Zobacz pełną wersję : częstotliwość rezonansowa
Czy ktoś może wie jaka jest częstotliwość rezonansowa HB 5 gen ?
Ale czego? Jakoś dziwnie zawarłeś pojęcie...
Można tylko mniej więcej określić i to częstotliwość drgań CAŁEGO auto bo nie sprawdzisz jaka jest częstotliwość samej budy gdyż inne rzeczy są do niej przymocowane
częstotliwość drgań całego auta u mnie w 6gen hb to okolice 49Hz
Częstotliwości drgań wnętrza (boczków itd) bedzie ciezko sprawdzić bo nawet jak sobei utworzysz dźwięk np 20-500hz to i tak głośniki przekłamują a do tego różne materiały wnętrza różnie odbijają dźwięk zmieniając brzmienie i 100hz dźwięk może brzmieć jak 150hz. Trzebaby się pobawić z monitorami odsłuchowymi i wtedy MNIEJ WIĘCEJ by się określiło czestotliwość rezonansową wnętrza. Można też jak się ma sprzęt ustalić jako tako charakterystykę pasma w aucie i wtedy byś wiedział jakie częstotliwości sa podbijane a które zanikają.
dzięki wielki za pomoc :)
chodziło mi o częstotliwość całego auta a dokładniej opisze to kolega Screatch jak wejdzie na forum ponieważ to on mnie prosił o te zapytanie
screatchsite
06-06-11, 17:42
siemka potrzebujemy poznać takie dane do obliczeń skrzyni pod pewien głośnik . a jest to skrzynia do dB Dragu więc tutaj takie elementy sa wazne i tzreba brac wszytko pod uwage projektując skrzynie.
Jesli ktoś sie spotkał z podobnymi instalacjami CA w 5 gen gdzie ciśnienie jest na poziomie 145 dB to z chęcią wymienimy sie uwagami.
Dzięki pozdro