Zobacz pełną wersję : Problem z chłodzeniem Honda Civic Aerodeck 2.0 diesel 2000 r seria MC
Wentylatory nie działają nawet po dłuższej jezdzie, górny wąż od chłodnicy jest gorący a dolny zimny ,temp.na wskazniku jest w okolicy połowy ale woda w zbiorniczku jak i chłodnica częściowo jest gorąca. Możliwa awaria termostatu?
Spotkałem się z teorią że są dwa tylko gdzie? proszę jeżeli jest to możliwe o jakieś foto lub linka bo ten silnik ROVERA to czarna magia dla mnie .
skolopendra
04-06-11, 18:05
Możliwa awaria termostatu?
tak
Wentylator możesz podpiąć bezpośrednio pod akumulator żeby sprawdzić czy działa.
DamianPietras
05-06-11, 19:05
jak dolny masz zimny to na bank termostat , Jest :D oczywiście jeden termostat . Termostat jest zamontowany na węzach w obudowie . znajduję sie miedzy chłodnicą a blokiem silnika , napewno dojrzysz :o
Na 90% termostat, na 10% pompa wody.
zacznij od termostatu, mniejszy koszt a jeżeli będzie gorszy scenariusz i to rzeczywiście pompa ( chociaż nie wydaję mi się) to wymiana termostatu nie zaszkodzi.
Wentylatory nie działają nawet po dłuższej jezdzie,
Odepnij czujnik od termostatu, zewrzyj piny wtyczki, włącz zapłon i sprawdź czy wentylator działa (albo tak jak wyżej ktoś pisze podłącz bezpośrednio do aku)
Jeżeli wentylator działa to termostat na bank do wymiany.
najprawdo podobniej to będzie termostat tak jak kolega wyżej pisał znajduje sie on na wężach obok pompy paliwa (jest on w takiej czarnej obudowie i dochodzą do niego 3 węże:)) ps jakbyś go wymienial to polecam wymienić go odrazu z tą obudową bo jak ją rozbierzesz to już ciężko ją póżniej skleić zeby była jak ori