PDA

Zobacz pełną wersję : Jak odkręcić Alusa???

JARUNIA
04-06-11, 13:28
Panowie mam problem, chciałem dzisiaj odkręcić koło (alufejga orginał) z czterema srubami nie było kłopotu:) aż do tej 5 i wtedy okazało się że nie posiadam specjalnego klucza. gdzie można ów klucz nabyć, luba jak inaczej poradzić sobie z tym problemem....

pozdrawiam:cool:

Paluch_tcw
04-06-11, 13:39
Podjedź do dobrej wulkanizacji to sobie z tym poradzą. Klucza nie dokupisz (zależy jeszcze z jakiej firmy zabezpieczenia). Dobre firmy robią tylko jeden zestaw na rynek - każdy następny jest przesunięty. Kiedyś ktoś przyspawał do tej nakrętki pręt lub też śrubę i w taki sposób odkręcił

pablo_020
04-06-11, 13:42
Jeżeli jest to taka nakrętka: http://www.motoabc.pl/index.php?MENU=kataloga&MNU=start&PROD=147
To zapomnij o dokupieniu klucza

zyga502
04-06-11, 13:47
napiszę na szybko , tematjuż kiedyś poruszany ,ale sam widziałem jak mój sąsiad mechanik,na taką nakrętkę mcguarda "nabił" zwykła nasadkę i ja odkręcił :D

JARUNIA
04-06-11, 14:49
A servis??? mógłby pomóc? jak myślicie?? w sumie to orginalne felgi HONDY!!

kenny
04-06-11, 14:59
Masz założone śruby zabezpieczające na koła i bez kluczyka od tego zestawu (czyli pasującej nasadki) będzie problem z odkręceniem. Nigdy wcześniej tych kół nie odkręcałeś?

Paluch_tcw
04-06-11, 14:59
felgi tak ale nie nakrętki. aczkolwiek spróbować zawsze można

JARUNIA
04-06-11, 15:11
Auto kupiłem miesiąc temu z komisu, sprawdziłem tylko klucz, był więc pomyslałem ze okej az do dzisiaj i ZONK...:mad:

A co myślicie o zestawach naprawczych?? działa to?

kenny
04-06-11, 15:12
poszukaj po schowkach czy nie ma małej nasadki, bo może się gdzieś pałęta

Ordi
04-06-11, 21:28
albo w bagażniku poszukaj. Jak nie to dowiedz się o dane wcześniejszego właściciela - zadzwoń do niego i poproś aby ci dosłał nakrętkę. Jak masz np. dane wcześniejszego właściciela na umowie albo dowodzie gdzieś, to zadzwoń do Telekomunikacji i poproś o numer tel do tej osoby :) Proste jak drut :) Ja tak nie raz robiłem jak coś potrzebowałem od właściciela

Jacek65
05-06-11, 12:31
poszukaj po schowkach czy nie ma małej nasadki, bo może się gdzieś pałęta

Dokładnie.Znajoma osoba miała taki przypadek z kupionym Volkswagenem.Nasadka była w zestawie kluczy w specjalnym schowku.Mało widocznym.Chyba po to aby nikt niepowołany jej nie znalazł.A jak nie ma to skontaktować się z miejscem gdzie kupiłeś auto.Przecież ktoś musiał te koła wcześniej odkręcać.A zapomniał dołożyć nasadkę.

duke
05-06-11, 16:49
A może komis "zapomniał" dać nasadkę?
Lepiej miej oko na samochód, bo wszystko jest możliwe...

Hoze
06-06-11, 10:41
Jedź do pierwszego lepszego zakładu wulkanizatorskiego lub sam po prostu rozwal i od razu kup nowy zestaw nakrętek zabezpieczających, poza tym poszukaj jeszcze czterech "piątych" oryginalnych nakrętek, bo też nie są tanie (jeśli np. masz koła zimowe na stalówkach jak ja, na stalówki nie powinno się montować nakrętek zabezpieczających przed kradzieżą alusów, gdyż wyrzeźbią ci na nich rant i jak z powrotem założych alu to Ci zniszczą gniazdo - otwór)

Ordi
06-06-11, 14:04
komplet 20 oryginalnych nakrętek w Hondzie kosztuje 60pln (cena z akcesoriów Hondy).
Za to jakby chcieć kupować na sztuki to chyba 1 sztuka coś około 10-15pln kosztuje :D
Wiem bo kupowałem ten komplet :)