Zobacz pełną wersję : Zbieżność - interpretacja
Poniżej wydruk po zrobieniu zbieżności. Niby jest OK a jednak sugerował coś poprawić. Do końca nie zrozumiałem gościa więc proszę o pomoc.
http://img32.imageshack.us/img32/6281/sdc10075n.jpg
chudypiter
30-05-11, 23:02
Masz tylne lewe koło zbyt zbieżne , w porównaniu do zalecanych wartości przez producenta, oraz na osi przedniej koło prawe ma zbyt duże pochylenie do wewnątrz w górnej części tak zwany "negatyw" w porównaniu do zalecanych wartości. Pan który Ci o tym powiedział nie mógł poprawić zbieżności ? Z pochyleniem koła jest już trudniej, gdyż w hondzie trzeba trochę pokombinować, aby zmienić pochylenie koła przedniego, lub tylniego;)
No niestety nie mógł poprawić tyłu bo śruby nie dał rady odkręcić a nie chciał jej urwać. Co do negatywu z przodu to zapewne przez obniżenie ale jak rozumiem można to "wyprostować"?
M.in. regulowanymi wahaczami.
M.in. regulowanymi wahaczami.
To na pewno ale skoro lewe jest ok to prawe też powinno się dać trochę poprawić:confused:
chudypiter
31-05-11, 20:44
Może być większe pochylenie na minusie przez zużyty wahacz górny. Żadnych luzów nie ma ? Z opinii słyszałem, iż regulowane wahacze nie wytrzymują długo na Polskich poligonach:D U mnie również po glebie negatyw się powiększył, ale nie ma się co martwić, opon nie ścina;)
Jestem umówiony na piątek z gościem, który ma się tym zająć. Zobaczymy co powie. Luzów wahacza nie zauważyłem.
Regulowane wahacze Buddy Club P1 wyglądają na solidniejsze niż OEM więc "wygięcie" przy regulowanych można wykluczyć. Wymiana sworznia też wyklucza wygięcie co przy OEM może się zdarzyć.
Tak tylko kiedys wrzucil ktos fotki, jak pieknie koroduja nakretki w tych buddy clubach.
Jestem umówiony na piątek z gościem, który ma się tym zająć. Zobaczymy co powie. Luzów wahacza nie zauważyłem.
Koleś stwierdził, że jeśli nic się nie dzieje to może tak zostać i na moim miejscu by tego nie ruszał. W przypadku tylnego koła różnica jest minimalna i nie powinno to wpłynąć na zużycie opony a jeśli chodzi o przód to w [H] tylko regulowane wahacze wchodzą w grę bo przy glebie negatyw to normalna rzecz. Dziwi mnie tylko dlaczego ten negatyw jest po prawej stronie a po lewej nie ma:confused: Przez to bardzo delikatnie ściąga w lewo ale nie jest to uciążliwe.
miałem to samo tulejka przednia dolnego wahacza wyrobiona
miałem to samo tulejka przednia dolnego wahacza wyrobiona
Nowy trop w sprawie. Myślałem bardziej o górnym wahaczu ale sprawdzę i dół. Dzięki.
Ja miałem to samo i obstawiałem górny wahacz ale po jego wymianie kąt pochylenia sie nie zmienił. Kolego Spinak którą tulejkę konkretnie wymieniłeś?
Spinak którą tulejkę konkretnie wymieniłeś?
Też jestem ciekawy bo u siebie żadnego luzu nie wyczułem:confused:
Mam ten sam problem tylko że ja mam normalną wysokość zawieszenia. Wymieniłem zwrotnice, górny wahacz i nic. Do tego jeszcze mocno ściąga.