PDA

Zobacz pełną wersję : Klima nie włącza się po postoju na słońcu

Lawnowerman
06-06-11, 08:16
Klima jest szczelna i nabita, nic nie ucieka.
Byłem w zaprzyjaźnionym serwisie w środę.

Objaw jest taki, że jak auto stoi na słońcu - klima potrafi się nie włączyć. Nawet jak odpalamy na włączonej.
Czasami pomaga ponaciskanie guzików od obiegu i nawiewu [nie wiem, czy to to].
A jak jest chłodno / stał w cieniu - wieje jak głupia
I potem jak się znowu nagrzeje[?] zaczyna lecieć ciepłe ....

pablo_020
06-06-11, 08:49
W cieniu leci chłodne powietrze, a jak wyjedziesz na słońce to po chwili ciepłe. Dobrze rozumiem?
Jak tak to nie działa Ci klima po prostu. Sprężarka się załącza zawsze bez problemu?

Lawnowerman
06-06-11, 08:52
tak. czuć. obroty min drgną. lampka na guziku sie pali

reaktor
06-06-11, 17:06
Bez sensu zupelnie , nie ma to jak fachowa diagnostyka...lampka sie pali ,o ryly?tak tomozna choinke na swieta diagnozowac.stawiam na twoja zla diagnoze ,roznica kilkunastu stopni raczej nie ma wplywy na to czy klima sie wlaczy czy nie obadaj to dokladnie albo jedz gdzies gdzie to podlacza i sprawdza cisnienia bedziesz wiedzial czy faktycznie dziala czy nie i kombinowac co dalej napisz czy klimatyzacja sie nie wlacza za pierwszym razem czy za kolejnym jak juz troche popracuje,j tak mialem ze dziala tylko przez chwile jak bylo cieplo a to dlatego ze sprzeglo kompresora bylo za daleko

Nemereth
06-06-11, 17:53
Bez sensu zupelnie , nie ma to jak fachowa diagnostyka...lampka sie pali ,o ryly?tak tomozna choinke na swieta diagnozowac.

To masz zonka ;D
Niektóre lamki choinkowe są takie że jak jedna na kablu nie świeci tak wszystkie inne też i zgadnij która ;D

Wracając do tematu: Jeśli czasem się nie włącza to sprawdz elektryke klimy, przekaźnik albo panel kontrolny nawiewu, generalnie konektory czy dobrze spięte są i nie zaśniedziałe :)

Lawnowerman
07-06-11, 09:25
Bez sensu zupelnie , nie ma to jak fachowa diagnostyka...lampka sie pali ,o ryly?tak tomozna choinke na swieta diagnozowac.

Piszę to co mogę zaobserwować.
Nie jestem kierownikem ASO Hondy więc nie wiem jak mam diagnozować

stawiam na twoja zla diagnoze ,roznica kilkunastu stopni raczej nie ma wplywy na to czy klima sie wlaczy czy nie

Piszę co zaobserwowałem.

obadaj to dokladnie albo jedz gdzies gdzie to podlacza i sprawdza cisnienia bedziesz wiedzial czy faktycznie dziala czy nie i kombinowac co dalej napisz czy klimatyzacja sie nie wlacza za pierwszym razem czy za kolejnym jak juz troche popracuje,j tak mialem ze dziala tylko przez chwile jak bylo cieplo a to dlatego ze sprzeglo kompresora bylo za daleko

Za pierwszym razem zawsze się włącza.
Problem występuje po iluś km jazdy, albo po jeździe i postawieniu.
Nie występuję po staniu w cieniu.
To zaobserwowałem.

Jak stoi na słońcu czasem się włącza.

To masz zonka ;D
Niektóre lamki choinkowe są takie że jak jedna na kablu nie świeci tak wszystkie inne też i zgadnij która ;D

Nie zgaduję.
Pytam bo nie wiem.
Może jest jakiś standardowy czujnik, który pada a ja o nim nie wiem.

Wracając do tematu: Jeśli czasem się nie włącza to sprawdz elektryke klimy,

Co to znaczy sprawdź ?
Co mam sprawdzić?
Jak?

przekaźnik albo panel kontrolny nawiewu,

Dobra, ale jak to sprawdzić?

generalnie konektory czy dobrze spięte są i nie zaśniedziałe :)

Spięte są chyba ok. Bo działą.
Tylko nie działa po słońcu albo jeździe.

shantillas
07-06-11, 09:27
Po pierwsze to podnies maske i zobacz czy po zalaczeniu klimatyzacji wlacza sie jej wiatrak, dwa czy sprzeglo sprezarki sie zalcza. To sa dwie podstawowe rzeczy, ktore sie sprawdza :P :P !!!!!!!!!!

nikog0
07-06-11, 17:32
Po pierwsze to podnies maske i zobacz czy po zalaczeniu klimatyzacji wlacza sie jej wiatrak, dwa czy sprzeglo sprezarki sie zalcza. To sa dwie podstawowe rzeczy, ktore sie sprawdza :P :P !!!!!!!!!!
wiatrak zawsze ma się kręcić?? U mnie na postoju się kręci. A podczas jazdy też się cały czas ma kręcić? bo wieje w przeciwną stronę niż kierunek powietrza (wlatujący do samochodu) ?

U mnie jest identyczny problem. Jak auto stało w cieniu, czuć klime, marnie bo marnie, ale czuć i chłodzi. Ale jak auto stało na słońcu, to nawet po 10 minutach działania klimy (wnioskuje że działa, bo czuje obciążenie na silniku podczas przyśpieszania) nadal nie leci zimne powietrze, ciężko go chłodnym nazwać nawet, ale jest jakby odrobinę chłodniejsze niż podczas wyłączonej klimy. W sumie nie nabijałem klimy od ponad dwóch lat, ale bardzo mało autem jeżdżę (w poniedziałek jadę na serwis klimy, żeby dobić) i dam znać czy coś uległo poprawie.

reaktor
07-06-11, 20:45
po pierwsze :

x2!!!!

po drugie:

wiatrak załącza sei tylko na chwile

także na postoju

po trzecie

Za pierwszym razem zawsze się włącza.
Problem występuje po iluś km jazdy, albo po jeździe i postawieniu.
Nie występuję po staniu w cieniu.
To zaobserwowałem.

Jak stoi na słońcu czasem się włącza.
e.

tak powinnieneś rozpocząc ten teamt
teraz wszystko jest jasne i
klima najzwyczajniej w swiecienie wyrabia sie pod obciążeniem
powodów może być milion, od starego osuszacza przez zapchane przewody , zbyt niskiego/wysokiego ciśnienia , nie sprawnego witarka itd

zacznij przedwszystkim od sprawdzenia tego kompresora i wiatraka.
miałem taki sam problem jak to obczaisz to bedziemy myśleć dalej

z elektryka sobie daj spokój bo to najmniej prawdopodbne skoro się włacza tym sie zajmiesz na końcu

Nemereth
07-06-11, 21:17
Podjedź do dwóch mechaników od klimy, zobaczysz co Ci powiedzą a za sprawdzenie max 5taka wezmą.
Będziesz wiedział o co kaman i podejmiesz dalsze decyzje ;)

Lawnowerman
08-06-11, 09:57
Wczoraj jak jechałem, to po włączeniu poczułem obciążenie silnika, jakby kompresor dawał b. duże obciążenie.
Podłączyliśmy go na krótko, żeby dostawał prą - silnik spadł z obrotów i zgasł.
Drugi raz dałem trochę obrotów i coś strzeliło [zawór ?] i cały czynnik poleciał w kosmos.

Odpowiadając na pytania wyżej.
Osuszacz i chłodnica są nowe, cały układ czysty i drożny, nie ma liści, szczurza. :D
Jak były okresy, że chłodziła to można było na kratkach nawiewu lody kręcić.
Przy włączaniu klimy wentylator załącza się na chwilę. Tak ma być?

Finalnie oddałem dziś do klimaciarza - zobaczymy co powie....

rooter666
08-06-11, 20:24
po coś w układzie klimy jest czujnik ciśnienia, steruje on załączaniem kompersora, dałeś go na krótko, ciśnienie poszło ponad norme i wywaliło zaworem bezpieczeństwa :cool:

Lawnowerman
09-06-11, 07:21
Klima nabita, zawór wystrzelił.
Okazało się, że klima załącza się jak się ..... przyciśnie plastik z ikonkami kierunków nawiewu :eek:
Tam biegnie jakiś przewód ???

Lawnowerman
10-06-11, 08:03
Rozebrałem wczoraj cały środek prawie, wyjąłem tą puszkę z guzikami - kable czyste / wtyczki wpięte.
Popsikałem, podmuchałem skręciłem.
Działa.
Na razie ... :cool:

Nemereth
10-06-11, 19:47
Tab jest chyba jeszcze zabezpieczenie w panelu nawiewu, że jak jest na obiegu zewnetrznym to nie chlodzi i musi byc na wewnetrznym ale nie pamietam czy tak faktycznie jest ;s

reaktor
10-06-11, 21:20
nie jest tak

shantillas
13-06-11, 10:46
Musi byc wlaczony chocby min poziom nawiewu, obieg moze byc wew lub zew i dziala.
Wiatrak pod maska ma chodzic caly czas przy zalaczonej klimie. Po drugie w 5g i 6g anglikach na osuszaczu jest przewod z oczkiem szkanym. Jezeli widzimy kolor zielony, jest ok, jezeli czerwony tzn ze czynnik jest do wymiany!!!!! widzimy babelki to ze jest za niski stan czynnika. A jezeli nic nie widzimy tzn ze klima nie dziala :P

Lawnowerman
13-06-11, 11:05
Tab jest chyba jeszcze zabezpieczenie w panelu nawiewu, że jak jest na obiegu zewnetrznym to nie chlodzi i musi byc na wewnetrznym ale nie pamietam czy tak faktycznie jest ;s

Chodzi i chłodzi.
Na wew nawet mocniej