PDA

Zobacz pełną wersję : Luzy na kole, auto ściąga w lewo. Czy to drążek kierowniczy?

bart2121
30-05-11, 13:32
Witam wszystkich serdecznie jako, że jest to mój pierwszy post na forum.

Nie dawno stałem się posiadaczem Hondy Civic 1.4 90KM 2000r. Auto od początku ściągało w lewo podczas przyśpieszania.
Po wjechaniu na kanał i poruszaniu rękami kołem w prawo i lewo (tak jakbym chciał nim skręcić) zauważyłem dość spore luzy (tylko na jednym kole od strony pasażera). Luzy są chyba na drążku kierowniczym a dokładnie tam gdzie zaznaczyłem na zdjęciu - pod tą gumą.
I tu mam do was pytanie. Co muszę wymienić? Jutro chciałbym kupić części i muszę wiedzieć o co pytać.

http://img837.imageshack.us/img837/6169/zdjcie0474b.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/837/zdjcie0474b.jpg/)

sivy
30-05-11, 13:44
musisz kupić drażek kierowniczy i koniecznie osłone drazka! radziłbym zmieniąc parami

tomrad
30-05-11, 17:19
Przy okazji podzielę się sposobem odkręcenia nakrętki kontrującej końcówkę drążka. Widać ją na środku zdjęcia. Mój mechanik podłożył pod spodem nakrętki dość duży młotek i uderzył kilka razy nakrętkę z góry drugim. Psiknął WD-40, odczekał z minutę. Potem był klucz płaski i uderzenie w niego dość mocno ręką. Nakrętka puściła od razu.
A ja chciałem ją odkręcić tradycyjnym sposobem i odpuściłem przy pierwszej próbie. :cool:

pozdr.

Nemereth
30-05-11, 18:42
Ewentualnie można ją podgrzać palnikiem i schłodzić po chwili wodą, też puści.

sivy
30-05-11, 20:00
:) a nie prościej odkrecic od maglownicy i zrobić to bardzo łatwo w imadle ?

tomrad
30-05-11, 20:08
Nie prościej. Trwało to dosłownie 3 minuty. Mechanik zrobił to nie przestając rozmawiać. Bułka z masłem. :rolleyes:

bart2121
30-05-11, 20:31
Dzięki za odpowiedzi.
Jeszcze jedno pytanie. W inter cars znalazłem te drążki w cenie 78zł (firma ocap). Najdroższy jest za 232zł. Czy te różnice w cenie rzeczywiście przekładają się na różnice w jakości? Na razie krucho u mnie z kasą więc chyba kupie te po 78. Mam nadzieję, że nie jest to totalny shit.

http://img810.imageshack.us/img810/1609/schowek01vd.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/810/schowek01vd.jpg/)

Budziniak
30-05-11, 23:58
dość duży młotek i uderzył kilka razy nakrętkę
niech ten pan nie robi takich rzeczy. Młotek plus maglownica to pewnikiem usterka tego elementu. ale co ja tam wiem :)

tomrad
31-05-11, 08:27
Jak cytujesz, to cytuj dokładnie. :confused:
Napisałem: "podłożył pod spodem nakrętki dość duży młotek i uderzył kilka razy nakrętkę z góry drugim."
A to ma zupełnie inny sens. Końcówka drążka była już poluzowana i nie groziło to żadnymi uszkodzeniami czegokolwiek.
Czasami warto popatrzeć, jak tą samą czynność robią inni, prosto, bez wysiłku i skutecznie.

I to by było na tyle. Napisałem, co chciałem napisać, może ktoś skorzysta.
pozdr.

sivy
31-05-11, 19:57
ciekawe czy próbował odkręcić zanim użył tych magicznych sztuczek :D

bednar_ek35
01-06-11, 07:39
W inter cars znalazłem te drążki w cenie 78zł (firma ocap). Najdroższy jest za 232zł.
Jak dla mnie ceny troche z kosmosu,firmy ,ocap, niestety nieznam.Polecam drążki firmy 555,to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.Kiedyś wymieniałem u siebie drążki z 555 i płaciłem za nie po ok.60zł,ale napewno nie kupowałem w IC,tam jeżeli nie masz zniżek to niebardzo opłaca się kupować,zobacz na alledrogo.

tomrad
01-06-11, 21:51
ciekawe czy próbował odkręcić zanim użył tych magicznych sztuczek :D
No dobra. Skoro chcesz drążyć, odpowiem: nie musiał. On wiedział, że nakrętka jest mocno dokręcona. To się nazywa : lata doświadczeń w tym zawodzie.
Zadam Ci zagadkę.
Koło, trzy nakrętki mocujące dały się odkręcić, czwarta nie. Nakrętka kręci się dookoła razem ze szpilką. Co byś zrobił z tym problemem ? :rolleyes:

Nemereth
02-06-11, 17:30
Jak dla mnie ceny troche z kosmosu,firmy ,ocap, niestety nieznam.Polecam drążki firmy 555,to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.Kiedyś wymieniałem u siebie drążki z 555 i płaciłem za nie po ok.60zł,ale napewno nie kupowałem w IC,tam jeżeli nie masz zniżek to niebardzo opłaca się kupować,zobacz na alledrogo.

To chyba pomyliłeś drążek z końcówką drążka bo faktycznie 555 ma w cenie okolo 50-60 PLN.

Na drążku bym nie oszczędzał za bardzo bo bym też nie chciał jechać 130 z kontrolą nad tylko jednym kołem.

bart2121
03-06-11, 00:11
Sytuacja się trochę zmieniła. Okazało się, że mam drążki firmy delphi. Jutro wymieniam drążki i rozrząd. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK. Jak myślicie ile czasu może zająć wymiana?

sivy
03-06-11, 12:16
Zadam Ci zagadkę.
Koło, trzy nakrętki mocujące dały się odkręcić, czwarta nie. Nakrętka kręci się dookoła razem ze szpilką. Co byś zrobił z tym problemem ?
serio chcesz sie bawić w dziecinade taka?

przyspawuje szpilke do piasty od tyłu (jest dostep) potem odkrecam dalej wyciagam piaste odcinam szpilke jesli sie da zakładam nowa jesli nie wymieniam piaste

i skończmy te przepychanki bo to sie robi żenujące :/

tomrad
03-06-11, 14:37
OK. Skończmy. ;)
Rozwiązanie jest znacznie szybsze i bezinwazyjne. Mechanik wziął przedłużkę, nasadził na nią klucz (nasadkę) 19, wcisnął na nakrętkę i i wygiął nakrętkę do góry. Obrócił o 180 stopni y wygiął jeszcze raz. Za trzecim razem szpilka się złamała i koło było uwolnione. Trwało to 3 minuty.
Założenie nowej szpilki trwało oczywiście dłużej. Ale takie są "sztuczki" i warto czasami się im przyglądać.

pozdrawiam i bez urazy.

bednar_ek35
03-06-11, 22:03
Nemerth jezeli mowie ze placilem ok.60 zl za drazek firmy 555 to wiem co mowie,kupowalem u znajomego i wlasnie tyle zaplacilem.Jezeli chodzi o Delphi to uwazam ze mozesz zbyt dlugo na tym nie polatac ale to moje subiektywne zdanie.A ta pozatym Panowie to chlopak chcial pomocy a nie wzajemnego przekomarzania sie.

bart2121
04-06-11, 18:29
Jestem już po wymianie. Było trochę zabawy ale udało się. Jeżeli chodzi o nakrętkę kontrującą od drążka to odkręciła się bez najmniejszego problemu kluczem. Wymiana drążka poszła bardzo sprawnie; trudniej było z rozrządem. Japońscy koledzy dali trochę ciała tutaj, gdyż po założeniu paska nie widać w ogóle strzałki i nie da się sprawdzić czy pasek jest dobrze założony. Dla potomnych: polecam zrobić własne znaki na wale korbowym. Ja nie zrobiłem, walnąłem się o jeden ząbek i musiałem wszystko rozbierać drugi raz.
Została mi jeszcze do zrobienia zbieżność. Wiecie może gdzie (w Krakowie) zrobią mi to dobrze i za rozsądne pieniądze?

Dissnej
05-06-11, 10:25
gdzie (w Krakowie) zrobią mi to dobrze i za rozsądne pieniądze?
AUTO-GEOTEST, ul. Obrońców Modlina 7.

Sebek_WWL
04-04-15, 19:45
witam mam podobny problem ale od strony kierowcy końcówką jest sztywna ale jest luz na drążku i czy wymieniać drążek czy może być to tez walnięty magiel?

Sebek_WWL
06-04-15, 13:28
?? nikt nie pomoże

hemicuda83
13-04-15, 21:05
jutro zamawiam, pojutrze robie..ten sam problem to Ci powiem ;)