PDA

Zobacz pełną wersję : przyciemnianie szyb a przepisy

palermo444
13-03-07, 00:37
witam
mam pytanko odnosnie przyciemniania bocznych przednich szyb ...... czy jesli sie je przyciemnie i na stacji kontroli po przeprowadzonym badaniu przepuszczanosc swiatla bedzie miala te 70 % to wtedy mozna miec przyciemnione czy nie ?? bo w umie tu chyba tylko o to sie rozchodzi ze podczas kontroli nikt nie jste w stanie okazac zadnego dokumentu ze taka jest przepuszczalnosc............ ???

sailence
13-03-07, 01:59
jeśli folią to zapomnij, żadna folia nie ma 70% tylko mniej, więc one od razu odpadają

policja jak się przyczepi to może przystawić ci do szyby miernik z drugiej strony źródło światła o ustalonej mocy i zmierzą jaka jest przepuszczalność szyb, jak będzie poniżej 70% to jest problem, leci dowód albo zrywasz ją na miejscu

MartinS
13-03-07, 07:46
nie spotkałem sie jeszcze aby ktoś na stacji kontroli badał przepuszczalnośc światła na szybach, jedynei jak kolega wyżje napisął policja czasami posówa sie do takiego występku....

munio83
13-03-07, 10:07
Jeśli chcesz przyciemnić szyby to jedż do jakiegoś specjalisty bo ta folia do samodzielnego montażu po dwóch latach i tak ci wybleknie a przynajmniej mi wyblekła.

tieesto
13-03-07, 10:35
nikt nie jste w stanie okazac zadnego dokumentu ze taka jest przepuszczalnosc
jest! to specjalny papier z Narodowego Banku Polskiego, są rózne wartości ale to zależy jaki diagnosta i jak bardzo przyciemnione szyby, ale mysle ze z napisem 50 wystarczy Ci! :D

a tak bardziej powazniej to tylne szyby to sobie mozesz nawet zamalować czarną farbą a przednie nie mogą być bardziej przyciemnione niż 30% czyli takie mają już seryjne szyby, zdaża sie że w starych szybach może być wiecej bo szyba znisznona!
Najlepiej jest bardzo lekko przyciemnić szyby wszystkie, raz że fajnie wygląda a dwa że tak sie Ciebie czepiac nie będą jak Cie będą widzieli za kierownicą, bo im nawet nie chodzi już tak o bezpieczeństwoktóre tak naprawde jest w pewnych momentach nawet większe ale to że Cie nie widzą i sie w pewnym sensie boją! ja jeżdze od zawsze z ciemnymi szybami o róznych przepustowości światła i jak mam teraz lekko to sie nikt nie czepia a jest fajnie!

Jeśli chcesz przyciemnić szyby to jedż do jakiegoś specjalisty bo ta folia do samodzielnego montażu po dwóch latach i tak ci wybleknie a przynajmniej mi wyblekła.
prawda!

cifek wawa
16-03-07, 07:56
a jak wyjac tylne boczne szyby? robil to ktos?

TDP
16-03-07, 10:15
jest jeszcze coś takiego jak piecowe przyciemnianie szyb ... za co PODOBNO pały sie nie czepiają /...

woodie
16-03-07, 11:26
Wszystko zależy od przepuszczalności. Możesz przyciemnić farbą olejną, możesz folią albo piecowo. Z tyłu do woli z przodu do 30% czyli realnie wcale/prawie wcale. Jeśli policjant będzie chciał się przyczepić a przepuszczalność masz poniżej 70% to może to zrobić niezależnie od zastosowanej technologii przyciemniania.

tieesto
16-03-07, 11:45
a jak wyjac tylne boczne szyby? robil to ktos?
a po co?? oklejasz na samochodzie!

za co PODOBNO pały sie nie czepiają /
ale tylko podobno!!!

Jeśli policjant będzie chciał się przyczepić
to dostaniesz mandat za garbate wszy na pępku! :aloha:

TDP
16-03-07, 11:49
mandat + zabierają dowód ... chyba że będziesz zrywać folię przy nich :-)
wszystko zależy na jakie psy sie trafi

maciej29
16-03-07, 22:48
hehehe dzisiaj za szybki zabrali mi dowod folia to folia wszystkie atesty sa do d...... tylko piecowe przyciemnienie moze byc

Jarek104
17-03-07, 06:49
Ja dzis wstawiam na przyciemnienie...

Efyr
18-03-07, 19:45
hehehe dzisiaj za szybki zabrali mi dowod folia to folia wszystkie atesty sa do d...... tylko piecowe przyciemnienie moze byc
Nawet jeżeli folia będzie w dopuszczalnych granicach przepuszczalności i ma atest?

Jarek104
18-03-07, 20:12
Nie ma folii w dopuszczalnych granicach...
Szyby sama w sobie ma ok 70% przepuszczalności..
Sam w to nie wierzyłem, dopoki znajomy diagnosta przy mnie nie zmierzyl mi fabrycznej szyby w moim wlasnym samochodzie...

maciej29
20-03-07, 01:09
te atesty na folie to o dupe rozbic nie sa wazne

harnas
20-03-07, 02:10
hmm ja sie niespotkalem z tym zeby policja potrafila Ci udowodnic czy przyciemnienie przekracza 30% poprostu nie maja sprzetu i mozesz ich na miejscu wysmiac tak jak ja to zrobilem...

Diups
20-03-07, 07:31
hmm ja sie niespotkalem z tym zeby policja potrafila Ci udowodnic czy przyciemnienie przekracza 30% poprostu nie maja sprzetu i mozesz ich na miejscu wysmiac tak jak ja to zrobilem...
to nie wiem gdzie TY mieszkasz ze tam nie maja tego ... wiadomo nie kazdy radiowoz... ale znajomym juz nie raz sprawdzali
ja jezdzilem 2 lata z folia.. i nie bylo problemow (oprocz przegladu) i w tej chwili znow bede jezdzil z folia :) i tez sie nie boje :P

mEjdej
20-03-07, 08:16
...jesli tylko policja widzi folie na przednich bocznych szybach (i ma dzien do dupy - a zawsze ma), to jest po dowodzie na 100%, albo zdzieranie na miejscu (przy dobrych wiatrach)
...nie ma homologacji na folie
...tylko piecowe z papierami jest uznawane przez niebieskich na przednich szybach
...informacje od kolegi policjanta

...moje pytanie: jakie sa orientacyjne ceny piecowego przyciemniania, za dwie przednie szyby?

Jarek104
20-03-07, 09:02
http://www.technicolor.pl/

zazdwon, zapytaj, i napisz na forum :aloha:

Lipek
20-03-07, 09:35
...jak nie mają sprzętu to kierują Cię do stacji diagnostycznej i zabierają dowód....

mEjdej
20-03-07, 09:40
http://www.technicolor.pl/

zazdwon, zapytaj, i napisz na forum :aloha:
...do Zielonej Gory nie usmiecha mi sie smigac przyciemniac szyb :aloha:

tieesto
20-03-07, 10:03
ależ wy obsrani jesteście z tą policją! ja mam lampy bez homologacji i z przodu i z tyłu, ciemne szyby dookoła i głośny wydech a lakier znaczny tak że z daleka mnie widać i od prawie dwuch lat sie mnie wogule o te pierdoły nie czepiają, a dawód zabrali mi tylko raz jak miałem tylko te szyby i to tak ciemne że nawet mojego cienia nie było widać, zabrali mi dowód bo nie mieli za co innego bo nie mogli mi udowodnić prędkości z którą ich wyprzedziłem czyli 180km/h!!! :aloha: :aloha: :aloha:

mEjdej
20-03-07, 10:12
...wszystko zalezy na jakich łbów trafiasz. ot tyle

...co do piecowego w tej Zielonej Gorze, to takie (stare) info znalazlem na necie - mowa o TIGRZE:

Ja za 4 szybki boczne zapłaciłem 340 zl + 60 za demonteż i montaż.POLECAM gość jest konkretny,daje certyfikat,wpis do rejestru firmy,i co najważniejsze ma pozwolenie z INSTYTUTU SZKŁA I CERAMIKI Z KRAKOWA

...podobno gdzies w okolicach Bydgoszczy jest jakis magik, ktory piecowo sciemnia. wie ktos cos o tym?
...pozdr

Diups
20-03-07, 17:54
ależ wy obsrani jesteście z tą policją! ja mam lampy bez homologacji i z przodu i z tyłu, ciemne szyby dookoła i głośny wydech a lakier znaczny tak że z daleka mnie widać i od prawie dwuch lat sie mnie wogule o te pierdoły nie czepiają, a dawód zabrali mi tylko raz jak miałem tylko te szyby i to tak ciemne że nawet mojego cienia nie było widać,
no :D jedyny normalny :D 2 lata smigalem i tez sie nic nie dzialo... teraz przerabiam swiatla i prawdopodobnie nawet dlugich nie bede mial i sie nie boje.... chlopaki wiecej luzu... boicie sie to nie robcie- bo po co ?

aha no iauto sciemnia sie cale albo wcale... sciemnianie do polowy to jest naprawed brzydkie i wg mnie wiesniackie

harnas
20-03-07, 22:25
...jak nie mają sprzętu to kierują Cię do stacji diagnostycznej i zabierają dowód....

jak to mnie odsylaja??zlapala mnie nowosądecka drogowka i nie maja Ci prawa zabrac dowodu jak Ci nie udowodnia, sprzetu niestety nie mieli

mEjdej
21-03-07, 08:44
...ale zadna folia nie spelnia minimum przepuszczalnosci, wiec jak widza folie na przednich szybach, to nie musza miec sprzetu...

tieesto
21-03-07, 09:44
nie musza mieć sprzętu, wystarczy ze zatrzyma Ci dowód i napisze w kwitku "pojazd niesprawny technicznie" i skieruje na przegląd, po przejściu przeglądu dodatkowego odadzą dowód w wydziale komunikacji

maciej29
21-03-07, 15:26
bylem dzis na przegladzie i pytalem goscia jak wyglada sprawa szyb folia nie moze byc a i piecowe przyciemnienie nie przechodzi przegladu wiec nie piszcie ze mozna jezdzic itp

harnas
21-03-07, 22:55
no to ja juz nic nie wiem wiem tyle ze nowosadeckiej policja mnie puscila i troche przyglupli wogole...nie ponioslem zadnych konsekwencji poza upomnieniem, wogole powiedzialem ze to nie moj samochod tylko ojca i nie obchodzi mnie zabardzo co on z nim robi, przeglad ma

tieesto
22-03-07, 11:51
no bo nie można mieć, przednie szyby mogą być max przyciemnione 30% czyli tyle ile ma sie seryjnie!! kwestia tylko kto sie do tego dostosowuje??

bratex
22-03-07, 12:25
Jeżdżę bezstresowo od kwietnia zaszłego roku na przyciemnionych (przód,tył).Folia najjaśniejsza, co i tak pewnie daje rezultat pożegnania sie z dowodem. W zależności jak sie patrzy, jaka pogoda albo widać że są przyciemnione albo ledwo ledwo. nie miałem jeszcze żadnych nieprzyjemności, choć pewnie do czasu. Za miesiąc czeka mnie przegląd i tu pewnie nie pójdzie tak łatwo (chyba że ktoś z Was podpowie mi gdzie wbiją mi pieczątkę i życzą szerokiej drogi). Ściemniając wiedziałem że będę na bakier z prawem ale poziom lansu miał być większy i to jednogłośnie przeważyło o ;) decyzji :agent:

Suma:
- nie chcesz mieć kłopotów z policją lub przeglądami technicznymi zostaw szyby przednie boczne w spokoju,
- nie chcesz mieć kłopotów z policją lub przeglądami technicznymi, ale chcesz mieć status "wiejskiego tjuniku" przyciemnij tylko tylne,
- chcesz jeździć po mieście osrany metką na widok zbliżającej się policji lub patrolu który już z daleka przygląda się twojemu autku, tudzież szukać stacji diagnostycznej która przymknie oko, to poleć z szybami dookoła dowolną folią.

i nie ma tu gadki czy można czy nie, bo wiemy że nie można a niektórzy tu chyba po prostu liczą na słowa otuchy, nie będąc do końca pewnym czy mogą jechać spokojnie. i choćby 100 /100 wypowiedzi było na "tak, możesz przyciemnić delikatnie szybki", to i tak łamiesz przepisy i leżysz jak nie masz dobrej gadki i szczęścia.

palermo444
14-04-07, 09:14
wlasnie mnie pałki złapały i musialem sdrapac folie :(:( chcieli mi nawet dac 400 zł mandatu ale skonczylo sie na tym ze tylko ze zdrapalem i moglem spokojnie jechac dalej
a przyciemnienie szyb wydalem 300 zł a pojezdzilem z nimi chyba miesiac wiec jak widac kosztowny interes i zupelnie nie oplacalny bo dolozylbym jeszcze raz tyle i bym miale piecowo zrobione a tak to nie mam nic i jeszcze kasa w plecy :(:(:(

Motyl
14-04-07, 11:53
co i tak pewnie daje rezultat pożegnania sie z dowodem

ul. Estrady, opuść szybki przed wjazdem ;)

i nie ma tu gadki czy można czy nie, bo wiemy że nie można
jeździć można, i przyciemniać można, nikt nikomu nie zabrania ;)

MartinS
14-04-07, 13:08
pojezdzilem z nimi chyba miesiac
niefart przeokrutny

to czy masz piecowo czy inaczaje jak to mówia jeden uj... jak sie maja przywalić to i tak sie przywalą...

verde
14-04-07, 13:39
prawda jest taka ze wczoraj bylem przy zabraniu 3 osobom dowodu za przyciemniane nawet lekko szyby i nic ich nei obchodzilo czy byla homolacja czy nie jak chca to zabiora jak masz szczescie to nie

adasiek_
14-04-07, 18:31
ewenualnie jeszcze mozna przez caly czas miec oczy dookola glowy i na widok radiolki cala w dol ! opuszczasz szyby :D tylko ze to nie przejdzie w przypadku tajniakow.. :P

Motyl
14-04-07, 19:01
homologacje to mają szyby fabryczne :hinczyk: i tyle

Jarek104
14-04-07, 19:20
Ja tez kilka dni temu sie pozegnalem z dowodem...
Nic nie daly tlumaczenia, ze jasniejszej folii nie byo, ze wszystko dobrze widac i w niczym mi to nie przeszkadza.. Nawet psa posadzilem do srodka i sam sobie patrzyl, przyznal ze faktycznie dobrze widac, ale wg niego szyby w drzwiach przednich nie moga byc oklejone nawet bezbarwna folia, bo sie ni da wybic w razie czego itd... Zabral dowod i tyle... Jak pytalem czy to jakas nagonka na tuningowcow, to sie tylko smial...

dzus
16-04-07, 12:42
Civica kupiłem w styczniu. Byłem dziś na corocznym badaniu technicznym i... nie dostałem wpisu bo mam folie na bocznych przednich szybach. Gość kazał mi pojechać na Grunwaldzką do stacji samochodówki, gdzie podobno mają sprzęt do badania przepuszczalności światła. Zadzwoniłem tam i owszem mają taki przyrząd, ale folii na bocznych z przodu w ogóle nie powinno być. Nie był zbytnio skłonny nawet sprawdzić. Tył mam przyciemniony jeszcze mocniej, ale to oczywiście nie gra roli :P.

W każdym razie z wyboru: szukać kogoś, kto podbije mi pieczątkę na badaniu technicznym (de facto takiego znalazłem), albo zdzierać folie wybrałem do drugie. Nie chce problemów, tym bardziej, że nie tylko ja, ale też żona jeździ autkiem. Poza tym chce pojechać za granicę i opóźnienie na małe "skrobanko" na przejściu nie wchodzi w grę :).

Pozdrawiam wszystkich fanów civica.

tieesto
16-04-07, 13:15
macie poprostu pecha! Jaki i Octan ostatnio z wydechem!
a Folia na szybach powinna być bo przy wypadku szyba nie leci Ci prosto w twarz!!! a dwa że trudniej sie włamac!
ja jakbym miał jeździć tylko z tylnymi przyciemnionymi szybami to wogule bym ich nie ruszał i jeździł z seryjnymi!

kurgan
17-04-07, 14:02
co do przyciemniania i podbijania badan bez auta to do czasu. slyszalem, ze smerfy zatrzymaly goscia 2 razy, 2 razy wyslali na badanie. pojechal do tego samego goscia i ten bez patrzenia wbijal mu, ze jest ok. w koncu za 3cim razem pojechali sprawdzic stacje do badan technicznych... i tak jak chlopaki pisza, albo ma sie fart albo nie fart :) tez myslalem nad tym zeby opuszczac szyby np przy kontroli ale co w zimie bede mial przelot przez auto? sam tyl i boki z tylu wygladaja sredno w hatch i coz, ryzyk fizyk niestety lub seria:/

woodie
17-04-07, 15:56
To opuszczenie szyb to bawi mnie do łez. A misiaki takie mało spostrzegawcze i głupie, żeby nie wiedziały o co chodzi? Zwłaszcza zimą? Taki manewr może się jakoś udać latem. I to jak zdążymy szyby opuścić (obie) zanim nas zauważą. Jest tak, jak piszecie. Jak się będą chcieli doczepić to to zrobią, jak nie to puszczą. Jeśli ktoś ma stresować się każdym przejeżdżającym patrolem opuszczać szyby , skręcać w boczne uliczki itp. to lepiej w ogóle nie przyciemniać. Jeśli podejdziecie bezsteresowo to przyciemniać.

Don Robsoniasty
18-04-07, 20:18
Dzisiaj zostalem zatrzymany przez panow odzianych na niebiesko i... trzeba bylo zdzierac folie :/

Wypytywalem na wszystkie mozliwe sposoby co to komu szkodzi, gadalem z nimi chyba przez 15 minut i oto jakie odpowiedzi dostalem:

-bo musza widziec kto siedzi w srodku...(bez komentarza)
-bo szyba podczas wypadku musi sie rozleciec na drobne czesci, a folia ja trzyma w calosci (kretynizm)
-bo ogranicza widocznosc...(wedle uznania)

Kontrowalem ich wypowiedzi tak ze nie wiedzieli co juz wymyslec to stwierdzili:
-bo takie jest prawo i oni sa od tego zeby je przestrzegano :)

W tym momencie omalo nie wybuchlem im w twarz smiechem turlajac sie po radiowozie :aloha: , nie wiem jak mi sie udalo powstrzymac... moze wizja targania tej folii :/

Aquarius
18-04-07, 20:32
Zastanawiam sie jak to jest...moja sasiadka ma corse (chyba 98rok), ktora wyszla jako limitowana edycja z okazji rocznicy opla..wersje te mialy pełne wyposażenie..wiecie elektryka,klima,poduszki i co najlepsze przyciemnione szyby..przednie takze <wow>...rozmawialem z nia kiedys bo poczatkowo mialem kupic od niej to auto i wiem ze szyby byly fabrycznie zrobione..ona tak go z salonu kupila..faktycznie ciezko bylo dojrzec kto w srodku siedzi ale auto wygladalo super..czarne i te szybki..bardzo mnie to ciekawi jak to jest z tymi szybami..zjednej strony prawo...a z drugiej...hmm :/ :piwo2: pozdrowki

Bob
19-04-07, 12:36
Na Białorusi kumpel miał niezłą jazdę, tamtejszy policjant przyłożyl otwartą książkę do szyby, a z drugiej strony próbował przeczytać :bicie: hehehe ;) Oczywiście nie dał rady.

uboat
19-04-07, 16:34
jak widzą gliniarze młodego gościa to się czepiają nawet nieznacznie przyciemnionych. Z drugiej strony jak często macie kontrole bez powodu??Ja miałem ostatnio pierwszy raz w zyciu kontrole od tak sobie i nie byli to nawet kolesie z drogówki. Tylko mi zwrócili uwagę, że nie wolno mieć niebieskiego podświetlenia tablic rejestracyjnych ... i tyle.

Prawdopodobieństwo zatrzymania jest małe, no chyba, że jest się na Spocie :D

Jocer
19-04-07, 20:11
ktos kiedys mi mowił że jesli szyby sa fabrycznie prze producenta marki przyciemnione ( opalone) to moga byc. a folie kazdy sam zakłada i mozna tylko do 30% przednie szybki zrobic,
mnie jeszcze nie kontrolowali a jezdze juz 3 tygodnie z ciemna folia.
Pozdrawiam :aloha:

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 ]
Witam,
dzisiaj rozmawiałem z policjantem ruchu drogowego i jest tak:
na przednie szyby musi byc homologacja i na niej musi byc napisane jakom maja przepustowość swiatła. bez homologacji nawet nie mozesz miec bezbarwnej folii.
dla nich wazny jest dokument a nie to co on widzi.
a co do samochodów które wychodza z salonu to one automatycznie maja takom homologacje wydawana przez salon.

mysle ze to troszke rozwiało nasze spory i wylewy ze nie jeden musiał zrywac folie. :bicie:
trzeba załatwić papier ;)
Pozdrawiam

kurgan
21-04-07, 22:02
ktos kiedys mi mowił że jesli szyby sa fabrycznie prze producenta marki przyciemnione ( opalone) to moga byc. a folie kazdy sam zakłada i mozna tylko do 30% przednie szybki zrobic,
mnie jeszcze nie kontrolowali a jezdze juz 3 tygodnie z ciemna folia.
Pozdrawiam :aloha:

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 ]
Witam,
dzisiaj rozmawiałem z policjantem ruchu drogowego i jest tak:
na przednie szyby musi byc homologacja i na niej musi byc napisane jakom maja przepustowość swiatła. bez homologacji nawet nie mozesz miec bezbarwnej folii.
dla nich wazny jest dokument a nie to co on widzi.
a co do samochodów które wychodza z salonu to one automatycznie maja takom homologacje wydawana przez salon.

mysle ze to troszke rozwiało nasze spory i wylewy ze nie jeden musiał zrywac folie. :bicie:
trzeba załatwić papier ;)
Pozdrawiam

wlasnie ale kto da homo na folie? :(

Jocer
22-04-07, 13:47
J
wlasnie ale kto da homo na folie? :(

ja robiłem w poznaniu i dostałem na ttyle szyby.
wydaje mi sioe ze kazda poważna firma zajmujaca sie fachowo foliami daje atest.

pirat
22-04-07, 15:08
na tylne, a tu jest ciagle rozkminka o przednich ;)

tieesto
22-04-07, 17:16
wydaje mi sioe ze kazda poważna firma zajmujaca sie fachowo foliami daje atest no to Cie zmartwie kolego bo jest to atest na folię, takie coś w rodzaju ISO czy E taką nalepkę dają w foliach nawet za 15zł!! i to nic nie daje! jedyny atest-certyfikat który cos daje to tylko z instytutu szkła i ceramiki, ale rózne opinie słyszałem że i nawet to nic nie daje bo jak będzie chciał to sie do wszystkiego doczepi

kurgan
23-04-07, 09:13
pier#@$@ prawo o ruchu, a moze jakas petycje do kogos tam na gorze? :)

spec
12-05-07, 13:11
Sąsiad ma audi a3 sprowadzone chyba z Belgii jako lekko puknięte. Wszystkie szyby ma coś na wzór lustra weneckiego (nie wiem jak się to fachowo nazywa) tak że troch rażą po oczach (tylko przednią ma zwykłą bo była pęknięta i musiał wymienić). Średnio to wygląda, bo jakby ktoś sreberkiem po czekoladzie obkleił szyby ale policja ani razu się do niego nie doczepiła a jeździ dość dużo. Dlatego to jest po prostu loteria na kogo trafisz. Niestety :( A swoją drogą dużo przyciemniać to i może fajnie wygląda ale w nocy to nawet w lusterkach latarni świecących nie widać :D Jeździłem samochodem kumpla z takimi szybami i w nocy zero widoczności :)

JAPAN
13-05-07, 02:38
Bujajcie sie po mieście spokojnie i nie dawajcie za mocno w ****ecz ke,wtedy nie bedą sie czepiac :-)
Ja przejezdzilem 2 lata i jakos mialem spokój,nawet przy kontroli. 1-sza WAŻNA ZASADA- nie kozaczyc .Pies ,tez człowiek :afro:

screatchsite
16-05-07, 00:42
Witajcie :) kupiłem własnie hanie jakies dwa tygodnie temu i mam wielką ochote na ciemne szyby z tyłu :D wiecie kto moze gdzies na śląsku bawi sie foliami ?? Ja tego osobiscie nie robiłem wiec wole komuś zlecic ,a do firmy tez nie wstawie bo na cholere mi atesty i tyle kasy w tył :( .Pozdro i thx za jakieś info

Jarek104
16-05-07, 12:10
kup sobie folie w sklepie agro-tuningowym i zrob se sam...
wolalbym odzalowac te 200zl i miec porzadnie zrobione i nie bac sie ze za miesiac pojaiwa sie pecherzyki...

Spider
16-05-07, 13:11
Otóż to!!!

Lepiej zainwestować i mieć spokój...niż potem ma coś nie banglać :)

kurgan
16-05-07, 13:26
sam sobie nie dasz 7 lat gwarancji. firmy w mojej okolicy daja. za kazdy pecherzyk robia poprawke i ta pewnosc,ze jest dobrze zrobione i nie widac rys od doklejania folii. odzaluj kase, poczekaj odloz, bo warto :)

screatchsite
16-05-07, 14:55
Niestety u mnie w miescinie za tył sobie życzą 380 zł to chyba lekka przesada 200 zł to jeszcze bym przezył ale nie 400 .Mieszkam w Tychach na Sląsku moze zna ktos jakiś fajny zakładzik za 200 zł skoro juz taka kwota tu padła Pozdro

kurgan
16-05-07, 21:17
ale za ktore szybki? za tyl u mnie 250-300, boki dodatkowo 169 :)

cifek wawa
16-05-07, 21:59
w wawie(raszyn) za boczne szyby chca 75zl od sztuki...tylna nie wiem ale napewno wiecej....

Lipek
16-05-07, 23:28
380 zł za tą kwotę w Toruniu przyciemniają cała EG4-bez przedniej szyby- zakład jest jak najbardziej profesjonalny.

screatchsite
17-05-07, 15:14
No to panowie po ciezkich bojach znalazłem zakład w świetochłowicach gdzie za 3 szybki z tyłu biora 180 zł ale na moja hanie dolicza 20 zł ze wzgladu tylnej szybki :) Jak ktos chetny to zawsze moge dac nr Tel.Pozdro