PDA

Zobacz pełną wersję : wentylator

morfeuszk_27
14-03-07, 19:11
Witam.Tematow podobnych jest kilka,ale nie znalazlem nic pasujacego.Sprawa jest nastepujaca, po odpaleniu silnika wskaznik temperatury powoli podnosi sie do 'normalnego' stanu czyli 1/3 wysokosci.Gdy sie zatrzymalem i po jakichs 3 minutach stania z wlaczonym zaplonem wlacza sie wiatrak na chlodnicy.Pracuje ok 20 sekund i sie wylacza.Ale wskazowka temperatury ani drgnie. Pytanie,czy wskaznik temperatury padl,czy czujnik uruchamiajacy wentylator.Czy mozna w inny sposob sprawdzic temperature cieczy?Mam D14Z4 MB2.

boomer
14-03-07, 19:57
A dlaczego mialaby drgnac? Czy jak stoisz te 3 min to wskaznik sie podnosi czy nie? bo jak nie to dla mnie to normalne i nie wiem o co ci chodzi

vikal
14-03-07, 20:47
Koledze zapewne chodzi że NIE podnosi się wskazówka gdy rośnie temp. silnika i włącza się na chwile wiatrak...
Otóż kolego morfeuszk_27, wskazówka się sie podnosi w takiej sytuacji. Podniesie się gdy temeratura będzie rosnąć mimo pracującego wiatraka.
Wskazówka ma za zadanie pokazywać Ci temperature pracy silnika a nie skoków chwilowych temperatury - nowoczesne rozwiązanie typu honda :d
Także, nie będziesz miał skoków wskazówki a włączanie się wiatraka na chwile(w czasie chwilowego postoju - światła, itp.) jest normalne i tak powinno być :aloha:
Ale się rozpisałem ;)
Czujniki zapewne pracują prawidłowo :hinczyk:

aha - jeśli by padł czujnik wiatraka to by się nie włączał wiatrak wogóle.
jeśli padnie czujnik temperatury to masz wysokie obroty na silniku i wysokie spalanie.

morfeuszk_27
15-03-07, 09:23
Wybaczcie moja nadwrazliwosc.Poprostu nieco mnie zdziwilo wlaczenie sie wiatraka w taki chlodniejszy dzien po przejechaniu 5 km i potem po 2 minutowym postoju.Wczesniej jezdzilem Corsa,ktora w upal musiala postac dobrych kilka minut,zeby sie wlaczyl wentylator a do tego wskaznik temperatury ruszal w gore.Stad moje zaniepokojenie sytuacja.Ale jesli mowicie,ze to normalne to jestem spokojniejszy.Dziekuje.

Balonek
19-03-07, 22:00
Witam, Ja mam inny problemik. Wentylator wlacza sie albo i nie gdy temp podchodzi do czerwonego! popsuty czujnik temp???? Czy cos innego??? jesli czujnik to gdzie sie on znajduje mam 5D d14a8. Prosze o rade z gory dzieki

boomer
19-03-07, 22:15
jak ci podchodzi do czerwonego to masz niezle zwalony uklad chlodzenia moze byc wszystko pompa, termostat itd itp. Wskazowka nie powinna drgnac a juz tym bardziej w gore!

maxx
19-03-07, 22:22
Wskazowka nie powinna drgnac a juz tym bardziej w gore! !! !! !!

Balonek
19-03-07, 22:33
Powiedzmy ze zaczne od tego czujnika bo na moje oko to on. Wiec gdzie on sie znajduje???
a temperatura to po pol godziny w upalny dzien w korkach zaczyna do gory mykac. A wentylator sie obija.... i jeden z mechanikow mi doradzil zeby wymienic ten czujnik ale nie wiem gdzie on jest.... Pomocy....

boomer
19-03-07, 22:51
opcja szukaj - znajdziesz instrukcje serwisowa. Ja bym szybko obejrzal caly uklad chlodzenia bo posypac sie moze cala masa innych rzeczy a chyba nie chcesz robic remontu w najgorszym wypadku

xms
21-03-07, 10:09
przy termostacie masz dwa czujniki, jeden jest grubszy a drugi to taki cieniutki bolczyk. Podłączone są do nich kable. Mam to samo co Ty. Podobno to wina trzeciego czujnika bo ja już dwa wymieniłem albo wina leży po stronie wskaźnika, nie wiem ale też będe się tym po pierwzym zajmował, jak byś chciał to ściągnąłem sobie SAM NAPRAWIAM i tam jest wszystko po polskiemu. Na forum jeden z forumowiczów zostawił za co OGROMNA dziękófa :)

link do sam_naprawiam...

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=24310

barty
12-05-07, 13:27
właśnie wymienilem u siebie termostat, ale u mnie nie bylo drgań wskazówki temperatury, po prostu wskazowka podnosila sie do max a wiatrak się nie włączał, sprawdzilem przewody i okazało się że przewód za termostatem jest zimny. Po wymianie termostatu przejechalem okolo 15 km z obrotami ok3-5 k i jak na razie wygląda że wszystko jest ok. Jak przeczytalem wcześniej objaw zawieszenia sie termostatu w hondach jest częstym przypadkiem to wartalo by sprawdzić to na początku w przypadku przegrzewania się silnika.

xms
14-05-07, 09:42
Ja już zgłupiałem. Zaczęło się robić ciepło i hanka zaczęła świrować. Ostatnimi czasy miałem sporo wyjazdów do szpitala z moją połówką a jak wiadomo w wawie jest tłoczno i sporo sobie postaliśmy. Hanka grzała się niemiłosiernie szybko, kreska dochodziła do czerwonego pola po jakiś 5 min. Bałem sie przegrzać ( wentylator się włączał na czerwonym polu) więc ogrzewanie do wewnątrz na max i pootrwierane szyby. Wczoraj za to trasa 50km non-stop za autobusem w odległości ok 4-5m, prędkość 90-100 kmh/h i hanka miała temp tuż pod czerwoną kreską!!?? Czy może to być spowodowane tym że jechałem cały czas tak blisko? jak wracałem temp była w połowie. Przewody przy chłodnicy gorące ale za termostatem nie sprawdzałem. Wymieniłem już dwa czyjniki temp przy termostacie. Został tylko termostat albo wskaźnik na konsoli padnięty. Prosze pomóżcie.

Gruszka
14-05-07, 10:29
xms, Wymien wreszcie ten termostat... ;) Przy okazji sprawdz czy korek od chlodnicy nie przepuszcza. Wtedy sa podobne objawy jak u Ciebie, co Inuś kiedys opisywala.

Pzdr.

xms
14-05-07, 12:56
oki, wymienie. Dzięki za pomoc :)

Cairo
16-05-07, 17:08
W 1.6 miałem również niemiłosierne problemy z grzaniem się samochodu byłem u kilku mchaników i każdy rozkładał ręcę, ewentualnie radzili wymienić uszczelke pod głowicą bo w zbiorniczku gromadził się płyn a nie wracał do chłodnicy. Po 2-3 miesiącach okazało się że to wina korka chłodnicy za parę złotych. Radzę również sprawdzić ten element.

ks36
30-05-07, 09:05
w mnie, ?? 1.8VTi mimo korków wskazówka przeważnie znajduje się na około 1/3
wysokości skali wiec powoli zastanawiam się czy termostat nie nawalił ?

boomer
30-05-07, 15:42
a czemu mialby nawalic przeciez wszystko w porzadku. Nie znacie samochodow ktorymi jezdzicie?