchania...

jjurgiel
17-03-07, 14:40
nie zaskoczyłeś mnie miałem serię przez 10 lat i grało ale Boschman gra lepiej :)

llukas
18-03-07, 10:46
Witam.Też chcę zmienic głosniki seryjne w dzwiach + maty. I chyba skusze się na takie coś:
http://allegro.pl/item175214519_helix_mk_blue_mk_52_komponent_sklep_ gw_fv_100watt.html
Co o tych głośnikach myślicie?
Myślę że jak dla mnie to wystarczy. Nie będę bawił sie w panele i zmianę na głośniki 16,5.

mEjdej
18-03-07, 11:12
...kupilem takie:
... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=172702185

Maciej B
18-03-07, 11:33
Ja kupiłem Phonocary. 109zł za 2 szt. Są to 165mm, normalne basy, nie jakies 3-drożne.
Grają bardzo dobrze. Drzwi by sie przydało wygłuszyc, drżą jak zrobisz głośniej.
Polecam, za tą cenę nic lepszego nie kupisz. (moim zdaniem)

grzechs
07-04-07, 13:26
mały update, otrzymałem nieoczekiwane zwrot podatku (300zł)

wiec mysle nad Hertz DSK 165 ??! + wygłuszenie

W zestawie:

2 x Głosnik woofer 165mm
2 x Głosnik tweeter 15mm
2 x Maskownica 165mm
4 x Zwrotnice (6dB/12dB)
6 x Redukcja mont. tweetera
śrubki, mocowania, pzewody

ze jestem laikiem to powiedzcie czy musze cos jeszcze dokupic, dystanse (nawet nie weim co to:D) ?

do czego służa te tweetery i gdzie sie je montuje ;)

z gory dzieki, ewentualna zjebke przyjme z pokora na klate ;)

E57
07-04-07, 13:51
zastanów się nad PB S-6C albo Helixami 62

EJ2 Siwy
07-04-07, 13:57
ze jestem laikiem to powiedzcie czy musze cos jeszcze dokupic, dystanse (nawet nie weim co to:D) ?

do czego służa te tweetery i gdzie sie je montuje ;)

z gory dzieki, ewentualna zjebke przyjme z pokora na klate ;)

dystans jest to element przewaznie wykonany z mdf ktory montuje sie miedzy koszem glosnika a drzwiami. pozwala on zamontowac wieksze glosniki niz seryjne

a tweeter to glosnik wysokotonowy przewaznie montowany w słupkach przedniej szyby

grzechs
07-04-07, 14:08
moge sie ewentualnie skusic na te helixy (ogolnie nie wspominalem o tym ale lubie dobry basik)

ale

Parametry DSK-165 209zł

Moc Max 160W, Moc RMS 80W,

Skuteczność: 93 dB

Pasmo: 50Hz - 21 kHz

Impedancja: 4ohm

HELIXY 239zł
Moc max
100

Moc rms
50

Pasmo przenoszenia
60 Hz - 22 kHz

Skuteczność
91 dB!

Magnes woofera
Ferrytowy

Membrana
Polipropylen

Magnes
tweetera
Neodymowy

Membrana tweetera
mylar + zawieszenie jedwabne

Zawieszenie
pianka polimerowa

Impedancja
4 Ohm

E57
07-04-07, 16:55
Same parametry nie grają. To tak jak autobus ma silnik o mocy np. 300 KM a Twój Civic o mocy 75 KM... startując z kreski kto by miał lepszy czas :d ? na papierze autobus, bo ma 4x mocniejszy silnik.
Było już dużo o Helix'ach i o tym, że dobrze zagrają pod samym radiem. Nie słyszałem ich, ale jestem zdania, że zagrają o wiele lepiej niż DSK (btw seria też pod radio...).

ppm702
08-04-07, 00:04
na DSK szkoda kasy IMO

grzechs
11-04-07, 17:34
http://www.allegro.pl/ite...t_100_watt.html

rozumiem ze musze kupic te dystanse ? jakie ;o i jak sie montuje te tweetery, chyba sam nie dam rady co nie ?

-Brzoza-
11-04-07, 17:51
Co do głośników na przód - to powiem szczerze ze kupiłem całkiem niedawno BOSHMANy czy jak im tam i podpiąłem do JVC 4x50 i okazało się to porazką - głosniki pierdziały [konkretnie tylko lewy] ale podejrzewam ze była to wina wygłuszenia drzwi - własciwie ich braku :).
teraz nie moge juz nic zdziałać, bo jakieś skur... *****.. mi to radio :(((
Także grzechs-u lepiej dołóż troszke wiecej kasy i zainstaluj wygłuszenia do drzwi no i oczywisciie dystnse - powinieneś je dostac w sklepie z CAR-Audio.
Tweetery zamontuj na słupkach bocznych pomiedzy przednia szyba a boczną - tylko nie pamietam czy maja być jak najwyżej czy na wysokości uszu - ale jak zamontujesz je prawie "pod sufitem" to chyba nie bedzie duzy bład - zwłaszcza że klasa sprzętu nie rzuca na kolana - a bedzie chyba prościej. Aha tweetery montujesz oczywiscie do odpowiednich pinów w zwrotnicy.
Pozdrawiam
Jak by było coś nie tak to prostujcie moje wypociny bo nie jestem az takim znawca :) dziekiz a wyrozumiałość.

[ Dodano: Sro 11 Kwi, 2007 ]
Co do głośników na przód - to powiem szczerze ze kupiłem całkiem niedawno BOSHMANy czy jak im tam i podpiąłem do JVC 4x50 i okazało się to porazką - głosniki pierdziały [konkretnie tylko lewy] ale podejrzewam ze była to wina wygłuszenia drzwi - własciwie ich braku :).
teraz nie moge juz nic zdziałać, bo jakieś skur... *****.. mi to radio :(((
Także grzechs-u lepiej dołóż troszke wiecej kasy i zainstaluj wygłuszenia do drzwi no i oczywisciie dystnse - powinieneś je dostac w sklepie z CAR-Audio.
Tweetery zamontuj na słupkach bocznych pomiedzy przednia szyba a boczną - tylko nie pamietam czy maja być jak najwyżej czy na wysokości uszu - ale jak zamontujesz je prawie "pod sufitem" to chyba nie bedzie duzy bład - zwłaszcza że klasa sprzętu nie rzuca na kolana - a bedzie chyba prościej. Aha tweetery montujesz oczywiscie do odpowiednich pinów w zwrotnicy.
Pozdrawiam
Jak by było coś nie tak to prostujcie moje wypociny bo nie jestem az takim znawca :) dziekiz a wyrozumiałość.

Waldek
11-04-07, 18:14
Dystanse z www.powe.pl bierz zaimpregnowane i przed przykręceniem nawiercaj bo czasami pękają.
Jak masz czas im miejsce to dasz radę problem ale do rozwiązania może sie tylko pojawić z przeciąganiem kabli jak byś chciał nowe, ale na forum znajdziesz dokładne opisy - czytaj.

grzechs
23-05-07, 12:54
Witam !!

zdecydowalem sie ze chyba bede jednak kladl nowe KABLE, tylko teraz jakie ?!? i ile metrow ? bede mial tylko glosniki przod i te tweetery..

pozdro ziomki

Waldek
23-05-07, 21:37
Sound Quest http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,51,105&kid=105&pid=384

grzechs
23-05-07, 21:51
a ile metrow bedzie potrzebne ?

Waldek
23-05-07, 22:10
10 m to się kładzi z wzmakiem w bagażniku. Do tweeterów kabli nie zmieniaj bo nie ma sensu (mówimy o Hertz DSK jak pisałeś wcześniej) - moim zdaniem 3m to aż nadto jak na sam przód.Weź miarę i pomierz.

grzechs
23-05-07, 22:15
noo ostatecznie mam helixy blue,a ten kabel zasilania tez trzeba kupowac ?

Waldek
23-05-07, 22:37
To do wzmacniacza, ale tym samym głosnikowym możesz zrobić nowe zasilanie do radia - nie zaszkodzi.

grzechs
23-05-07, 22:43
a to ile m kabla potrzeba do tego radia :hinczyk:

[ Dodano: Sro 23 Maj, 2007 ]
to mam zrobic zasilanie do radia tym samym kablem co do glosnikow ?

Waldek
24-05-07, 15:52
Tak i będzie cacy, chyba że masz w planach wzmacniacz to sobie odpuść.

superman2
27-05-07, 19:35
niechce zaczynac nowego tematu wiec pytam tutaj
1. czy jak sie na przod w angliku MB1 wlozy 16,5 zamiast 13cm poprzez te dystanse to trzeba cos robic z boczkiem drzwi zeby to weszlo (tzn wycinac czy cos?)?? i czy z zewnatrz niewystaje nic z drzwi? moglby ktos moze fotki wstawic?

2. co sądzicie o tych glosnikach http://www.allegro.pl/item198066121_velocity_v6_vantage_blaupunkt_f_vat_ gwar_sklep.html ?

HUNTER82
27-05-07, 20:16
wyrzucasz kosze jedziesz drzwi matami skoncentujcie sie na miejcsu pod głosnikiem na wewnetrznej stronie drzwi, najlepiej polozyc tam kilka warstw doskonałoscia jest na wewneterzne app polozyc soc w stylu soudala zeby było miekko dzwiek bedzie pełniejsz mniej twardy, bedzie to taka namiastka dynamat. dystanse obowiazkowo jak wspomniane bylo wczesniej nawiercic. dobrze przymocowac bo jezeli cos napradwe dobrze zagra to sie wykreca. nie wiem jak w angliku ale w 5 gen dystanse plus głosniki idealnie chowaja sie pod to obicie drzwiowe tylko np u mnie skok woofera jest taki ze przerobilemte plasyikowe osłonu z drzwi pozbywajac je spinek zatrzaskow i montujac na stałe na klej.
kable głosnikowe 3metry??? buahhahaha 8 potzreba zalezy gdzie beda zwrotnice ale najczesciej sa pod schowkiem wiec prawa zwrotnica i tweet 1m do srednich przez drzwi 1m w lewe pod kiwerownica i w slupek 2 m w lewe dzrzwi od zwrotnicy 2 m. oczywiscie jezeli gra bez
pieca bo jezeli od razu pod radio to jeszcze odleglosc zwrotnice radio!!!
ps. zrobcie daszek nad głosnikiem naj z app zeby woda sie nie dostała u mnie był taki problem, co do zestawu superman2 kicha. warto zainestowac w te dwa głosniki napradwe nawet bez tyłu i zadnych sub, odpowie wam czystoscia i jakoscia przod to podstawa chłopaki nie załujcie zza 600 zł mozna miec juz napradwe cos dobrego

superman2
27-05-07, 20:35
koledzy czy te http://www.allegro.pl/item198347031_helix_blue_62_sklep_.html zagraja lepiej niz http://www.allegro.pl/item198066121_velocity_v6_vantage_blaupunkt_f_vat_ gwar_sklep.html

?
bo duzo dobrego czytalem o helixach ale neiwiem czy chodzilo o ten model...
dodam ze calosc ma grac pod samym radiem pioneer deh 4700mp
pozdrawiam :]

Waldek
27-05-07, 23:18
Bierz HELIX-y jak ni chcesz czegoś droższego i lepszgo.

superman2
28-05-07, 14:18
czy te dystanse http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/105 przypasują do anglika bez potrzebny ''rzeźbienia'' w drzwiach i boczku ??

wybór jednak padł na helixy :afro:

Waldek
28-05-07, 15:49
Umnie pasują idealnie.

grzechs
28-05-07, 15:52
ku**a :D to powiadasz ze potrzeba 8m kabla na glosniki przod ? :speszony: bo zamowilem 5m, wliczajac kabel do radyja, zasilania... kable do tweetow mam nowy oczywiscie..juz

superman2
28-05-07, 15:56
a kable do drzwi to jak poprowadzic? bo na temat angoli to tu chyba nic niebylo na forum...

HUNTER82
28-05-07, 17:44
nie pamietam teraz jak drzwi w angolu wygladaja ale mysle ze jest podobnie i latwo nie bedzie, ciagniecie kabla ;) to niestety najmniej przyjemna rzecz w tym wszystkim. szkoly sa rozne wiercenia zdejmowanie drzwi etc, poczytaj.najłatwiej bedzie wywiercic dziury w drzwich przy samych kostkach,

jestem pewien ze 5 metrów to bedzie mało

Waldek
28-05-07, 23:17
4m na głosniki ci starczy - zwrotnice w drzwiach klejone na klej na gorąco - do tweeterów kable z zestawu. Przeciągnięcie kabli to droga przez mękę , ale wszyscy to przechodziliśmy - poczytaj na forum jest b.dużo informacji na ten temat z opisem i zdjęciami. Zarezerwuj sobie chociaż 2 dni w garażu bo samemu to wielkie wyzwanie dla laika i dużo :piwo2: bo będzie gorąco.

superman2
28-05-07, 23:26
a gdzie umiescic tweetry? bo lusterka mam recznie sterowane i niemam miejsc w trojkatach...

solonyone
28-05-07, 23:49
a gdzie umiescic tweetry? bo lusterka mam recznie sterowane i niemam miejsc w trojkatach...

słupki przednie albo od biedy na desce rozdzielczej

HUNTER82
29-05-07, 07:51
do tweeterów kable z zestawu.??????? bauhahahahaa :bicie: i skrzynie magnata albo pyle z neonami kable z zestawu to sobie mozesz .... lepiej od razu od zelazka zagra jak w calibrze. po co to wszystko wystarczy tuba i lans bedzie :djablek:

solonyone
29-05-07, 08:07
Czy tweetery potrzebują grubszych kabli to akurat sprawa do dyskusji. Kable do mibasów napewno jakieś porządne - 2 x 1.5 minimum.

Klej na ciepło - hmm jeszcze tego nie testowałem :)

grzechs
29-05-07, 15:21
do tweeterów kable z zestawu.??????? bauhahahahaa :bicie:

a po co niby grubsze ? uwazam ze chyba kable od helixa 6 beda sie nadawac

ppm702
29-05-07, 15:34
do wysokotonówek wystarczą w zupełności

grzechs
29-05-07, 16:52
http://www.romix.pl/zestawy12.2004/toyota.htm ktore spinki boczna sa do hondy :D nr

HUNTER82
29-05-07, 22:07
ja nie mowie tutaj o grubosci ;) skad ten domysł, mowie o jakosci kabla :agent: prosze zauwazyc ze wiekszosc zestawów z wyzszej polki nie posiada w pudełku zadnych kabli only glosniki okablowanie to inna polka

patrynioo
05-06-07, 18:46
Podlacze sie do tematu.
Co sadzicie o tym
http://www.allegro.pl/item201328272_magnat_classic_216_efektywny_kompone ntowy_zestaw.html
lepiej zagra do HELIX-a. Oczywiscie na samym radyjku.

Pawelss
07-08-07, 09:02
i ja się podlącze do pytanka moze mi ktos podac dokładne wymiary tych http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/105 dystansów chce sobie zrobić sam :aloha:
Głośniki przednie prawdopodobnie będą te INFINITY REF 6520CS

E57
07-08-07, 09:27
i ja się podlącze do pytanka moze mi ktos podac dokładne wymiary tych http://www.powe.com.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/105 dystansów chce sobie zrobić sam :aloha:
kawałek kartonu przyłóż między blachę i głośnik, odrysuj kształt, później przerysuj na płytę mdf i wytnij :agent:

tehCleaner
08-08-07, 23:25
witam

zapomnieliście o alpine, blupunkt i magnat? szukam własnie tego lub tego po przodu o rozmniarze 16cm. Dzisiaj po zamontowaniu Magnatów s690 (6x9) i podkreceniu basu nie dało sie wysiedziec na tylniej kanapie:D jednak przednie pionieerki nie daja rady z tylnymi magnatami.
Co powiecie na temat alpine, lub blaupunkt valeocity? kumpel znowu chwali jbl chociaz nigdy ich nie widział..:D
pozdro.

grzechs
07-05-08, 12:05
glosniki zrobione :agent: , WF, TW i zwrotnica ;) oczywiscie apetyt rosnie..... wiec mysle nad

-EarthQuake DB-12 12" 30cm do zabudowy w bagaju
-jakis wzmakol, carpower ? +- 300zł ?

jak to sie ma potem z podlaczeniem tego wszystkiego ?

pozdro :aloha:

Bob
08-05-08, 13:58
witam

zapomnieliście o alpine, blupunkt i magnat? szukam własnie tego lub tego po przodu o rozmniarze 16cm. Dzisiaj po zamontowaniu Magnatów s690 (6x9) i podkreceniu basu nie dało sie wysiedziec na tylniej kanapie:D jednak przednie pionieerki nie daja rady z tylnymi magnatami.
Co powiecie na temat alpine, lub blaupunkt valeocity? kumpel znowu chwali jbl chociaz nigdy ich nie widział..:D
pozdro.

Dziwne, ja mam te głośniki i jakoś dla mnie są do dupy... Nawet czysto nie grają :/

sienias
08-05-08, 16:04
Dziwne, ja mam te głośniki i jakoś dla mnie są do dupy... Nawet czysto nie grają :/
które masz?

Bob
08-05-08, 18:20
s690, ale napewno grają lepiej od przednich pionierków :)

Waldek
08-05-08, 21:52
Mam z tyłu 13 pioneera i są totalnie do dupy. Oryginalne bily je o 2 klasy.

grzechs
09-05-08, 08:33
no panowie moze kts odpowie a nie tutaj sobie OT urzadzac ;)

Martin_urs
09-05-08, 08:39
EarthQuake DB-12 12" 30cm do zabudowy w bagaju
-jakis wzmakol, carpower ? +- 300zł ?

jak to sie ma potem z podlaczeniem tego wszystkiego ?

no panowie moze kts odpowie a nie tutaj sobie OT urzadzac ;)robisz tak jak zawsze- instalacja, + bezpośrednio z aku, masa z budy, bezpiecznik na plusowym kablu od aku, sygnałowe puść oddzielnie z zasilającymi do wzmaka. Kabelki jakieś markowe kup - np DietZ'a... przewód od wzmaka do suba wystarczy 2x4mm [kwadrat]

ustawiasz sobie wszystko, mocujesz i cieszysz się subem... bułeczka i masełko ;)