Zobacz pełną wersję : Problem z wysokim spalaniem civic 1.4i 75KM, 1998r oraz parowaniem w aucie
Czy to normalne aby przy normalnej jeździe auto paliło w mieście ok 11litrów w trasie ok 9 i to jeźdżąc na prawdę oszczędnie do 2200-2500 obrotów , powyżej 4tyś obrotów to pali ok 13-14litrów lekko, jaka może być tego przyczyna?
dodam też że z włączoną klimatyzacją autostradą przy 140max spalił ok. 10litrów co jak na takie małe autko jest dość dużo. gdzie można szukać przyczyny tego? świece, sonda lambda, elektryka czy coś jeszcze innego.
Oraz mam jeszcze jeden dość niemiły problem a mianowicie auto strasznie paruje, ostatnio delikatny deszczyk spadł i bez klimatyzacji nie było szans w ogóle pojechać, nie mówię o zimie wtedy szyby wyglądały jak zamarznięty lód.
ad 1 pewnei sąda
ad 2 masz duzo wody koło koła zapasowego ?jak tak to leją Ci lampy albo te "odpowietrzniki" pod zderzakiem
Co do parowania szyb, to wymiana filtra kabinowego/ pyłkowego powinna pomóc..
Co do parowania szyb, to wymiana filtra kabinowego/ pyłkowego powinna pomóc..
w tej wersji chyba nie było takowego
u niektórych był, u innych nie było, trzeba sprawdzić :)
Parowanie to na bank woda gdzieś sie wlewa do środka, jak masz szyberdach to sprawdz odpływy czy są drożne i czy wężyki dobrze siedzą w nadkolach a druga sprawa to może się lać przez tylne lampy i odpowietrzniki, było o tym kilka topików trzeba poszukać.
Tak jak koledzy mówią najprawdopodobniej uszczelki tylnych lamp, odpowietrzniki z tyłu lub co np. ja miałem, pękła mi masa uszczelniająca na łączeniach blach zaraz nad tylnymi lampami. Także dokładnie te miejsca zweryfikuj. Że paruje może też być przychyną zawilgoconego wnętrza... wyjmij siedzenia, dywaniki i zostaw auto na słońcu niech się nagrzeje...
Ja mam bez klimy i nigdy w nim go nie było a mam miejsce na filtr kabinowy i zamontowałem sobie :)
filtr kabinowy byl wymieniny w pierwszej kolejności i niewiele pomógł. a jak sprawdzić czy to nie było auto np popowodziowe?
agent_lol no wlasnie z tego co pamiętam w zimie jak tam otwierałem koło zapasowe to tam byla jedna wielka powódź całe z lodu, więc jeżeli to lampy albo odpowietrzniki co mogę z tym zrobić?
Ściągnij zderzak z tyłu i zasylikonuj odpowietrzniki, woda ustąpi. Sprawdź jeszcze uszczelki tylnych lamp.
Ja mam bez klimy i nigdy w nim go nie było a mam miejsce na filtr kabinowy i zamontowałem sobie :)
Możesz coś więcej na ten temat? Masz specjalną przegrode na filtr czy jakieś homemade? Rozumiem, że jest miejsce-> mógłbyś podpowiedzieć gdzie szukać, może i u mnie się da :)
Możesz coś więcej na ten temat? Masz specjalną przegrode na filtr czy jakieś homemade? Rozumiem, że jest miejsce-> mógłbyś podpowiedzieć gdzie szukać, może i u mnie się da :)
Pod schowkiem jest czarna zaślepka, przy dmuchawie.