Zobacz pełną wersję : Przeguby
Legionista84
01-06-11, 07:47
Panowie,
musze zakkupic przeguby zewnetrzne do swojego Civica VI - jakie firmy polecacie? Czy przy zakupie musze podawac jakies rozmiary (poza tym ze auto bez abs-u)?
Spidan
Między przegubem z i bez ABS nie ma żadnej różnicy poza uzębieniem na przegubie pod czujnik, pozostałe wymiary są jednakowe.
Spidan
jak najbardziej plus ewentualnie Pascal-sprzedalem tego calkiem sporo i nie mialem problemów. Tani i w miare ok:)
reszta tak jak spychu pisze
Ja Pascala nie polecę, rozsypał się po kilku miesiącach.
i omijaj JC bo guma Ci sie rozleci po pół roku
Pascal w m.in 156 kolegi daje rade juz prawie rok:) ale jak to w przypadku takich firm-jak trafisz tak masz
HDK ładujcie
x 2
już ok 5 tys. km zrobiłem i nic wszystko OK.
tylko HDK, Spidan (GKN) inne to lipa
Legionista84
03-06-11, 09:43
ok dzieki za pomoc. Czy bede potrzebowal jakies dodatkowe dane, rozmiary do zakupu?
nie zadnych danych nie potrzebujesz.
Podajesz model auta i czy jest z ABS czy bez.
Legionista84
03-06-11, 21:54
Na pewno? Kolega powiedział, żebym zmierzył grubość(średnicę) półosi.... Nie znam się na tym, dlatego dopytuje o szczegóły...
Oczywiście.
Potrzebujesz przegub o 26 zębach zewnętrznych i nie pamiętam czy 28 czy 32 wewnętrznych, bo są dwa rodzaje. Jeśli ktoś pamięta dokładnie, które idą w japońcach a które w angolach to niech dopisze.
Jeśli Twoje auto posiada ABS to przegub dodatkowo powinien być wyposażony w pierścień o 50 zębach pod czujnik ABSu.
Oczywiście.
Potrzebujesz przegub o 26 zębach zewnętrznych i nie pamiętam czy 28 czy 32 wewnętrznych, bo są dwa rodzaje. Jeśli ktoś pamięta dokładnie, które idą w japońcach a które w angolach to niech dopisze.
Jeśli Twoje auto posiada ABS to przegub dodatkowo powinien być wyposażony w pierścień o 50 zębach pod czujnik ABSu.
o ile dobrze pamietam, to w japoncach byly 32 zeby a w angolach 30. bo tak wychodzi po moich ostatnich przebojach z przegubami i poloskami...
Wojtec12345678
14-03-12, 17:44
Jakie są objawy uszkodzonych przegubów wewnętrznych ?
przy jezdzie na łuku bedzie ci "tyrkotac". Nie da sie tego pomylic z czyms innym. Skręć koła, dodaj gazu i nasłuchuj
Wojtec12345678
14-03-12, 18:40
chodzi mi o wewnetrzne a nie zewnetrzne... w aucie od kilku dni slysze jedno pukniecie przy ruszaniu, bylem na stacji dzis i diagnosta stwierdzil ze mam luz na prawej polosi przy skrzyni i mam zaczac od wymiany przegubow wewnetrzych... dlatego pytam jaki jest objaw uszkodzonego wewnetrznego przegubu
takie puknięcie przy ruszaniu to moze byc tez poducha ale raczej bym stawial na ten przegub
Wojtec12345678
14-03-12, 19:12
poducha czego ?
a przy zmianie biegu i puszczaniu sprzegla tez puka? miałem tak w 5 gen kiedys i to był przegub winny
Wojtec12345678
14-03-12, 20:50
Nie zwróciłem na to uwagi... jutro dam znać,ale raczej nie, tylko przy ruszaniu i na 2gim biegu jak gwałtownie przyśpieszam...jeżeli przyśpieszam delikatnie to tego nie słychać
Ja mam taki problem ze przy hamowaniu, wciskajac pedal hamulca tak z 30%, tak jak normalnie dojezdza sie do swiatel, slychac z lewej strony tak jakby cos tarło w regularnch odstepach czasowych, odstep miedzy tymi stukami/otarciami zmniejsza sie gdy predkosc sie zmniejsza. Brat powiedzial ze to wlasnie przeguby, wszedl pod samochod zlapal za polos i powiedzial ze to przeguby, ale jakos nie jestem pewien. Pisaliscie ze rozsypane przeguby odzywaja sie przy skrecie kol a nie podczas jazdy na wprost na dohamowaniu do swiatel. Tarcze mam proste, klocki zmienione, mam tak tylko w lewym, przednim kole.