Zobacz pełną wersję : 1.3, 1.5 pare pytań
Witam jestem tutaj nowy wiec wypadloby sie przedstawic. A wiec nazywam sie Pawel i zamierzam sprzedac toyote celice 2.0GTI 156KM i kupic civica Vgen 3d ze wzgledu na to ze slyszalem ze to dobre bezawaryjne i oszczedne auta.
Uzylem opcji szukaj i nie znalazlem odpowiedzi na pare pytan ktore mnie nurtuje wiec pisze posta :)
Robie duze roczne przebiegi dlatego chcem zamontowac gaz chociaz nie jestem fanem gazowania aut.
Pytania:
1. Z tego co wiem silnik 1.3 ma gaznik,( czy nie ma problemow z gaznikiem ?) jak ten silnik sie sprawuje ? ile pali srednio taka wersja przy oszczednej jezdzie na trasie i w miescie ? jak znosi gaz i jaki ma kolektor ?
2. Silnik 1.5 ile pali srednio w trasie i miescie ( czytalem ze wcale nie wiecej niz 1.3 ? )jak znosi gaz i jaki ma kolektor ?
3. na co zwrocic uwage kupujac civica 1.3 lub 1.5 ?
4. ktora wersje polecacie, ktora jest mniej awaryjna ?
5. czy sa jakies czeste usterki trapiace civici poza rdzą na tylnych nadkolach oraz czy sa usterki trapiące te silniki lub jeden z nich ?
6. szukam auta raczej seryjnego ( bez tuningowych dodatkow wtedy bedzie wieksza szansa ze nie jest skatowane, a wszystko i tak chcem porobic sam (szyby, felgi, zawiecha, audio ) w miare dobrze wyposazonego w rozasdnej cenie, jesli macie jakies namiary na zadbane civiki to bym prosil
pozdrawiam Paweł
marcin EZG
15-03-07, 19:50
wszystkie hondy mają kolektory zeliwne,
japonskie gazniki nie psują sie ,chyba ze zaczniesz przy nich majstrowac heh (moj 1.3 po miescie pali srednio 8,5 na trasie zszedlem do 6)
bez wzgledu na wersje - 1.5,1.6 czy 1.3 jak dbasz to auto jest nie do zajezdzenia
no nie mow ze z toyoty 160 konnej chcesz sie przesiasc na honde 1.3 75km??!!!
:aloha:
i od dzis pamietaj ze Honda -to brzmi dumnie:):)) ;)
no hehe po prostu Celica mimo ze mi sie bardzo podoba i wg mnie jest ladniejsza od reszty celic :) rani mnie kosztami utrzymania troszke jak na studenta zbyt wysokimi ( http://tiny.pl/cj4m <-- link do aukcji z celica )
a ktory silnik polecasz ? 1.3 czy 1.5 do zagazowania ?
Oglądałem Celice nie rozumiem jak Cię wykańcza kosztami jak masz w niej gaz. I po co zakładałeś skoro już ją sprzedajesz? Nawet Ci się nie zwróciły koszty.
Skoro tak jak pisałeś pali Ci 12L gazu w mieście to tylko 2L mniej od mojej d15b2 czyli 1,5 16V. Co za różnica?
gaz nie ja zakladalem
spalanie to jedno a koszt czesci to drugie :)
po tej celice powinieneś się przesiąść co najmniej do D16Z6 czyli 1,6 125 koni... a już napewno nie do D13B2...
marcin EZG
16-03-07, 16:39
nooo zejscie ze 160 na 75 doznasz wstrzasu heheh
nie kumam twoich poczynan ale rob jak uwazasz
-1.3 taniej jest zagazowac bo to gaznikowiec
rozne rzeczy sie dzieja, ja sie przeisadlem z nissana 3.0 litra biturbo v6 na civica 1,5:DDD(235 HP na 102HP:() no ale faktycznie skoro masz gaz w celice to po czorta zmieniac na honde???? a odnosnie czesci to honda tez japoniec wiec milionow nie zaoszczedzisz... ja mam d15b7 z instalacja gazowa( tkaiego kupilem) i nie uzywam juz gazu bo lepiej wychodze na benzynie( a do tego komfort jazdy dochodzi).zastanow sie ziomek dobrze bo wiele nie zaoszczedzisz a z tego co slyszalem to toyota jest mniej zawodna niz honda(szczegolnie silniki).
marcin EZG
16-03-07, 18:09
zostan przy tej celice kolego :d albo...
popraw wyniki w nauce to moze podniosą ci stypendium wtedy problem z kasą zniknie heh zart :d
hahah ;) za leniwy jestem do nauki ... :P wiec przesiadka raczej z celiki bedzie chyba na to 1.5 ;>
moze powiedzcie na co mam zwrocic uwage kupujac 3d lub jak dobrze pojdzie do coupe ;> ? Jakies szczegolne wady ? poza diagnostyka przy kupnie ?
no moze i szok bedzie po przesiadce ale zamierzam kupic w miare seryjnego civica i sie z nim pobawic i go porobic :) prawdopodobnie pojde w strone audio :)
marcin EZG
17-03-07, 10:56
temat wałkowany non stop ,poszukaj ,na bank jest o tym
sluchaj ponawiam moje pytanie: po co chcesz kupowac civica 1,5 i montowac w nim gaz jak masz gaz w swojej celice.....??? honda nie bedize wcale Ci brala mniej gazu niz celica(jesli dane ktore opdajesz sa prawdziwe).12 litrow gazu to dobry wynik a w hondzie zaoszczedzisz moze 3 zlote na 100km. oplaca sie?:/ zastanow sie naprawde dobrze bo moim zdaniem bedziesz zalowac. poza tym ta celica to jest ta slabsza wersja(4 cylindry) wiec jesli Ci chodzi o oszczedzanie zrob dobry przeglad silnika, niech poprawia co sie da i spalanie sie zmniejszy, ale 12 litrow to jest wynik dobry! nie wiem o co Ci chlopie chodzi, lepiej sie przyznaj ze po prostu CI sie auto znudzilo i chcesz czyms nowym posmigac:DD
do civica sa sporo tansze czesci bo porownywalem
celic nigdy nie bylo innych niz 4 cylidrowe wiec nie wiem o co chodzi ze slabsza wersja
byly wersje 1.6 105KM, 2.2 130KM chyba i 2.0 156 KM oraz 2.0 Turbo 204KM
wiec to jest jedna z mocniejszych wersji :)
auto mi sie nie znudzilo
ale chcem kupic chyba cos seryjnego i je porobic :) a civic mi odpowiada ( w gre wchodzilo jeszcze e36 coupe oraz golf III ale wybor padnie na 99 % na civica )
jesli honda np bedzie brala 2L mniej gazu to jest 4 zl na 100 KM a przy moich przebiegach to bedzie jakies 1200 zl rocznie :) oszczednosci na samym gazie :) + czesci sporo tansze i wieksza ich ilosc dostepna :)
pozdro
Ja to tlumacze tylko tym ze po prostu zobaczyles gdzies fajnie zrobiona Hanie i sie zakochales bo ja tej celici bym tez nie zmienial, fajne autko ;)
Jakbys nie mial zadnego auta to bysmy wiadomo polecili ci Honde ale jak juz masz musisz liczyc ze z kazda zmiana auta ty do tego sporo doplacasz wiec zastanoiw sie jeszzce raz.
Pozdro
dokladnie.tym bardziej ze zmieniajac celice na civica badz co badz ale schodzisz klase w dol... a chyba kazdy chce isc w druga strone. a skoro chcesz dosyc znacznie zmodyfikowac civica to wlozysz w to sporo kasy wiec po co piszesz ze 4 zl na 100 km Cie urzadza?????tym bardziej ze juz masz jako tako zrobiona celice ktora calkiem dobrze wyglada.no ale Towja sprawa
heeehh jak juz koniecznie chcesz zmienic toyke to poszukalbym B16 160KM,ja mam 1.5 d15z6 i pali mi w cyklu mieszanym(wiecej w miescie) 7-8 w trasie ok 6l przy spokojnej jedzie,Ja osobiscie nie przesiadlbym sie na nic slabszego tylko w gore :)
Pozdro
wlasnie!!nie kupuj slabszego samochodu bo sie bedizesz wkur.... caly czas (wiem cos o tym....). ajak juz sie koniecznie uparles na tego civica to nie wstaiwaj gazu.na paliwie wyjdzie CI niewiele drozej ale za to jakos sie bedize sprawowac normalnie. ja kupilem swoja hanie z instalacjaale nie uzywam jej juz wogole jezdze tylko na benzynie i w tym tyg demontuje instalajce bo nie mam miejsca na zapasowke.
hehe dzieki za posty :) no ale jakos tak civic i tak mnie kreci :)
powiedzcie mi co sadzicie o tych 3 ofertach:
1. http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2222044 <-- wydaje mi sie ze ma krzywo zamontowana maske i nierowne odstepy miedzy blachami :) ale 17 felgi znowu :D
2. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2357505 <-- ladna czarna coupeta :)
3. http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2412345 <-- srednia ale tania :)
oczywiscie auto sprawdze przed zakupem na stacji diagnostycznej oraz nim troche pojezdze :) zeby nie wpasc i zeby sie nie okazalo ze to bedzie skarbonka na czesci hehe
ale ciakwia mnie wasze opinie na temat tych trzech civicow :)
powiedzcie mi co sadzicie o tych 3 ofertach:
1. http://otomoto.pl/index.p...how&id=C2222044 <-- wydaje mi sie ze ma krzywo zamontowana maske i nierowne odstepy miedzy blachami :) ale 17 felgi znowu :D
2. http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C2357505 <-- ladna czarna coupeta :)
3. http://otomoto.pl/index.p...how&id=C2412345 <-- srednia ale tania :)
oczywiscie auto sprawdze przed zakupem na stacji diagnostycznej oraz nim troche pojezdze :) zeby nie wpasc i zeby sie nie okazalo ze to bedzie skarbonka na czesci hehe
ale ciakwia mnie wasze opinie na temat tych trzech civicow :)
I w tym miejscu temat czas zakończyć i skierować się tu: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7720
Ta pierwsza na pewno nie ma silnika 1.4 ;)
no tak tak dzwonilem i to nie 1.4 tylko 1.5 po prostu jest pomylka :)
marcin EZG
18-03-07, 19:32
szukasz niepotrzebnych wrazen
ciagle gadasz o cenach czesci-przeciez to nie polonez ze bedziesz raz w tygodniu lezal pod autem
Nie sprzedawaj celicy chyba ze jest cos o czym My nie wiemy :d
z celica wszystko ok :) jedyne co trzeba w niej zrobic to wymienic tylne lozysko oraz silowniki klapy :)
po prostu marzy mi sie prelude lub civic bo zawsze mi sie podobal :) zwlaszcza coupe ale 3d tez jest sliczny :) i mysle ze przy tym aucie troche zostane juz ;) dopoki nie uzbieram na cos konkretniejszego :)