Zobacz pełną wersję : Olej do silnika
Witam! Kupiłem honde civic 1.5 VTEC-E i nie wiem jaki mam wlany olekj czy mineralny czy półsyntetyk. Jak mozna to sprawdzić? Czy moge wlac półsyntetyk jezli był mineralny? Pozdrawiam.
Oleju raczej nie sprawdzisz A jaki masz przebieg?
tiger102, zadzwoń do poprzedniego właściciela i się zapytaj.
inaczej się nie dowiesz.
jeśli wlejesz półsyntetyk a był lany mineral to rozszczelnisz silnik. Może się nic nie stać a może też paść uszczelka pod głowicą. Z tym to ostrożnie !!
Mam 133 tys przebiegu, olej byl wymienainy przy 123000 w serwisie HONDY w Pile i nie wiem co oni tam wlali. Do poprzedniego wlasciciela dzwonilem, ale nie nie wie bo to kobieta :). Wie, że wlali LOTOS, ale jak lepkość nie wie.
jeśli serwis przy wymianie nawet karteczki nie powiesi to raczej bym ostrożnie do jego usług podchodził a może gdzieś tam dynda kartonik z nazwą i przebiegiem
wiec tak...
jeśli wymieniał serwis to napewno mają inforacje na ten temat co i kiedy było wlewane.
po 2. radze, tak jak kolega jjurgiel, zmienić serwis.
Przy półsyntetyku po otwarciu korka wlweu oleju, części silnika wyglądają bardzo metalicznie jakby były wyczyszczone. Przy mineralnym nie ma tego efektu. Bardzo łatwo poznać.