Zobacz pełną wersję : Slabe sprzeglo ??? Nie da sie ostro ruszyc z piskiem...
Jol!
oprocz mojego Civica ej9 ujezdzam czasami identycznego Civa mojej kobitki i musze stwierdzic, ze mojemu chyba konczy sie sprzeglo. Obecnie mam zalozony "rowerowy" rozmiar 165/70/13 i kilka minut temu naszla mnie glupia chec sprawdzenia, czy uda mi sie spalic gume... Stanalem na czysciutkim asfalcie, zaciagnalem reczny, przy ok 5.5-6krpm strzelilem ze sprzegla i... i kuswa troche powyl i uslyszalem (a wkrotce i poczulem) owszem - slizganie ale sprzegla a nie kol. Od kiedy mam moja Hondke nigdy nie byla wyrywna do piszczenia, rozumiem ze latem na nowych 195/50/15 moze jej byc nieco trudniej ale na takich waskich zimowkach spalic sprzeglo ??
Dziwne, auto ma calkiem niezle udokumentowane 80 tys km na liczniku (w tym ostatnie 15 moje), biegi chodza gladko, nie mam typowych objawow slizgania, moge ruszyc z miejsca bez gazu ale czemu przy wyzszych obrotach zaczyna sie problem ??
Nie chodzi mi tutaj o problem ze spaleniem gumofilca bo nie chce bawic sie w wiesmaki w BMW ale czy nie mam sie przypadkiem czy martwic ?? Doradzcie pls
Chyba mam to samo, mi sprzegło bierze baardzo wysoko dopiero... Zle sie rusza, bo albo auto mi prawie gasnie albo wyje, bo za duzo gazu czasem dam, a sprzeglo dopiero przy koncu puszcza...
Ciekawe jaki koszt czesci i robocizny jest?
U mnie na szczescie lapie w polowie, mieciutko i sprawnie, moge ruszyc bez problemu z 1krpm. Z ciekawosci zajrzalem do sklepu intercars i sie mocno zdziwilem - tarcza ok 340 pln brutto, lozysko ok 160 a kompletne ok 860pln :( Cholera cos duzo nawet jesli mamy znizke 30%... Robota pewnie ok 150-200pln
Ja wymienialem u siebie - 500 zl za asasin ze znizkami z intercarsu + 200 robocizna
a dlaczego nie komplet nkk? od Furi i Rema slyszalem ze daje rade.
ja 2tyg temu wymienilem sprzeglo(tarcza,lozysko,docisk)olej w skrzyni(10w40),lozyska w skrzyni 2szt bo szumiala skrzynia,wymiana tarcz i klockow EBC(tarcze sam zakupilem)wymiana plynu hamulcowego i sprzegla,regulacja zawarow,ustawienie zbieznosci i przeglad zawiechy i za wszystko zaplacilem 1020zl ja tylko kupilem tarcze EBC wiec widze ze moj mechanik ma dobre ceny:).A po wymianie sprzegla duza roznica nie trzepie mi juz buda przy ruszaniu przebieg 83tkm.Sprzeglo w JC ok 500 sprzedawca twirdzil ze to juz lepsze,tanszy wariant to ok350.
Ja wymieniłem sobie sprzęgło przy okazji wymiany skrzyni i po pierwsze warto się zastanowić czy jest sens wymieniać cale sprzęgło z dociskiem bo często się zdarza ze docisk jest dobry tylko tarcza sama jest ciachnięta oczywiście polecam wymienić sobie od razu oba łożyska. Koszty niewielkie a potem jak się nie wymieni a zaczyna szumieć to boli i to bardzo , a co do kosztów to tarcza nkk jest bardzo fajna i stosunkowo niedroga bo aż 130 zł mnie kosztowała :P. A tak szczerze mówiąc przy odrobinie czasu, chęci to zamiast dawać do mechanika można samemu podłubać i zawsze zostanie kasy na kolejne litry vpower :P każdy młody gniewny z 17 i 19 kluczem da rade na pewno :P
Bylem wczoraj w InterCarsie i spytałem o sprzegło do EJ9... Caly komplet SACHS po rabacie 750pln... Dobre te sprzegla są? Na razie jeszcze pojezdze na obecnym, ale zaczyna mnie draznić wysokie "branie" sprzegła...
A ja znalazlem cos takiego
http://moto.allegro.pl/item175297423_sprzeglo_kpl_honda_civic_accord_hr_v _valeo.html
Opinie na temat Valeo sa podzielone.Z jednej strony tanie=slabe,a z drugiej nie spotkalem sie z jakas bardzo zla opinia na temat sprzegiel Valeo.
Ja mam zamiar kupic w przyszlym tygodniu wlasnie Valeo,bo moje przy przebiegu 170kkm zaczelo chalasowac,prawdopodobnie poszla ktoras sprezyna na tarczy.
Jakis miesiac temu zauwazylem ze zaczelo sie slizgac ale po 2 dniach przestalo.Cud???
Co do kosztow to pod Wa-wa szpenio jeden krzyknal 350 za robocizne....
Nie dziekuje.Wymienie sam :d
Sprzęgła Valeo nie cieszą się zbytnim uznaniem. Nie znaczy to jednak, że nie da się na nich jeździć. Tak czy siak w kwestii sprzęgła optowałbym raczej za czymś produkcji japońskiej :)
Caly komplet SACHS po rabacie 750pln... Dobre te sprzegla są?
Tu też poszukałbym czegoś innego raczej. Poza tym ta cena jakaś z kosmosu. No chyba że sprzęgła do EJ9 są sporo droższe...
Co do wysokiego brania to to także nie jest raczej miarodajny wskaźnik. U mnie brało wysoko przed wymianą i po wymianie też bierze wysoko. Kumpel z ASO twierdzi, że ten typ tak ma i ogólnie wielu ludzi narzeka na problemy z płynnym ruszaniem autami spod znaku H. Dla mnie to kwestia przyzwyczajenia, choć nie przeczę, że najwygodniejsze to to nie jest (dla porównania jak jadę mazdą brata, u którego sprzęgło bierze niżej, procedura startu przebiega zauważalnie sprawniej i szybciej).
Osobiście polecam zestaw Exedy - sprawdzony zestaw za przystępną cenę :)
prz3mo, a moze wystarczy sama tarcza - wowczas jakies 150-200 za tarcze + wymiana
prz3mo, a moze wystarczy sama tarcza - wowczas jakies 150-200 za tarcze + wymiana
Nie wiel Wally, nie znam sie :)
[ Dodano: Nie 18 Mar, 2007 ]
Sprzęgła Valeo nie cieszą się zbytnim uznaniem. Nie znaczy to jednak, że nie da się na nich jeździć. Tak czy siak w kwestii sprzęgła optowałbym raczej za czymś produkcji japońskiej :)
Caly komplet SACHS po rabacie 750pln... Dobre te sprzegla są?
Tu też poszukałbym czegoś innego raczej. Poza tym ta cena jakaś z kosmosu. No chyba że sprzęgła do EJ9 są sporo droższe...
Valeo nie, sachs nie... Zaraz sie okaze, ze kazde jest złe , hehehe....
To chociaz napisz jakie Twoim zdaniem są OK :)
przeciez dalem juz rekomendacje na nkk japonskie za smieszne pieniadze ktore sprawdza sie w szybszych furach niz Wasze...
mam komplet docisk nkk + tarcza valeo... bardzo kiepskie
po kilku mocniejszych przejazdach zaczyna sie po prostu slizgac.
Nie polecam.
Silnik b16a
przeciez dalem juz rekomendacje na nkk japonskie za smieszne pieniadze ktore sprawdza sie w szybszych furach niz Wasze...
Gdzie to mozna kupic za te "smieszne pieniadze" ? Zapodaj jakies linki do e-sklepów czy cos... :)
w jc do d15b2 zaplacilem 380zl za docisk exedy tarcza nkk i lozysko "japonskie" ale podobno jakies dobre ma byc - mysle ze za ta cene to niezly zestaw wiec moze sprawdz jc.
ja bralbym komplet exedy. z ebay wraz z lekkim kolem zamachowym mozna wyrwac za ladne pieniadze
mam tarczę aisin i docisk założyłem od itr-a (b16a2) - potrafi na 3 zamielić na suchym przy oponach 205 - tarcza nie ślizga się, rok czasu na niej jeźdżę i jest ok
docisk od itra do b16a2 :d - tak miało być
Valeo nie, sachs nie... Zaraz sie okaze, ze kazde jest złe , hehehe....
To chociaz napisz jakie Twoim zdaniem są OK :)
Bardzo proszę:
Exedy
Aisin
NKK
NSK (niezłe łożyska oporowe mają :) )
Tak jak napisałem, nie twierdzę, że na Valeo czy Sachs nie da się jeździć - po prostu osobiście nie rekomendowałbym tego sprzętu, zwłaszcza, że za podobne pieniądze można mieć coś znacznie lepszego.