Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Amortyzatory

ldzb
07-06-11, 19:39
Witam
Posiadam Civica 99r kombi dohc
Zaczęło mnie ściągać od pewnego czasu na lewo. Po dokładniejszym przyjrzeniu się zauważyłem że auto przechylone jest na lewo. Wydaje mi się że nie trzymają amortyzatory. Muszę kupić na przód i tył.
Jaką firmę byście mi polecili w przystępnej cenie.
Pozdrawiam

lar
07-06-11, 21:11
to ze jest przechylone nie znaczy ze amory są do wymiany! te modele tak mają ze lewa strona jest niżej, duzo o tym na forum było, poczytaj...
jeżeli chcesz zmieniać amory to ze zwykłych dobrych KYB excel-g, lepsze kyb agx lub bilstein b4 lub twardsze b6, choć jestem prawie pewien ze to nie rozwiąże twojego problemu, natomiast pomiar geometrii rozjaśni sytuacje ściągania

ldzb
07-06-11, 22:19
Sprawdziłem teraz dokładnie i przechylone jest na przód lewą stronę.
Między kołem a nadkolem jest minimalna przerwa. Reszta kół jest ok.
Więc chyba amortyzator?

fairfax
07-06-11, 22:33
to raczej coś nie tak.

U mnie przód jest równo, z tyłu, jest różnicy ok. 1,5-2 cm

Sprawdź czy Ci nie pękła sprężyna.

ldzb
08-06-11, 13:14
Byłem u mechanika, podłożył gumę pod sprężynę i jest lepiej.
Więc chyba wina zużytej sprężyny?

Kupić od razu 4 czy 2 narazie?
Jakie wybrać?

Czy kupić jeszcze amory i wymienić wszystko razem?
Jak bym kupił bilstein b4 to jakie sprężyny do tego?

ldzb
16-06-11, 15:10
Ponawiam pytanie czy do zwykłych sprężyn jak założę amory bilstein b4 będzie ok?

boro
18-06-11, 00:00
Będzie bardzo ok jeżdżę na takim zestawie od 2 miesięcy i jestem zadowolony.

Badman
21-06-11, 19:06
ostatnio przerabiałem problem z amortyzatorami na majówce, a mianowicie auto osiadło na prawą stronę, zrobiło się sztywniejsze i zaczęło podskakiwać na dołach, dziwię się, że mechanik podłożył coś pod sprężynę zamiast podnieść samochód i ocenić. Jeśli amortyzator by to był to auto powinno bujać się przy naciśnięciu na błotnik chyba, że amorek się zaciął tak jak w moim przypadku i efekt był taki jaki opisujesz- osiadł na glebę z jednej strony i nawet po podniesieniu samochodu na podnośniku koło zostało we wnęce nadkola. Z racji tego, że byłem na wyjeździe na północy kupiłem na szybko monroe reflex gazowe za całe 300 zł za 2 sztuki i jak do tej pory działają porównywalnie do oryginalnych.

ldzb
22-06-11, 00:17
Z allegro możecie coś polecić? potrzebuję komplet.

KYB, sachs, klien?

sztandi
30-06-11, 11:58
ja polecam KYB (ale japonskie a nie chinskie). 3 lata temu wstawilem je na tyl i do tej pory sztywne.

dodmen
01-07-11, 10:56
tez mam z tylu kayaby u siebie i jestem zadowolony, dawalem po 200 za sztuke, tyle, ze w sklepie, na allegro byly po 170 pln, madry polak po szkodzie