PDA

Zobacz pełną wersję : Dudnienie i drgania nadwozia przy hamowaniu z dużej prędkości

jackon
07-06-11, 18:39
Witam,
problem objawia się przy hamowaniu powyżej 100 km/h. Słychać dudnienie, drga całe nadwozie i czuć lekkie drgania na kierownicy.
1. Tarcze były już zużyte (130 kkm) więc je wymieniłem na TRW z klockami.
2. Dalej było tak samo więc je zareklamowałem. Dostałem nowe innej firmy ->Bez zmian.
3. Odkryłem że problem jest odczuwalny gdy pociągnę za hamulec ręczny ->więc tył!
4. Dzisiaj wiarygodny mechanik rozebrał mi bębny z tyłu i był zaskoczony bo wszystko wygląda jak nowe. Brak śladów zużycia bębna. Tylko lekko zakurzone. Żadnych wżer, widocznych skrzywień.

Co teraz zrobić:
- wymienić bębny ze szczękami? 265 PLN + 60 robocizna
- sprawdzić / wymienić felgi?
- sprawdzić / wymienić opony?
- poszukać luzów z tyłu na szarpakach?

genior
07-06-11, 20:33
po pierwsze to przegląd opon bo może któraś być wybulona, po drugie wyważenie, to najtańsze opcje, a dalej zobaczysz co wyjdzie

rafal
07-06-11, 20:37
Ja miałem kiedyś podobnie w Pajero Sport gdy wjechałem na bagna i w felgach glina została. Dziwne jest to, że w czasie jazdy nie drgała kierownica a głównie podczas hamowania. Tutaj również stawiam na złe wyważenie opon.

jackon
13-06-11, 17:55
Mechanik wybił mi z głowy problemy z wyważeniem i krzywymi kołami i wysłał mnie na szarpaki. I chyba miał rację.
Okazało się, że są zużyte tuleje przednie dolnych wahaczy tylnych kół.
Nie mogę takich nigdzie namierzyć - czyżby trzeba je było wymieniać razem z wahaczem? Na allegro takich nie ma. W sklepie gdzie kupuję też niczego nie znaleźliśmy.
Pomocy!

bunkerites
13-06-11, 18:25
Dzis wymienialem tuleje przednich wachaczy...kupilem za 80 zl...Yamato
Sklep znajduje sie w Krakowie na ul Polonijnej...wysylaja za pobraniem jak cos

Grzesieklodz
13-06-11, 18:29
Chodzi Ci o duże cukierki w wahaczach dolnych rurowych? Jeśli tak to Honda nie przewiduje wymiany tak mi powiedzieli w dwóch ASO i jeden koleś który się specjalizuje w Hondach, ja kupiłem na allegro wahacze za 100 sztuka z angola bo w ASO to 1300 sztuka, kupiłem z tej aukcji http://allegro.onet.pl/wahacz-wzdluzny-tylny-prawy-honda-civic-vii-01-05-i1634395410.html jak zadzwonisz i powiesz, że chcesz 2 sztuki to za przesyłkę zapłacisz coś kolo 35-40 złoty.

jackon
13-06-11, 21:09
No to Grześku mnie przybiłeś :(
Szczerze mówiąc te wahacze na zdjęciu nie wyglądają z zewnątrz dużo lepiej niż moje - może być różnie po wymianie. Robocizna przy wymienie całego wahacza pewnie sporo kosztuje a później trzeba robić zbieżność tylnych kół więc kasa leci.
Może jednak się da?
Jutro zadzwonię do ASO w Świdnicy i podpytam jeszcze w kilku sklepach.
Ale patrząc na zdjęcie, które jest na aukcji, którą przesłałeś, szanse są nikłe bo to nie wygląda na element rozbieralny.

bunkerites
14-06-11, 20:24
Jackon podjedz na stacje diagnostyczna... mi diagnosta powiedzial ze mam do wymiany "Simerbloki wachaczy przednich czesc prawa i lewa" wiec sie wymienia bo wymienilem:)

jackon
14-06-11, 22:16
J "Simerbloki wachaczy przednich czesc prawa i lewa" wiec sie wymienia bo wymienilem:)

Niestety u mnie chodzi o wahacze tylne.

Dzisiaj cała Honda w Europie (podobno) była odcięta od systemu informacji serwisowej ze względu na problem z serwerem. Zobaczymy jutro.

Grzesieklodz
15-06-11, 17:16
ja zapłaciłem za wymianę + zbieżność 250, ja od nich kupowałem i jak tam dzwoniłem to mówiłem, że zależy mi żeby te cukierki były w jak najlepszym stanie, podobno są te wahacze co teraz mam z angola i powiem Ci że są w lepszym stanie od moich, myślałem jeszcze żeby gdzieś może zapytać się w jakiejś firmie co robią poliuretany czy by takich na wymiar nie zrobili, wtedy stare by było można wyciąć i władować nowe

bunkerites
15-06-11, 20:50
jackon zle cie zrozumialem:) kurde to teraz mnie zaskoczyles z wachaczami:) kupil bym audi gdybym wiedzial ze w hani sa takie jaja :)

genior
15-06-11, 21:29
w audi masz za to nie jeden a kilka wachaczy do rozwalenia hehe

rafal
16-06-11, 00:20
I do tego aluminiowe...

bunkerites
16-06-11, 18:53
wiem panowie:) ale koszt wahaczy na przod to 600zl za strone a nie 1300 :)...koniec offtopu